Det här tror kassörerna själva...
Centrum för idrottsforskning (CIF) gav analys- och strategiföretaget United Minds i uppdrag att undersöka idrottsföreningars ekonomiska situation och deras etiska utmaningar i frågor som handlar om ekonomi. Resultaten presenteras i rapporten Etik och ekonomi i idrottsföreningar.
Gör fel omedvetet
I en enkät riktad till 16 316 föreningar ombads klubbarnas kassörer bland annat svara på hur vanligt de tror att det är med regelbrott i idrottsföreningar i allmänhet. Frågan gällde alltså inte om de själva begår regelbrott. Sammanlagt 5 480 kassörer besvarade enkäten.
Drygt hälften (54 procent) av de tillfrågade kassörerna tror att det är mycket eller ganska vanligt med omedvetna regelbrott som är orsakade av till exempel okunskap, slarv eller brist på tid. Resultatet bör kopplas till att kassörerna har uppgivit att de har en låg formell kompetens i frågor som rör ekonomi och bokföring.
Ungefär en fjärdedel (23 procent) tror att det är mycket eller ganska vanligt med medvetna regelbrott i syfte att gynna den egna föreningen. Sex procent tror att det är mycket eller ganska vanligt med medvetna regelbrott för personlig vinnings skull.
- Information och utbildning är viktiga redskap för att minska risken för omedvetna ekonomiska regelbrott i idrottsföreningar, säger Johan R Norberg utredare vid Centrum för idrottsforskning.
Vanligare med fel i lagidrotter
- Men medvetna ekonomiska regelbrott kan endast bekämpas genom en bred diskussion om de negativa konsekvenserna för både idrottsrörelsen och samhället om lagar och regler inte respekteras. Bristande etik och medvetna ekonomiska regelbrott är aldrig försvarbart – inte ens för att tjäna ideella syften.
Både omedvetna och medvetna regelbrott tycks vara vanligare i idrottsföreningar som ägnar sig åt lagidrott samt i föreningar med hög omsättning och anställd personal.
- En förklaring kan vara att risken för misstag är större i föreningar med mer omfattande verksamheter och därmed högre kostnader, säger Johan R Norberg.
Rapporten Etik och ekonomi i idrottsföreningar är en del av Centrum för idrottsforsknings uppföljning av statens stöd till idrotten 2013.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.