Fem klubbars existens hotad
Så påverkas allsvenska klubbarna ekonomiskt av covid-19. Här är den hotfulla situationen.
EY:s fotbollsrapport innehåller i år en analys av hur covid-19 och förbudet mot större publika sammankomster kan påverka Allsvenskan. Granskningen visar att efter två hemmamatcher utan publik skulle fem av de allsvenska klubbarna uppvisa ett negativt eget kapital och behöva ett kapitaltillskott. Så illa är det.
Den uppskjutna seriestarten får konsekvenser för klubbarna som inte bara är kopplat till personalkostnader utan även ideella engagemang. Samtidigt skapas fina initiativ som är positivt för klubbarna där exempelvis supportrar stöttar.
Riskanalys förskräcker
Mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens förbud mot större publika sammankomster på grund av covid-19 har revisions- och rådgivningsföretaget EY gjort en riskanalys för att visa hur ett bortfall av publikintäkter påverkar de allsvenska klubbarnas ekonomi.
Analysen presenteras i rapporten ”Hur mår svensk elitfotboll?”. För att uppskatta bortfallet av publikintäkter har EY analyserat hur klubbarnas eget kapital påverkas.
Där framkommer att redan efter två hemmamatcher utan publik skulle fem av de allsvenska klubbarna uppvisa ett negativt eget kapital och behöva ett kapitaltillskott. Kommer hela säsongen spelas inför tomma läktare kommer 9 av de 15 analyserade klubbarna ha ett negativt eget kapital. Bara 6 av 15 klubbar har alltså ett eget kapital som är större än publikintäkterna. En brutal sanning.
- Vi har som ett första steg valt att basera analysen på enbart publikintäkter. Klubbarna har olika möjligheter och åtgärder för att kunna reducera sådana effekter utöver de krispaket som presenterats från regeringen.
Fem klubbar i riskzonen
- Vår analys visar att det är fem klubbar som närmast är i behov av kapitaltillskott efter två hemmamatcher utan publik; GIF Sundsvall, Falkenbergs FF, IK Sirius FK, Helsingborgs IF och Östersunds FK.
- Kanske handlar det om att det sker ännu tidigare och ytterligare någon klubb då vi i nuläget enbart räknat på intäktsbortfallet kopplat till publikintäkter, sedan har vi andra intäktsströmmar som påverkas vid tomma läktare, säger Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY och medförfattare till rapporten.
Publikintäkterna varierar stort mellan klubbarna. Allsvenskans publikintäkter står totalt för 21 procent av nettoomsättningen. Klubbarna är olika känsliga för hur denna intäktsström påverkas och har olika förutsättningar att hantera kostnader, t.ex. äger vissa klubbar sina arenor medan andra hyr. Klubbarna har generellt en stor andel fasta kostnader. Personalkostnaderna står för 55 procent av klubbarnas totala kostnader.
Personalkostnader högst
- Att dra ner på personalkostnader och samtidigt behålla klubbens sportsliga förmåga är svårt. Risken är att klubbarna minskar sina kostnader genom att dra ner på ideella engagemang såsom barnidrott, integrationsprojekt och liknande då också bli lidande.
- Publikintäkterna har med andra ord en stor påverkan på klubbarna, eftersom vinstmarginalen redan är pressad i många klubbar. Klubbar med ett stort eget kapital en klar fördel, säger Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor på EY och medförfattare till rapporten.
Blir situationen långvarig påverkas andra likviditetsströmmar som t.ex. merchandise och sponsorintäkter. Dessutom, den ekonomiska krisen i näringslivet kan även drabba sponsoravtal. Det är risk för att företag prioriterar om och ser över sina utgifter och investeringar.
- Vi ser redan nu hur klubbarna aktivt försöker hantera situationen med uppskjutna matcher genom framförallt att reducera personalkostnader och bland annat genom att permittera spelare och säga upp personal.
-Tyvärr kan situationen i förlängningen även gå ut över andra viktiga engagemang i klubbarna för att lyckas hålla sig över ytan som ideella engagemang. - Ytterligare en aspekt är att 2019 stod spelarförsäljningar för 14 procent av klubbarnas totala intäkter. Den posten kan försvinna i ganska stor omfattning om det inte blir spel över en längre tid, det kan få stora effekter på ekonomin, säger Mikael Bergsten.
Hjälpinsatser krävs
- Vi vet att centrala partners till Svensk Elitfotboll (SEF) beslutat att betala ut de första sponsorpengarna i förskott för att klara av likviditeten i klubbarna, vilket var oerhört viktigt för många av klubbarna. Det är också roligt att många fina engagemang skapas runt klubbarna där t.ex. supportrar går in för att hjälpa klubbarna genom framförallt donationer.
Samtidigt tar supportrarna också stryk av coronaviruset. Hur ser deras ekonomi ut framöver? Dessutom kan pengarna från näringslivet bli mindre, beroende på vad det här får för konsekvenser för företag. Alla bolag ser ju över sina kostnader nu, säger Carlos Esterling.
Han och kollegan betonar:
- Den är en kritisk situation för klubbarna precis som för övriga näringslivet som påverkas av coronapandemin. Nu gäller det för klubbarna att prioritera, fattar rätt beslut och hålla ut.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar