Rekordstort snitt på 97 miljoner i eget kapital

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fotboll är en av de största publiksporterna och utgör en tredjedel av all idrott i Sverige. Allsvenskan är den högsta serien i svensk herrfotboll och EY analyserar årligen de allsvenska klubbarnas årsredovisningar och jämför olika nyckeltal. Den nya rapporten visar hur klubbarna har stärkt sin ekonomi avsevärt

De allsvenska klubbarna har 80 miljon kr i snitt i eget kapital

Med hjälp av klubbarnas kostnader och intäkter i absoluta tal åskådliggörs skillnaderna mellan olika år, men också förändringen under säsongen 2022. I årets rapport studeras även klubbarnas sociala mediekanaler som har blivit en allt viktigare kanal för kommunikation med fans och intressenter. Det är ofta benämnd”moneyball”, det vill säga hur mycket pengar som krävs för att vara ett topplag i Allsvenskan och därmed kunna nå ett Europaspel eller undvika att åka ut ur Allsvenskan. 

80 miljoner i snitt i eget kapital 

Vad som är mycket glädjande bland de de allsvenska klubbarna är att under 2022 uppgick det totala egna kapitalet till 1 552,4 miljoner kronor. 2021 var snittbeloppet per lag 80,0 miljoner kronor, vilket kan jämföras med årets 97,0 miljoner kronor. Det är en ökning med 17,0 miljoner kronor per lag. Sammantaget - en mycket positiv trend!

Under 2022 ökade nettoomsättningen i Allsvenskan med 832 miljoner kronor, eller 44,7 procent, jämfört med 2021. Den ökade nettoomsättningen under 2022 förklaras främst av UEFA- ersättningar och spelarförsäljningar. Ökningen förklaras också av de lättade restriktionerna för publik och evenemang.

Den totala nettoomsättningen uppgick till 2 689 miljoner kronor. Kostnaderna steg också, vilket är rimligt då klubbarna ökade sina aktiviteter när restriktionerna slopades helt inför säsongsstart. 

Intäkterna från spelarförsäljningar ökade med 261,0 miljoner kronor, eller 87,5 procent, och uppgick till 559,1 miljoner kronor.  Även i år visar vår rapport att klubbarna generellt sett är beroende av intäkter från spelarförsäljningar. 

Använder fördelningsnyckel 

Klubbarna i Allsvenskan får årligen en ersättning från föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) som avser intäkter från bland annat tv-rättigheter och prispengar. Den här ersättningen fördelas enligt en särskild fördelningsnyckel som utgår från klubbarnas tabellplaceringar i Allsvenskan under de fem senaste åren. 

Under 2022 uppgick intäkterna från tv-rättigheter till totalt 376,8 miljoner kronor. Det här innebär totalt sett att Allsvenskan mår bättre än föregående år om vi ser till det egna kapitalet. 

En förhoppning  är att denna rapport ska fungera som ett beslutsunderlag i klubbarnas och ligornas arbete med att utveckla sina verksamheter på ett hållbart sätt – både på kort och lång sikt.  

Carlos Esterling

Fakta

Här kan du hämta rapporten för samtliga elitklubbar i fotboll.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen