Rekordstort snitt på 97 miljoner i eget kapital

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fotboll är en av de största publiksporterna och utgör en tredjedel av all idrott i Sverige. Allsvenskan är den högsta serien i svensk herrfotboll och EY analyserar årligen de allsvenska klubbarnas årsredovisningar och jämför olika nyckeltal. Den nya rapporten visar hur klubbarna har stärkt sin ekonomi avsevärt

De allsvenska klubbarna har 80 miljon kr i snitt i eget kapital

Med hjälp av klubbarnas kostnader och intäkter i absoluta tal åskådliggörs skillnaderna mellan olika år, men också förändringen under säsongen 2022. I årets rapport studeras även klubbarnas sociala mediekanaler som har blivit en allt viktigare kanal för kommunikation med fans och intressenter. Det är ofta benämnd”moneyball”, det vill säga hur mycket pengar som krävs för att vara ett topplag i Allsvenskan och därmed kunna nå ett Europaspel eller undvika att åka ut ur Allsvenskan. 

80 miljoner i snitt i eget kapital 

Vad som är mycket glädjande bland de de allsvenska klubbarna är att under 2022 uppgick det totala egna kapitalet till 1 552,4 miljoner kronor. 2021 var snittbeloppet per lag 80,0 miljoner kronor, vilket kan jämföras med årets 97,0 miljoner kronor. Det är en ökning med 17,0 miljoner kronor per lag. Sammantaget - en mycket positiv trend!

Under 2022 ökade nettoomsättningen i Allsvenskan med 832 miljoner kronor, eller 44,7 procent, jämfört med 2021. Den ökade nettoomsättningen under 2022 förklaras främst av UEFA- ersättningar och spelarförsäljningar. Ökningen förklaras också av de lättade restriktionerna för publik och evenemang.

Den totala nettoomsättningen uppgick till 2 689 miljoner kronor. Kostnaderna steg också, vilket är rimligt då klubbarna ökade sina aktiviteter när restriktionerna slopades helt inför säsongsstart. 

Intäkterna från spelarförsäljningar ökade med 261,0 miljoner kronor, eller 87,5 procent, och uppgick till 559,1 miljoner kronor.  Även i år visar vår rapport att klubbarna generellt sett är beroende av intäkter från spelarförsäljningar. 

Använder fördelningsnyckel 

Klubbarna i Allsvenskan får årligen en ersättning från föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) som avser intäkter från bland annat tv-rättigheter och prispengar. Den här ersättningen fördelas enligt en särskild fördelningsnyckel som utgår från klubbarnas tabellplaceringar i Allsvenskan under de fem senaste åren. 

Under 2022 uppgick intäkterna från tv-rättigheter till totalt 376,8 miljoner kronor. Det här innebär totalt sett att Allsvenskan mår bättre än föregående år om vi ser till det egna kapitalet. 

En förhoppning  är att denna rapport ska fungera som ett beslutsunderlag i klubbarnas och ligornas arbete med att utveckla sina verksamheter på ett hållbart sätt – både på kort och lång sikt.  

Carlos Esterling

Fakta

Här kan du hämta rapporten för samtliga elitklubbar i fotboll.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.