Rekordstort snitt på 97 miljoner i eget kapital
Fotboll är en av de största publiksporterna och utgör en tredjedel av all idrott i Sverige. Allsvenskan är den högsta serien i svensk herrfotboll och EY analyserar årligen de allsvenska klubbarnas årsredovisningar och jämför olika nyckeltal. Den nya rapporten visar hur klubbarna har stärkt sin ekonomi avsevärt
Med hjälp av klubbarnas kostnader och intäkter i absoluta tal åskådliggörs skillnaderna mellan olika år, men också förändringen under säsongen 2022. I årets rapport studeras även klubbarnas sociala mediekanaler som har blivit en allt viktigare kanal för kommunikation med fans och intressenter. Det är ofta benämnd”moneyball”, det vill säga hur mycket pengar som krävs för att vara ett topplag i Allsvenskan och därmed kunna nå ett Europaspel eller undvika att åka ut ur Allsvenskan.
80 miljoner i snitt i eget kapital
Vad som är mycket glädjande bland de de allsvenska klubbarna är att under 2022 uppgick det totala egna kapitalet till 1 552,4 miljoner kronor. 2021 var snittbeloppet per lag 80,0 miljoner kronor, vilket kan jämföras med årets 97,0 miljoner kronor. Det är en ökning med 17,0 miljoner kronor per lag. Sammantaget - en mycket positiv trend!
Under 2022 ökade nettoomsättningen i Allsvenskan med 832 miljoner kronor, eller 44,7 procent, jämfört med 2021. Den ökade nettoomsättningen under 2022 förklaras främst av UEFA- ersättningar och spelarförsäljningar. Ökningen förklaras också av de lättade restriktionerna för publik och evenemang.
Den totala nettoomsättningen uppgick till 2 689 miljoner kronor. Kostnaderna steg också, vilket är rimligt då klubbarna ökade sina aktiviteter när restriktionerna slopades helt inför säsongsstart.
Intäkterna från spelarförsäljningar ökade med 261,0 miljoner kronor, eller 87,5 procent, och uppgick till 559,1 miljoner kronor. Även i år visar vår rapport att klubbarna generellt sett är beroende av intäkter från spelarförsäljningar.
Använder fördelningsnyckel
Klubbarna i Allsvenskan får årligen en ersättning från föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) som avser intäkter från bland annat tv-rättigheter och prispengar. Den här ersättningen fördelas enligt en särskild fördelningsnyckel som utgår från klubbarnas tabellplaceringar i Allsvenskan under de fem senaste åren.
Under 2022 uppgick intäkterna från tv-rättigheter till totalt 376,8 miljoner kronor. Det här innebär totalt sett att Allsvenskan mår bättre än föregående år om vi ser till det egna kapitalet.
En förhoppning är att denna rapport ska fungera som ett beslutsunderlag i klubbarnas och ligornas arbete med att utveckla sina verksamheter på ett hållbart sätt – både på kort och lång sikt.
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar