Rekordstort snitt på 97 miljoner i eget kapital

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fotboll är en av de största publiksporterna och utgör en tredjedel av all idrott i Sverige. Allsvenskan är den högsta serien i svensk herrfotboll och EY analyserar årligen de allsvenska klubbarnas årsredovisningar och jämför olika nyckeltal. Den nya rapporten visar hur klubbarna har stärkt sin ekonomi avsevärt

De allsvenska klubbarna har 80 miljon kr i snitt i eget kapital

Med hjälp av klubbarnas kostnader och intäkter i absoluta tal åskådliggörs skillnaderna mellan olika år, men också förändringen under säsongen 2022. I årets rapport studeras även klubbarnas sociala mediekanaler som har blivit en allt viktigare kanal för kommunikation med fans och intressenter. Det är ofta benämnd”moneyball”, det vill säga hur mycket pengar som krävs för att vara ett topplag i Allsvenskan och därmed kunna nå ett Europaspel eller undvika att åka ut ur Allsvenskan. 

80 miljoner i snitt i eget kapital 

Vad som är mycket glädjande bland de de allsvenska klubbarna är att under 2022 uppgick det totala egna kapitalet till 1 552,4 miljoner kronor. 2021 var snittbeloppet per lag 80,0 miljoner kronor, vilket kan jämföras med årets 97,0 miljoner kronor. Det är en ökning med 17,0 miljoner kronor per lag. Sammantaget - en mycket positiv trend!

Under 2022 ökade nettoomsättningen i Allsvenskan med 832 miljoner kronor, eller 44,7 procent, jämfört med 2021. Den ökade nettoomsättningen under 2022 förklaras främst av UEFA- ersättningar och spelarförsäljningar. Ökningen förklaras också av de lättade restriktionerna för publik och evenemang.

Den totala nettoomsättningen uppgick till 2 689 miljoner kronor. Kostnaderna steg också, vilket är rimligt då klubbarna ökade sina aktiviteter när restriktionerna slopades helt inför säsongsstart. 

Intäkterna från spelarförsäljningar ökade med 261,0 miljoner kronor, eller 87,5 procent, och uppgick till 559,1 miljoner kronor.  Även i år visar vår rapport att klubbarna generellt sett är beroende av intäkter från spelarförsäljningar. 

Använder fördelningsnyckel 

Klubbarna i Allsvenskan får årligen en ersättning från föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) som avser intäkter från bland annat tv-rättigheter och prispengar. Den här ersättningen fördelas enligt en särskild fördelningsnyckel som utgår från klubbarnas tabellplaceringar i Allsvenskan under de fem senaste åren. 

Under 2022 uppgick intäkterna från tv-rättigheter till totalt 376,8 miljoner kronor. Det här innebär totalt sett att Allsvenskan mår bättre än föregående år om vi ser till det egna kapitalet. 

En förhoppning  är att denna rapport ska fungera som ett beslutsunderlag i klubbarnas och ligornas arbete med att utveckla sina verksamheter på ett hållbart sätt – både på kort och lång sikt.  

Carlos Esterling

Fakta

Här kan du hämta rapporten för samtliga elitklubbar i fotboll.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.