Oron bara ökar i de här klubbarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Historiskt krävs minst 61 poäng, eller mer, för att rädda fortsatt spel i den högsta serien.  Förra säsongen krävdes 69 poäng respektive 67 för Linköping och Malmö, avhängda var Djurgården, 58 poäng och Timrå, 56 poäng.

HV 71, 35 poäng på 32 matcher, behöver 1,50 poäng i snitt på återstående 20 matcher för att nå 61 poäng.

Malmö Redhawks tränare Tomas Kollar längtar högre upp i SHL:s tabell. villkoren är hotfulla

SHL-ishockeyns 52:a och sista omgång spelas fredagen 3 mars. Med 18-20 omgångar kvar att spela talar allt för ett ångestladdat kvalspel mellan Malmö  Redhawks och HV 71, i dag  lag 14 och 13 i tabellen.

Malmö, 31 poäng på 33 matcher, behöver också ett poängsnitt på  drygt 1,50 för att lyfta till 61 poäng under återstående 19 matcher. 

Det blir omöjligt

Det är ”mission impossible” för bägge lagen.  Malmö  gör knappast om poängracet i februari/mars 2021, då laget tog  sju raka segrar och flög förbi Djurgården och Timrå.

Vid seriestarten hösten 2021 tippades Malmö i tabellens bottenskikt, Säsongstarten var dock sensationell, i tabelltopp efter fem omgångar med 13 poäng av 15 möjliga, efter bland annat inledande 5-2 på bortais mot Skellefteå. Efter hand har sanningen kommit i kapp tränaren Tomas Kollars lagbygge.

 Redhawks var mästare två gånger på 1990-talet, den framgångssaga som bar byggmästare Percy Nilssons prägel kan i vår vara vid vägs ände.

Radiosportens dokumentär, ”Percy Nilssons hatade Malmö” berättar på ett utmärkt sätt historien om hur Malmö blev en hockeystad och hur SHL tog emot nykomlingen. Med hat och rasistiska ramsor och hur supportrar tvingades springa från Globen och andra bortaarenor till väntande bussar. Jagade av fans.

Med underrubriken ” En galen snickare tar över en hockeyklubb som just ramlat ner i division 2”, en podd absolut värd att lyssna på.

HV 71:s historia är också gyllene med fem svenska mästerskap, det senaste 2017. Nu  har laget varit nere och vänt i Hockeyallsvenskan och i vår är risken uppenbar att hissen går nedåt igen.

Då, tippades i toppstrid

Tongångarna var annorlunda hösten 2021,  vid den sedvanliga upptaktsträffen inför seriestarten tippades HV för toppstrid, ja flera hade till och med smålänningarna som mästare.

Fyra poäng av 15 möjliga i säsongstarten var en tydlig signal om en besvärlig säsong. Säsongnye sportchefen Kent ”Nubben” Norberg, geniförklarad i Timrå har inte alls lyckats sätta sin prägel på laget. Under säsongen har spelare kommit och lämnat. När Stanley Cup-mästaren Niklas Hjalmarsson 35 år, övertalades till comeback, efter att egentligen ha avslutat sin karriär, var det ett  tecken på desperation.

Nu har meddelats av HV tar in tidigare Djurgårds-profilen Charles ”Challe” Berglund som assisterande till tränaren Tommy Samuelsson.  Det innebär att Johan Åkerman tvingas lämna HV-båset. ”Challe” och Kent Norberg känner varandra sedan tiden i Timrå, ”Challe” har inte aktivt arbetat inom ishockeyn sedan säsongen 2013-2014 då inom Djurgården, och den nya uppgiften har drag av ännu en paniklösning av HV-styret. Och Johan Åkerman, ska han ges skuld för att laget riskerar ännu ett kval?

 Finns då inget som kan rädda HV 71/Malmö från en kvalstrid, över sju ronder,  med massor av miljoner i potten.

 Låt oss påminna om att TV-ersättningen, som  för SHL-lagen är 45 miljoner årligen, ett belopp som räknas upp till avtalstiden utgång, säsongen 2025-2026. Motsvarande summa för Hockeyallsvenskans 14 lag är cirka sju miljoner. Förlorande lag i kvalet får dessutom sju miljoner kronor av övriga SHL-lag – för att mildra det ekonomiska raset. 

Brynäs, 42 poäng och Luleå 43 poäng är tänkbara räddningsplankor i tabellens bottenskikt. Brynäs behöver 22 poäng på 18 matcher, eller ett poängsnitt på 1,16 poäng per återstående match. Brynäs har också en orolig säsong bakom sig och finske meriterade tränaren Mikko Manner har inte lyckats få hemvändaren Johan Larsson att trivas.

Luleå är säsongen stora negativa överraskning. I SM-final våren 21, nu på allvar indraget i kvalstriden.  Sportchefen Stefan ”Skuggan” Nilsson och tränaren Tomas ”Bulan” Berglund har grovt misslyckats med att fylla de lyckor som bland annat Linus Omark och Pontus Andreasson lämnade efter sig förra säsongen.

”Marknaden” har inte öppnat sig som ”Skuggan” och ”Bulan” hoppats. Orsakerna är flera, i  Schweiz är det den här säsongen tillåtet med sex utländska spelare, mot fyra tidigare. Det har inneburit jobb för flera spelare som annars varit tillgängliga för SHL-lagen.

Flera svenskar i Schweiz

Den ryska invasionen av Ukraina har inte stoppat verksamheten i KHL. Utöver sex svenska spelare finns i ligan för närvarande 46 kanadensiska och 13 amerikanska spelare. Flera av dessa hade varit aktuella för spel i SHL.

  Är Luleå nästa säsongs verkliga krislag? Nässjö-födde forwarden Isak Brännström har under säsongen rapporterats klar för HV 71. Fullföljs övergången om HV ta hissen ned.?

 Luleå behöver nu i snitt en poäng per match för att undgå nervdaller i början av mars, 19 matcher kvar att spela.  Det kommer Luleå att klara – men vad händer nästa säsong?

Kjell Nilsson

Fakta

Förändringar i HV71

Under den elva år långa tränarkarriären är det första gången han får sparken. Johan Åkerman tvingas lämna HV71.  huvudtränaren Tommy Samuelsson, assisterande Fredrik Stillman och målvaktstränaren William Rahm får däremot behålla sina jobb

– Det första man gör är att börja ifrågasätta sig själv, vad kunde jag ha gjort annorlunda, kunde jag ha gjort något mer?, säger Johan dagen efter beskedet.

Charles Berglund tar nu över.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.