Stjärnornas fantastiska intäkter på nätet

Sociala medier utgör en enorm möjlighet för idrottsstjärnor som vill slå mynt av sitt varumärke. Förutom att sälja egna produkter kan de även förhandla sig till mer lukrativa sponsoravtal om de har många följare på Facebook, Twitter, Instagram och andra plattformar. 

Den som har flest Instagramföljare i världen är fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo med drygt 240 miljoner följare, enligt sportsajten speltips.se. Han är också den idrottare som tjänar mest pengar på denna plattform – under förra året drog han in över 450 miljoner kronor enbart på Instagram. Lionel Messi, Barcelonas superstjärna, kom tvåa på samma lista med drygt 220 miljoner kronor i intäkter. 

Zlatan världsfemma

Zlatan Ibrahimovic nådde en femteplats på listan, med strax över 38 miljoner kronor intjänade. Men trots att Zlatan är ett av Sveriges starkaste varumärken är han inte immun mot misslyckade affärsprojekt. Bolaget Amazing Brands, som ligger bakom svenskens parfym- och hygienprodukter, gjorde ifjol en förlust på 15,6 miljoner kronor och gick minus även föregående år. 

Ännu värre gick det för klädmärket A–Z som lanserades 2016. Det skrotades bara två år senare. Satsningen var ett samarbete mellan Zlatan och det norska bolaget Varnergruppen och kostade norrmännen 210 miljoner kronor i förluster innan projektet lades ned. Vidare redovisade Zlatans egna bolag, Unknown AB, en halvering av vinsten 2019 jämfört med året innan. 

Men inte alla idrottare uppskattar sociala medier. Sveriges bästa stavhoppare genom tiderna, Angelica Bengtsson, funderade i våras på att sluta marknadsföra sig på Instagram eftersom det tog energi från OS-satsningen. Några stora sponsoravtal har det inte blivit – för att tjäna extra pengar har Bengtsson under 2020 istället jobbat nattskift på Postnord tre gånger i veckan. I nuläget har hon i alls fall 70 000 följare på Instagram . 

De tjänar mest

Topplista: De idrottare/ex-idrottare i världen  som tjänade mest på Instagram 2019*

1. Cristiano Ronaldo – 457,2 miljoner kronor (fotboll)

2. Lionel Messi – 223,3 miljoner kronor (fotboll)

3. David Beckham – 102,5 miljoner kronor (fotboll)

4. Neymar Jr – 69,1 miljoner kronor (fotboll)

5. Zlatan Ibrahimovic – 38,3 miljoner kronor (fotboll)

6. Ronaldinho – 24.5 miljoner kronor (fotboll)

7. Virat Kohli – 11,3 miljoner kronor (cricket)

8. Gareth Bale – 10,4 miljoner kronor (fotboll)

9. Conor McGregor – 3,2 miljoner kronor (MMA)

10. LeBron James – 2,6 miljoner kronor (basket)

Källor: Buzz Bingo*, DI, Expressen, SVT, Café, Aftonbladet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.