Här ska bästa arenan byggas

Östersunds satsning på att skapa Sveriges främsta arena och troligen skidskyttevärldens yppersta anläggning är på väg att förverkligas. Målet är VM 2017 och på vägen dit fyra Världscuparrangemang. Och då får det kosta.
Östersund glimrar i utsikten från Frösöberget. Just nu pågår Världscupen och i framtiden ska det bli återkommande stortävlingar. Allt tack vare en komplett stadion där kommunen satsar över 50 miljoner kronor.


När Internationella Skidskytteförbundet (IBU) gav klartecknet att Östersund blir platsen för säsongspremiären fyra år i rad från säsongen 2014/15 törs politikerna också satsa vidare.

Minst 50 miljoner kronor

Östersund söker skidskytte-VM 2017 och jämtlänningarna vet att det komma att kosta, men är beredda att göra de här investeringarna. Det rör sig om kostnader på över 50 miljoner kronor de närmaste åren för att få internationell standard.

Då har ändå stora och målmedvetna satsningar skett årligen sedan 90-talet. Nu ökar takten ytterligare.

- Vi är jätteglada. Det betyder enormt mycket för Östersund, säger organisationskommitténs informationschef Patrik Jemteborn.

Ekonomiskt stöd fårn många håll

Kommun kan med stöd av Regionförbundet Jämtlands län fortsätta planerna på en expansion på skidstadion. Kommunen står för hälften av investeringen och resterade del kommer från EU samt staten.

- Nu kan vi satsa ordentligt. Det blir något helt annat nu när vi får en nationalarena, säger Patrik Jemteborn.

Skidstadion i Östersund är den första anläggningen i världen som uppfyller TV-bolagens krav på ljusförhållanden för sändningar kvällstid. Investeringar i belysningen kostade 9 miljoner kronor.

Främsta tekniken

Tekniken på skidstadion tillhör det senaste. Ett datafibernät har lagts över hela området och gör det möjligt att ansluta bärbara datorer och få aktuella tider och information direkt från skidspåret.

Coacherna kan följa sina åkare från start till mål genom att koppla upp sig på datanätet där de står i skogen. Kopplingarna går till ett toppmodernt sekretariat varifrån informationen och datatrafiken styrs.

Stora satsningar har också skett för att publiken ska trivas. Entrén har byggts om och på området har nya gång- och transportvägar skapats.

Bygger ut publikutrymmen

En ståplatsläktaren har byggts i nära anslutning till inneplanen och skjutvallen har plats för 4 000 åskådare och rymmer äkta arenaatmosfär. Totalt kan 10 000 åskådare följa tävlingarna från läktarhåll. Lägg därtill ytterligare 15 000 personer utefter spåren.

Sponsorer och samarbetspartners har fått egna utställningsytor integrerade inne på området. I investeringen ingår också ett nytt mediacenter. Dessutom blir det nödvändigt att kunna lagra ännu mer snö, för att säkra tillgången på snö tidigt på säsongen.

Just nu pågår Världscupen som allra bäst.

- Vi har haft som mål att nå över 25 000 besökare tidigare och det gäller även i år. På helgtävlingarna kommer det att vara tryck på läktaren, avslutar Patrik Jemteborn.

Södergren och Alsgaard bakom husby

Skidåkaren Anders Södergren är för övrigt en delägare i Camp Södergren som omfattar ett 20-tal lägenheter, mitt i Östersunds skidstadion. Övriga delägare är  Michael Althin (VD), Thomas Alsgaard samt Östersunds Skidlöpareklubb.

Ander Södergren har haft fullt hus i sina 20-tal toppmoderna lägenheter med plats för totalt 120 personer. Här har 35-åringen låtit bygga en stugby i mångmiljonklassen. Förutom bokningarna under Världscupen har han ideligen besök av olika landslag.

- Vi har fått riktiga stamgäster, som är oerhört nöjda med förutsättningarna här i Östersund. Redan när de checkar ut bokar många in sig till nästa år, säger Anders Södergren.

Anders Södergren och Thomas Alsgaard tillhör ägarna av den stugby som ligger mitt i Östersunds skidstadion där Världscupen i skidskytte pågår.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.