Här ska bästa arenan byggas

Östersunds satsning på att skapa Sveriges främsta arena och troligen skidskyttevärldens yppersta anläggning är på väg att förverkligas. Målet är VM 2017 och på vägen dit fyra Världscuparrangemang. Och då får det kosta.
Östersund glimrar i utsikten från Frösöberget. Just nu pågår Världscupen och i framtiden ska det bli återkommande stortävlingar. Allt tack vare en komplett stadion där kommunen satsar över 50 miljoner kronor.


När Internationella Skidskytteförbundet (IBU) gav klartecknet att Östersund blir platsen för säsongspremiären fyra år i rad från säsongen 2014/15 törs politikerna också satsa vidare.

Minst 50 miljoner kronor

Östersund söker skidskytte-VM 2017 och jämtlänningarna vet att det komma att kosta, men är beredda att göra de här investeringarna. Det rör sig om kostnader på över 50 miljoner kronor de närmaste åren för att få internationell standard.

Då har ändå stora och målmedvetna satsningar skett årligen sedan 90-talet. Nu ökar takten ytterligare.

- Vi är jätteglada. Det betyder enormt mycket för Östersund, säger organisationskommitténs informationschef Patrik Jemteborn.

Ekonomiskt stöd fårn många håll

Kommun kan med stöd av Regionförbundet Jämtlands län fortsätta planerna på en expansion på skidstadion. Kommunen står för hälften av investeringen och resterade del kommer från EU samt staten.

- Nu kan vi satsa ordentligt. Det blir något helt annat nu när vi får en nationalarena, säger Patrik Jemteborn.

Skidstadion i Östersund är den första anläggningen i världen som uppfyller TV-bolagens krav på ljusförhållanden för sändningar kvällstid. Investeringar i belysningen kostade 9 miljoner kronor.

Främsta tekniken

Tekniken på skidstadion tillhör det senaste. Ett datafibernät har lagts över hela området och gör det möjligt att ansluta bärbara datorer och få aktuella tider och information direkt från skidspåret.

Coacherna kan följa sina åkare från start till mål genom att koppla upp sig på datanätet där de står i skogen. Kopplingarna går till ett toppmodernt sekretariat varifrån informationen och datatrafiken styrs.

Stora satsningar har också skett för att publiken ska trivas. Entrén har byggts om och på området har nya gång- och transportvägar skapats.

Bygger ut publikutrymmen

En ståplatsläktaren har byggts i nära anslutning till inneplanen och skjutvallen har plats för 4 000 åskådare och rymmer äkta arenaatmosfär. Totalt kan 10 000 åskådare följa tävlingarna från läktarhåll. Lägg därtill ytterligare 15 000 personer utefter spåren.

Sponsorer och samarbetspartners har fått egna utställningsytor integrerade inne på området. I investeringen ingår också ett nytt mediacenter. Dessutom blir det nödvändigt att kunna lagra ännu mer snö, för att säkra tillgången på snö tidigt på säsongen.

Just nu pågår Världscupen som allra bäst.

- Vi har haft som mål att nå över 25 000 besökare tidigare och det gäller även i år. På helgtävlingarna kommer det att vara tryck på läktaren, avslutar Patrik Jemteborn.

Södergren och Alsgaard bakom husby

Skidåkaren Anders Södergren är för övrigt en delägare i Camp Södergren som omfattar ett 20-tal lägenheter, mitt i Östersunds skidstadion. Övriga delägare är  Michael Althin (VD), Thomas Alsgaard samt Östersunds Skidlöpareklubb.

Ander Södergren har haft fullt hus i sina 20-tal toppmoderna lägenheter med plats för totalt 120 personer. Här har 35-åringen låtit bygga en stugby i mångmiljonklassen. Förutom bokningarna under Världscupen har han ideligen besök av olika landslag.

- Vi har fått riktiga stamgäster, som är oerhört nöjda med förutsättningarna här i Östersund. Redan när de checkar ut bokar många in sig till nästa år, säger Anders Södergren.

Anders Södergren och Thomas Alsgaard tillhör ägarna av den stugby som ligger mitt i Östersunds skidstadion där Världscupen i skidskytte pågår.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.