Elitfotbollen arenarustar för dryg miljard

Allsvenskan och Superettan rustar sina arenor för en dryg miljard de kommande åren. Störst satsningen sker i Helsingborg, för drygt 400 miljoner kronor ska Olympia bli som ny.
Så här var det tänkt att Jönköpings Arena skulle se ut. Men politikerna kan inte enas och nu råder en stor osäkerhet om vad som ska ske, om något sker.

 

Det är SEF:s, Föreningen Svensk Elitfotboll, nyhetsbrev som gått igenom de arenor som antingen byggs nya, eller får en rejäl ansiktslyftning, med fokus på Allsvenskan. Så här ser listan ut i tidsordning för invigning, inklusive kostnaden för nybyggnad eller ombyggnad:

- Nya Örjans Vall, Halmstad (ombyggnad): Invigning till allsvenska starten. Dock inte hela arenan, endast delar. Hela arenan är klar till säsongen 2016. Kostnad: cirka 75 miljoner.

- Gavlevallen, Gävle (nybyggnad): Invigning 20 maj. Kostnad: cirka 140 miljoner.

- Bravida arena, Göteborg (nybyggnad, tidigare Rambergsvallen): Invigning 20 juni. Kostnad: 152 miljoner.

- Falkenberg arena (nybyggnad): Byggstart i april, invigning till säsongen 2017. Kostnad: 130 miljoner. 

- Olympia, Helsingborg (ombyggnad): Invigning I april 2017. Kostnad: 408 miljoner. 

- Stadsparksvallen, Jönköping (nybyggnad): Byggstart oklar, liksom invigning. Kostnad: cirka 200 miljoner.

Det innebär en slutnota på drygt 1,1 miljard kronor – om kalkylerna håller.

Försenad invigning

Publikkapaciteten på Nya Örjans Vall blir 7 100 åskådare varav 5 400 sittande. Upprustningen av västra läktaren är klar till den allsvenska starten i år, vilket innebär 500 fler sittplatser än tidigare och ett tak som förlängts både utåt mot planen och på sidorna. Det betyder i sin tur att även ståplats får tak. Full effekt får Halmstad BK dock inte förrän till nästa säsong, när hela arenan är helt upprustad. 

- Kommunens beslut att dela upp upprustningen i två etapper kom väldigt sent, vilket är olyckligt av främst två skäl: vi kan inte stå för löften om nya mötesplatser till våra sponsorer och vi får svårare att värva spelare till en halvrenoverad arena, säger Fredrik Andersson, klubbchef i Halmstad BK, till SEF:s nyhetsbrev. 

Fredrik Andersson och HBK hade hellre sett en helt ny arena i området Sannarp där alla annan idrott i Halmstad håller till - och helst då en arena som HBK äger. Men så blir det alltså inte.

Matchoberoende intäkter

I Gävle, precis som i Halmstad, byggs, ägs och drivs arenan av Gävle kommun - med Gefle IF som största hyresgäst.  Gavlevallen har plats för 6 500 åskådare, varav 5 000 sittande. 

- Arenan kommer att innehålla ett inglasat företagscenter som ger möjlighet till nya användningsområden som inte finns idag, , säger Eva von Schéele-Frid,  klubbchef i Gefle IF.

- Företagscentret skapar intäktsmöjligheter som inte enbart är matchberoende. Vi kan nu erbjuda en yta för exempelvis konferenser och nätverksträffar.

Rolig och vinstdrivande fotboll

På Hisingen i Göteborg invigs Nya Rambergsvallen, som fått namnet Bravida arena, lagom till midsommar. Dennis Andersson, klubbdirektör i BK Häcken:

- Först och främst är det skönt att vara hemma på Hisingen igen, efter ett och ett halvt år i “exil” på Gamla Ullevi. Bravida arena blir Sveriges minsta kringbyggda arena med plats för drygt 6 000 åskådare. Jag tror att många kommer att följa utvecklingen av hur det påverkar tillströmningen av publik och matcharrangemang. Vår utmaning nu är att fylla de 6 000 platserna. Det gäller inte bara att vinna, utan kanske framför allt att spela en rolig fotboll. 

- Det är också skönt att kunna konstatera att arenabygget håller både tidplanen och kostnadskalkylen. Det ger en bra känsla i magen. 

Flytt i Falkenberg

Falkenbergs politiska ledning har avsatt 130 miljoner kronor för skapandet av den nya arenan, dit alltså Falkenbergs FF flyttar från dagens Falkenbergs IP. Kommunen räknar med att komma igång med arenabygget under april.

- Det kommer ta ungefär ett och ett halvt år för att få arenan klar, från det att vi sätter spaden i jorden och börjar bygga. Det innebär att vi har en spelklar arena under 2017, säger Hans-Erik Wortmann, byggprojektledare på Falkenbergs kommun. 

Falkenberg Arena ska ägas av Falkenbergs kommun och hyras ut till bland annat Falkenbergs FF. 

Lyft för ekonomin

Olympia i Helsingborg invigdes den 31 juli 1898 – alltså förr-förra seklet! Sedan 1985 fungerar den enbart som fotbollsarena, efter att ha varit hem för bland annat friidrotten. Nya, ombyggda Olympia kommer att ha plats för ungefär lika många åskådare som i dag, cirka 16 000, och ska stå klar i april 2017.

- Nya Olympia ger oss förutsättningar att långsiktigt utveckla vår verksamhet och våra arrangemang till att motsvara de förväntningar som dagens och framtidens publik har med bland annat högklassiga serviceytor. Den nya arenan ger helsingborgarna en ny social mötesplats när det är match. Vi vet att många uppskattar fotbollsarenan som ett ställe att umgås med vänner och bekanta, säger Claes Ohlsson, ordförande i Helsingborgs IF och fortsätter:

- Vi räknar med att öka omsättningen med 15-20 miljoner kronor de första två-tre åren.

Oklart i Jönköping

I Jönköping har turerna varit många kring den nya arenan, som har projekterats under sex år. Jönköpings Södra IF känner att man har blivit lovad en ny arena på samma plats som den nuvarande – vackra Stadsparken i centrala Jönköping. Den tänkta arenan skulle ha en kapacitet på cirka 7 000 åskådare och ett upplägg likt det Jönköpings kommun gjorde med SHL-laget HV71, det vill säga klubben äger och driver arenan mot ett visst driftsbidrag från kommunen. 

Kommunföreträdarna vill dock inte kännas vid något löfte överhuvud taget, enligt Idrottens Affärers källa.

Jönköping Södra IF har spelat på Stadsparksvallen med dispens från Svenska Fotbollförbundet under 2014, men förbundet vill nog gärna se en politisk avsiktsförklaring om att ett nytt bygge innan man beviljar dispens i år igen.

Den 11 februari har kommunfullmäktige sitt nästa möte. Om inget beslut om ny arena kommer då, eller åtminstone skjuts politiskt framåt, kan mycket väl Borås arena, åtta mil från Jönköping, bli Superettan-lagets hemmaarena 2015.

Thomas Ejderhov

Fotnot: utöver dessa arenaupprustningar och arenabyggen slutförs just nu miljardsatsningen Göteborgs Nya Arena på Kvibergområdet i Göteborg. En multihall med bland annat skidåkning och fotboll – och där IFK Göteborg är stor hyresgäst med sin fotbollsakademi och Änglagårdsskolan, ett unikt-skola-fotbollkoncept. Hallen invigs i sommar. Idrottens Affärer återkommer till detta i en egen artikel inom kort. 

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.