Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Marx, var han fotbollspelare?

Fotbollens pengar hamnar i fel fickor. De hamnar i spelarnas fickor. Ökade tv-intäkter och höjda biljettpriser under de senaste 20 åren har gått raka vägen till spelarna.

Klubbarnas ekonomi är nästan genomgående dålig, i en del fall usel, medan spelarnas löner ökat på ett sätt som får direktörerna i Wallenbergsfären att bli gröna av avund.

Högre löner = sämre resultat

Karl Marx idé om att arbetarna skulle äga produktionskapitalet är idag enbart giltig inom elitidrotten samt i Nordkorea. Nordkorea är ingen bra role model.

De som anser att Allsvenskan blivit bättre de senaste åren kan räcka upp en hand. Ökade kostnader för spelartruppen har alltså inte lett till högre kvalitet eller mer publik. Inte ens Saab betalar mer för maskiner som gör sämre bilar men det är vad fotbollsklubbarna håller på med.

En genomsnittlig Allsvensk spelare tjänar som en Copywriter på en guldäggsvinnande reklambyrå, en mycket högavlönad grupp.

Allsvenskan måste införa lönetak

Allsvenskan är inte ens nära några guldägg där man prenumererar på plats 29 i Europa. Lönerna ligger totalt fel relativt intäktsmassan i Allsvenskan.

Det här måste få ett slut. Skall fotbollen kunna utvecklas kvalitativt behöver vi lönsammare klubbar. Så enkelt är det. Enda sättet att få lönsammare klubbar är att spelarkostnaderna sjunker som andel av intäkterna.

De enda som lyckats på det här området är NHL som efter långa och tuffa strider fick igenom sitt lönetak.

85 procent räcker, inte ett öre till

Krisen i Europa ger de allsvenska klubbbarna ett lysande läge att agera nu. Globaliseringen där ett litet antal megaklubbar (Manchester U, Barcelona och knappt åtta till) kan omsätta miljarder men där de övriga hamnar längre och längre ner i ingenmansland ger ett överskott av spelare som inte funnits på länge.

Nu krävs det bara lite solidarietet (svårt ord det där, gjorde ont i hela kroppen, kändes som 60-talets fåntratteri) mellan klubbarna. Alla lägger sig på 85 procent av fjolårets spelarkostnad (av outgrundliga skäl är det inte en brottslig kartell), skriver inga nya avtal med spelare och bara väntar.

Snart står det arbetslösa outbildade killar som bara kan spela fotboll i kö och tar vad som helst för en lön som bara räcker för att parta, ligga, spela tv-spel och bli sedda.

Var ska spelarna flytta?

Elitlicensen borde förstärkas så att det utöver positivt eget kapital också krävs årlig vinst i bolaget som bedriver verksamheten samt en relation mellan intäkter och spelarkostnader med en maxgräns.

Ovanstående leder självfallet initialt till en försämrad kvalitet men det är få av de bästa som har alternativa ligor att gå till så det bli en kortvarig effekt.

Sedan får vi en uppbyggnad av klubbar som har råd att agera professionellt på alla områden där bättre spelare köps in och avlönas utifrån att de tillför intäkter.

Klubben måste bli klokare

Skall Elitserieföreningen lyckas med sina mål att skapa en växande, attraktiv svensk allsvenska så måste de börja med att bygga en grund som håller.
Då går det inte att ge spelarna alla pengar utan då krävs starka klubbar.

Det fungerar inte med att låta klubbhjärta och drömmen om kommande idrottsliga vinster få leda till att pengar man inte har går åt till spelare som ses som frälsare.

Dan Persson

Kristof (inte verifierad)

tis, 2010-12-28 23:13

1. Sorry, jag håller inte med,

Sorry, jag håller inte med, det finns en fantastisk transparens mellan lönekostnader och sportslig prestation. Ungefär 80% förklaringsgrad i engelsk ligafotboll. Något lägre i de andra ligorna. Högre lönekostnader = bättre resultat på planen. Däremot finns det inget som helst samband mellan profit och sportsliga resultat. Anledningen till att allsvenskan har blivit sämre är att lönerna har ökat mer i de andra ligorna som kunnat attrahera de bästa allsvenska spelarna till sig. Ett lönetak skulle urholka allsvenskan ännu mer, spelare söker sig till klubbar som betalar mer även om det skulle vara andra divisionen i Danmark. Och allt är så barnsligt logiskt. Sportsliga framgångar kräver duktiga spelare. Klubbarna budar på de tjänster som spelarna auktionerar ut. Med till buds alla stående medel försöker klubbarna mönstra de bästa trupperna. Det är det som äter upp vinsterna för klubbarna. Och samarbete fungerar naturligtvis inte. Skulle samtliga klubbar lägga sig på 85% av förra årets kostnader skulle de klubbar som jagar första platsen, platsen om Europaspel och att undvika nedflyttning fuska i första bästa transferfönster för att locka över spelare från konkurrenterna. Kostnaden att inte vinna, missa Europa, degraderas är mkt högre än den 15% i besparing från året innan. Och publiken älskar det, tv bolagen tjänar pengar på det. Det är så affärsmodellen i fotbollseuropa ser ut.

Olle J. (inte verifierad)

ons, 2010-12-29 14:19

2. Du har fullständigt

Du har fullständigt missförstått Marx. Ja, jag skulle till och med drista mig till att hävda att du själv tycks stå närmare hans värdeteori än konventionell neoklassisk ekonomisk teori; "spelare köps in och avlönas utifrån att de tillför intäkter" tycks indikera en uppfattning att lön skall sättas efter arbetets värde, inte efter tillgång och efterfrågan på talang. Vidare moraliserar du kring fotbollspelare på ett sätt som rimmar illa med de politiska uppfattningar du tycks stå för. Det du förespråkar tycks vara en oligopol- och kartellmarknad, snarare än fri företagsamhet som grund för allsvenskan. Tillsammans med en i mitt tycke skev och förenklad bild angående kompetens (folkrörelse= dåligt, företag=bra) så påminner det lite om Alfred Chandlers böcker. Det skulle gå att påstå att dina uppfattningar är lika daterade som Marx.

Olle Ekengren (inte verifierad)

tors, 2010-12-30 17:00

3. Det är bara att vänta och se

Det är bara att vänta och se hur många klubbar som gör konkurs pga. obetalda löner och avgifter. Om inte klubbarna kan ställa bankgaranti för sinaåtaganden förstås. Även övriga leverantörer utöver spelarna (t.ex. arenaägarna)borde kräva säkerhet.

Dan Persson

tis, 2011-01-04 18:01

4. Det man bör komma ihåg är att

Det man bör komma ihåg är att 51% regeln rör någon enstaka procent av svenska idrottsföreningar, vidare att ägande knappast lär hamna hos riskapitalister utan än mer hos fans, företag med relationer till klubbarna och enstaka investorer med stort hjärta för klubben. problemet kvarstår klubbarna är för fattiga och för stor andel av omsättningen går till spelarna. Det skapar ingen grund för utveckling.

Kristof (inte verifierad)

tis, 2011-01-04 22:55

5. Tyvärr finns det inget

Tyvärr finns det inget empiriskt stöd för din tes. Dels ser det likadant ut i de flesta europeiska ligor, ligor som har upplevt en fantastisk utveckling och tillväxt. I England går en ännu större andel av intäkterna till spelarna. Och titta, de amerikanska affärsmännen som äger sina franchises i NFL och MLB där det finns lönetak allokerar numera om sina investeringar till England. Varför? Därför att konkurrensen mellan klubbarna om de bästa spelarna förväntas att leda till en betydligt högre tillväxt än vad den reglerade amerikanska modellen mäktar med. Problemet är helt annat. Klubbarna har historiskt alltid varit fattiga som kyrkråttor. Och som konsumenter av industrin för känslor och upplevelser ska vi vara ytterst tacksamma för det. Höga vinster betyder generellt att konkurrensen är dålig på marknaden och företagen överför värde från konsumenterna till sig själva.

Henrik (inte verifierad)

tors, 2011-01-06 14:16

6. I sammanhanget, vad är

I sammanhanget, vad är utveckling? I övrigt, amerikanska proffsligan i basket, NBA, var många år före NHL med lönetak. Lönetak fungerar för övrigt i NBA (inte NHL, se KHL) av en enda anledning - man är högst i näringskedjan ändå. Alltså, spelarna väljer NBA före allt annat därför att det med få undantag är där de får bäst betalt. Ändå funkar det inte bättre än att de flesta räknar med en ny lock-out i NBA nästa säsong. Allt annat lika, att lägga skulden på spelarna för att ägarna (klubbarna) inte kan hålla i pengarna är bland det dummaste jag hört. Spelarna tjänar det någon är villig att betala. Jag misstänker att du som gammal moderat och näringslivsguru inte är helt förtjust i vissa fackliga metoder, men det är tydligen okej om arbetsgivarsidan (klubbarna och dess ägare) begagnar sig av samma metoder? Pot. Kettle. Black. Sedan kan man diskutera varför publiken är villig att satsa allt mer pengar på biljetter, replikatröjor och tv-abonnemang och varför klubbägarna är så jävla korkade att de fortsätter att förlora pengar trots konsekvent stigande inkomster. Men, marknadsekonomi har väl aldrig velat hindra någon från att bete sig 100% korkat?

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.