Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
"Vi betalar inte"
Nej, det handlar inte om Dario Fo’s klassiska epos av socialistisk karaktär utan om idrottsbolag som inte vill betala för polisens arbete under deras matcher. Det är så enkelt att i det här fallet har idrottsbolagen rätt och polisens jurister fel.
Bakgrunden är som alla vet att som lagen från 1993 är skriven så skall vissa event bära sina egna kostnader för polisinsatser. Polisen har utifrån en lag som bara talar om syfte med eventet valt definitionen att ett event med vinstsyfte är ett event som genomförs av ett Aktiebolag.
Det är en gravt felaktig tolkning.
..om eventet har ett vinstsyfte
Örgrytedomen kom fram till att ett AB aldrig kan ha ett annat syfte än att berika sina ägare. Skälet till att det här är så principiellt viktigt för staten är självfallet att staten tar ut skatt på vinsten och bolagsskatterna är en mycket stor intäktskälla.
Det har polisen tolkat så att ägandeformen styr om eventet har ett vinstsyfte. Den intellektuella stringensen i den slutsatsen är på samma nivå som när George W Bush sa, om du inte är med oss är du mot oss.
En ideell förening kan inte ha som syfte att dela ut vinst till ägare då man inte har några ägare. En ideell förening får gå med vinst så länge vinsten återinvesteras i verksamheten. Så långt kan man få för sig att en ideell förening inte driver event med vinstsyfte men det är på intet sätt en korrekt tolkning.
Ska ägandeformen bestämma?
Då föreligger ett läge där polisen anser sig kunna fakturera arrangörer av event där det krävs polisbevakning om arrangören av eventet är ett bolag.
Det får ur ett principiellt perspektiv antas vara bra om svensk polis följer svensk lag.
Alternativet att polisen inte följer svensk lag är nämligen lite tråkigt.
Frågan är då om polisen gjort en korrekt tolkning där man gått på ägandeformen som grund för syfte med event.
Lika kommersiella de också
Det som idrottsbolagen upplever som orättvist är självfallet att de event som arrangeras av ideella föreningar från alla aspekter är lika kommersiella och med samma syfte att optimera vinsten från matchen ifråga.
Oavsett vem som gör den här analysen så kommer man fram till samma sak.
Det är inte ägandeformen som avgör om eventet/matchen är kommersiellt, det är syftet med eventet som lagen tar fasta på.
Principiella grunder
Det finns två principiella grunder i den här frågan:
- Så länge polisen har våldsmonopol kan inte deras tjänster vara till salu och kostnaden för polisen är solidariskt finansierad via skattsedel.
- Kommersiella aktörer skall inte kunna tjäna pengar på aktiviteter som innebär kostnader för polisen.
En lagändring som jämställer idrottsbolag med idrottsföreningar är inte möjlig enligt beskrivningen ovan. En lagändring som innebär att amerikanska Live Nations också får polisbevakning gratis kommer inte att vara enkelt att få politikerna med sig på.
Staten tjänar alltid mest
Det finns dock goda logiska skäl till varför staten skall bära de här kostnaderna, Staten är nämligen alltid den som tjänar mest och betalar minst när totala arenaintäkter fördelas.
Statens andel av intäkterna är som högst i den upplevelseindustri där elitidrotten verkar.
Den enkla lösningen är självfallet genial i min bok. Om regeringen säger åt polisen att lagen skall tolkas så att den inte gäller för event/matcher som är underställda RF:s regelverk (ett regelverk som bygger på ideell folkrörelse) så är problemet ur världen.
Om regeringen är smart, då...
Är regeringen smart kan man enkelt kombinera detta med lite motkrav på idrotten för att minska polisens kostnader. Det bör idrotten ställa upp på.
Men, det viktiga för idrotten är att lyckas med det övergripande, nämligen att få Anders Borg och grabbarna att förstå att kommersiell idrott är en tillväxtindustri med mycket hög andel leverans av skattepengar till statskassan. Detta oavsett ägandeform.
Det är enda vägen, en lång och knixig väg men innan den acceptansen finns så kommer inte idrotten få regeringens öra.
Mest lästa just nu
Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.
Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa...
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Med över 165 000 gymnaster, aktiva och ledare under 20 år är gymnastiken en av de största barn- och ungdomsidrotterna i Sverige. Nu har ett nytt samarbete med Bris inletts för att tillsammans göra idrotten tryggare för barn.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
hans-göran (inte verifierad)
fre, 2013-02-08 14:25
1. heJ ! Kf länken i partille
heJ ! Kf länken i partille tar styrelsen ut 700 kr som dom inte tar upp som inkomst, och hyr ut små skrubbar till bostadslösa i fastigheten.Hyran är 2500 kr i månaden. Det brukar vara mellan två och fyra boende. Dom får inget kvitto för beloppet. Var tidigare medlem och kunde se detta som jag tycker är mycke märkligt. Har anmält det till skatteverket.Vad tycker ni om detta ? mvh hans-göranhans-göran (inte verifierad)
fre, 2013-02-08 15:32
2. Hej igen ! kanske ställde
Hej igen ! kanske ställde frågan till fel personer. Beklagar i så fall. hg