Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
"Naiva och optimistiska antaganden"
Skridskoförbundet lanserar tanken på att Sverige skall försöka få vinter-OS 2022 på Svd. De får stöd av centerns Per Åsling i en annan artikeln. Det är en felaktig tanke oavsett hur man argumenterar.
Borträknad analysen att de alpina grenarna bäst genomförs i Åre så vimlar artikeln av naiva och optimistiska antaganden.
Bra tanke, men icke fungerande
Ett OS skulle inte få fler ungdomar att börja åka skridsko eller syssla med andra vintersporter så även om det är välinvesterade pengar att få fler ungdomar att aktivera sig så är ett vinter-OS en dyr och krånglig omväg.
En stor statlig satsning på att få fler ungdomar att motionera i samverkan med idrottsrörelsen skulle dock vara en mycket lönsam aktivitet för samhället och bör ske helt utan koppling till OS.
OS är numera uppbyggt på ett sätt där IOK får för stor andel av intäkterna, dvs OS är inte lönsamt för värdlandet.
Även hockeyn går back
Här måste det ske en ändring generellt för det är lika illa för många andra event och organisationer.
Risken att hockeyförbundet går back på nästa års VM för att internationella förbundet tar för stor andel (alla pengar utom biljettintäkter) är överhängande.
De internationella organisationernas girighet gör värdskap till ekonomiska risker på en sådan nivå att bara diktaturer eller korrupta länder kan komma ifråga som värdländer i framtiden. Det här är ett jätteproblem som växer.
Ändå miljardutgifter
Ett vinter-OS, även om vi kan använda befintlig struktur i Åre, hoppbackar och längdskidåkning i Falun, skidskytte i Östersund och issporter i Stockholm kräver ett antal miljarder i investering av olönsamma arenor för kälkåkningen och skridsko.
Det är sporter som är döende i Sverige och bara växer som motionsidrott när det gäller långfärdsskridsko. Skridsko som idrott är lika döende som rodel, bob, backhoppning med flera sporter.
De finns bara för att de är olympiska och får statligt stöd. Långfärdsskridsko som underbar metod för att förbättra kondition, gå ner i vikt och få vara ute i naturen växer självfallet och kommer fortsätta göra så.
Skridsko i en skidtunnel
Att bygga en inomhushall för motionsåkarna på långfärdsskridsko som är en bra och populär samt växande motionsidrott går inte räkna hem ens samhällsekonomiskt och skall man göra det måste det bli modellen skidtunnel, dvs en ca tio meter bred nedgrävd rundel med omkrets på 400 meter helt utan läktare och tak över innerplanen som krävs för OS.
Ovanpå kan med fördel en träningshall för fotboll läggas som då kan utnyttja värmen från konstisanläggningen.
Imagevärdet för ett vinter-OS är begränsat, det är få länder och det globala mediaintresset är en bråkdel av ett sommar-OS, ett fotbolls-VM eller fotbolls-EM. Ryder Cup i golf är ett större event globalt sett. Det långsiktiga värdet för Sverige är lågt.
Skatteintäkterna ändå större än garantin
Vill Sverige få hit stora internationella event på ett sätt som även Anders Borg accepterar så är modellen enkel:
1. Ta bort hindren, som exempelvis kostnader för polisbevakning som förhindrar att vi får dressyr-EM 2016.
2. Låt staten om budgeten i övrigt är rimlig ställa upp med garantier som krävs gentemot den internationella organisationen. Går eventet runt behöver staten inte pynta garantin och går det back är skatteintäkterna ändå större än garantin. Anders Borg vinner oavsett.
Inga statliga pengar till arenor, det är slöseri med skattepengar. Inget OS och inte heller fotbolls-EM då båda kräver gigantiska infrastrukturinvesteringar med för låg samhällsnytta.
Satsa på idrotter med överlevnadsförmåga
Hästsport, ishockey, golf, orientering, med flera sporter tillsammans med fortsatt utveckling av utövareventen är en samhällslönsam väg framåt.
Om sedan RF i sin strävan att påvisa den stora samhällsnyttan fokuserade bidragen på de sporter som har överlevnadsförmåga så tappar vi lite mångfald.
Men kära läsare, hur många av er känner en aktiv idrottare i sporter som backhoppning, rodel, bob, kanotslalom, konstsim, gång med mera. Inte ens stora framgångsrika sporter som skidskytte har tusentalet aktiva.
Mest lästa just nu
Nej, en stockhomare i ledningen för IFK Göteborg, det blev aldrig någon succé- Nu framkommer uppgifter om att Oa Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, tvingas lämna klubben.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
swerco (inte verifierad)
lör, 2012-08-04 08:43
1. är det sant att grekland gick
är det sant att grekland gick back 30 miljarder på os?http://www.starlight-farms.net/camp/chi-flat-iron-for-cheap. (inte verifierad)
sön, 2014-07-06 23:01
2. Heya i am for the first time
Heya i am for the first time here. I found this board and I in finding It really useful & it helped me out much. I hope to give one thing again and aid others such as you helped me.thomasejd
fre, 2012-08-17 17:20
3. Naivt och optimistiskt? I
Naivt och optimistiskt? I sin krönika den 1 augusti i Idrottens affärer skriver Dan Persson att en satsning på ett svenskt vinter-OS vore en felaktig satsning och ett likaledes felaktigt slöseri med pengar. Detta är invändningar som är värda att tas på allvar. Självklart skulle en verklig OS-ansökan föregås av en klok debatt där alla argument för och emot synas i sömmarna. Jag håller t.ex. med om att det är ett stort problem att kraven från de stora internationella idrottsorganisationerna skulle kunna leda till att det är länder med tydliga underskott på demokratiska rättigheter som i framtiden ansöker om OS. Det som dock utmärker Dan Perssons artikel är att han själv belägger mycket få om ens några av sina påståenden om varför ett vinter-OS vore en felaktig satsning. Vad är det som t.ex. säger att ett OS på hemmaplan inte skulle kunna leda till fler motionerande och idrottande ungdomar? Enligt den danske idrottsforskaren Rasmus Storm (http://idrottsforum.org/site/articles/storm/storm111123.html) så är visserligen sambandet mellan ökade anslag till elitidrott och en likaledes ökad breddidrott svagt, men det är enligt honom också svårt att över huvud taget se vad som leder till en ökad bredd. Kanske är det då ändå värt att prova om inte en klok OS-satsning, samordnad med andra insatser för att öka barns och ungdomars motionerande, leder till goda resultat för folkhälsan. Det som sticker mig mest i ögonen av dessa icke-belagda påståenden är självklart att skridsko skulle vara en döende sport utan överlevnadsförmåga. Det är inte bara Perssons kategoriska sätt att totalt avfärda ett antal idrotter som tyder på nonchalans inför många människors ideella insatser, utan även den raljanta tonen i dessa kommentarer till mindre idrotters bidrag till samhället. När det gäller skridskosporten behövs uppenbart några klarlägganden. Svenska skridskoförbundet organiserar idag fem olika idrotter: långfärdsåkning, hastighetsåkning, short track, inlines och nytillskottet roller derby. Av dessa idrotter är hastighetsåkning och short track olympiska d:o. Hastighetsåkningen har varit med i de olympiska vinterspelen sedan begynnelsen och gett Sverige ett stort antal OS-medaljer, medan short track är en nyare idrott både i OS och i Sverige. Långfärdsåkning är som Persson mycket riktigt påpekar en stor och viktig form av vintermotion i Sverige, medan inlines körs på sommarhalvåret och roller derby åks inomhus året runt. Man kan börja med att konstatera att om inte Svenska skridskoförbundets idrotter skulle finnas, så skulle det inte heller finnas någon som stod för farten när det gäller skridskoåkning. Det är vi som vet hur man åker fort på skridskor på is och asfalt. Dessa kunskaper är också eftersökta bland andra skridskoåkare; både hockey- och bandyspelare får t.ex. hjälp med att lära sig åka fortare av oss. Vidare så är inte våra idrotter några isolerade företeelser sinsemellan, utan det sker hela tiden ett överflöd av både människor och kunskaper mellan t.ex. långfärdsåkning och hastighetsåkning. Short track-åkningen å sin sida har en enorm potential i Sverige med alla våra ishallar. Sannolikt finns det en hel del barn och ungdomar som inte är intresserade av vare sig hockey eller konståkning men som gärna skulle vilja prova på att åka fort på skridskor i en hockeyrink. Ett problem här är bl.a. invanda strukturer utan lust till kreativt nytänkande som bl.a. Persson visar prov på genom att utan någon redovisad analys snabbt avfärda ett antal idrotter som dödsdömda. Sammantaget leder detta fram till konstaterandet att skridskoåkningen i allmänhet är mycket stor och viktig i Sverige, och att vissa av skridskoidrotterna visserligen är mindre, men att de utgör livsnödvändiga delar av den idrottsekologiska väv som likt övriga ekosystem hela tiden är stadda i förändring. I denna förändring finns det också mycket stora utvecklingspotentialer för våra skridskoidrotter; potentialer som vi som är engagerade i skridskosporten hela tiden arbetar på att finna nya vägar för att nå ut till barn, ungdomar, medelålders och äldre med. Vi vore därför självklart tacksamma för att slippa dåligt underbyggda, slentrianbetonade och allmänt negativa omdömen om våra idrotter i media. Nils Larsson, styrelseledamot i Svenska skridskoförbundet och en av författarna till artikeln på Brännpunkt i SvD