Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Ideell förening som en kartell

Ett dansande som kräver offer. Det behövs omplåstring eftersom att den organiserade dansen i Sverige är rejält splittrad. Foto: TT

 

Är SDO en olaglig kartell som profiterar på barn? Den frågan ställer jag mig i dag.

Det har i Lidköping och Västergötland såväl som nationellt varit mycket media runt Sveriges Dans Organisations agerande de senaste veckorna.

SDO är formad som en ideell förening men deras 70 medlemmar är kommersiella dansskolor som genom SDO agerar med kartell för att skydda sig från konkurrens. 

Dessa dansskolor har ca 3 000 kunder, primärt dansande ungdomar i grenar som Discodans. Trots att SDO är att se som en branschorganisation så beter man sig som ett förbund. Man ger ut tävlingslicenser som är förutsättning för att få tävla och man är som medlem i internationella organisationer ensam om att kunna besluta vilka som får tävla internationellt. 

Licensen binder medlemmarna

Tävlingslicensen gör att respektive dansskola kan ha monopol på sin ort, startar någon en ny dansskola så får man inte bli medlem och kan inte erbjuda kunderna licens, dvs de kan inte tävla.

Att använda rätten att tävla och bli rankad som modell för att öka intäkterna för sina medlemmar i branschorganisationen genom en kartell är inte bara moraliskt förkastligt. Det är värre än så.

Kartellbildning är ett lagbrott, det skall jämställas med andra former av stöld och bedrägeri för det är vad kartellbildning handlar om. De som då är ansvariga för en kartell förtjänar vårt förakt på samma grunder som vi föraktar andra tjuvar. 

Marknadsekonomin skall se till att välståndet hamnar hos konsumenterna genom att företagen konkurrerar. Karteller tar bort konkurrensen och berikar företagen som ingår i kartellen.

Kuppa sig in i förbundet?

Det är liksom enkla fundamenta. Vi har haft Bilsportförbundet och Göteborgs Golfdistriktsförbund som betett sig, primärt av okunskap och utan egen vinning, lika korkat i modern tid. Det som då skiljer är att SDO:s kartell så tydligt är till för att berika de 70 kommersiella företag som är medlemmar. 

SDO har ingenting att göra med Svenska Danssportförbundet som ingår i RF och följer idrottens regelverk. Det är viktigt att påpeka. 

Det som nu stör och irriterar är att SDO tydligt planerar att kuppa in sig i förbundet och ta makt där. Något som såväl RF som förbundet bör ta på största allvar. Den moral som SDO:s ledning visat såväl som deras syn på lagar gör dem direkt olämpliga som ledare inom RF. 

Problemet med kartellbrott är att Konkurrensverket som myndighet dels är mindre väl fungerande och dels har principen att det är ok att ha kartell och lura människor om det handlar om mindre än en miljard i omsättning. Lite trist när belopp skall styra brottsbeivran men så har vårt samhälle blivit.

Det krävs inte ens en grundkurs i juridik för att komma fram till att SDO bryter mot lag om kartellbildning. 

Och de förstår inte...

Av mediauppgifterna verkar inte SDO förstå vad de gör för fel. Senaste inslaget är att de anmäler  kritikerna för förtal. En anmälan som blir svår att nå framgång med. Dels kan man inte förtala juridiska personer och i praktiken inte heller utsedda företrädare för sådan juridisk person när det handlar om vad som sker i den juridiska personens namn.

Det är troligt att SDO har en hel del bra verksamhet, det är troligt att de har dansskolor med mycket duktiga och engagerade ledare/företagare. Annars skulle de inte ha den här nivån på verksamheten.

Det är alltså inte problemet. Problemet är att en organisation för kommersiella företag har medlemskap i internationella organisationer och monopol på den typ av licens som gör att man får tävla.  Det är en inlåsning av kunderna som skadar kunderna och gynnar dansskolorna som självfallet kan ta mer betalt när de slipper konkurrens. 

Precis som vanligt i Sverige när det gäller brott mot svensk lag och idrottsverksamhet (den som påstår att dans inte är idrott har inte provat, det är lika mycket idrott som gymnastik med flera andra sporter) är att myndigheterna har slutat agera. Brottsligheten kan alltså lugnt och stilla fortgå.

Byt organisation!

Hade jag varit amoralisk rådgivare till SDO hade rådet därför varit att fortsätta att bryta mot lagen så länge det är lönsamt eftersom risken är noll (man är alltså i samma läge som kriminella i utanförskapsområden).

Har man någon form av moral i kroppen så skall man självfallet ta bort den korkade regeln om licensbegränsning, tillåta nya dansskolor att bli medlem utan karenstid och den vägen utveckla verksamheten. Blir en dansskola utkonkurrerad är det att se som bästa sättet att utveckla verksamheten enligt Darwins principer om survival of the fittest. 

Till föräldrar som har barn som vill dansa så är det bara rekommendera Svenska Danssportförbundet eller en annan idrott. Där finns hela idrottens värdegrund som bas för verksamheten. Självfallet kan en privat dansskola vara bästa leverantören av träning och glädje och dess ägare helt fantastisk på att leda verksamheten, men tävlandet sker i förlängningen alltid bäst i en struktur som är öppen för alla enligt idrottens principer.

Hade inte RF varit så exkluderande hade lösningen varit att SDO kunde vara associerade med RF och ha accepterat deras regelverk.

SDO:s senaste agerande med stadgeändringar som på pappret ser ut som man öppnar upp men i verkligheten har samma effekt på att låsa ute konkurrenter påvisar med allsköns tydlighet att ingen förälder med någon typ av ansvar kan låta sina barn bli kunder hos deras medlemsföretag.

Det som gör mig mest bekymrad är att SDO:s ledande företrädare inte ens förstår vad de gör som är fel. Hur skall vi då kunna klandra invandrarungdomar som eldar upp bilar i förorterna?

Anonym (inte verifierad)

sön, 2016-09-18 13:54

1. Inte nog att dessa dansskolar

Inte nog att dessa dansskolar utesluter en massa ungdomar i deras utveckling då de inte kan byta till vilken dansskola som helst. Man försöker deeutom vara en förening mitt iallt detta, ex. När en tävling skall arrangeras så förväntas föräldrarna bidra och lägga ned tid i att leta efter sponsorer, vara funktionärer, vara med i uppbyggandet av läktare/ljudanläggning. För att en tävling skall kunna arrangeras krävs ca 40-50 frivilliga som arbetar gratis, har man tur o dansskolan är "generös" får man lite kaffe och sallad. Man startar med uppbyggandet fredagkväll ca 3-4 timmar, är på plats lördagmorgon vid 08:00 och avslutar kvällen med nedmontering samt städning vid 23:00. Vad tjänar dansskolan på detta? Uppskattningsvis 100000kr i entreavgifter, kiosk 30000kr, Tävlingsintäkter/startavgifter: 500st dansar a 160kr= 80000kr Kostnader:Hallhyra, Pokaler, Domare/seketariat och Kiosk/mat inköp m.m. = 120000kr Dansskolan gör en vinst på ca 100000kr på en tävling, inte illa ...... Som förälder får man alltid höra att man går förlust m.m. Man mår illa över deras profiterande på ungdomarnas stora intresse, DANS. Har man dessutom en ungdom som tävlar internationellt så får man betala alla kostnader det innebär att delta på EM o VM. Dessa tävlingar sker 2ggr/år, juni och okt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.