Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Då lämnas religionen hemma
En muslimsk tjej får inte ha slöja enligt regelverket när hon spelar basketmatcher i division 1. Det upprör många som då anser att idrotten är exkluderande.
Det här är en av flera händelser som berör relationen mellan religion och idrotten. Jag skrev om Livets Ords idrottsförening för någon månad sedan på samma tema.
Sveriges Radios identitetspolitik gav i en intervju idag vinklingen att den unga kvinnan stängs ute från idrotten. Så är det självfallet inte.
Att tro på valfri Gud
Hon får ha sin tro, hon respekteras för sin tro. Det är ur vår värdegrund jätteviktigt. Men vill hon spela basket så får hon följa de regelverk som gäller och regelverket säger ingen huvudbonad. Inte konstigare än att ishockeyn ställer krav på skydd.
Den här frågan är svår och det är lätt att trampa fel. Det politiska utrymmet mellan liberal humanist och homofob får en motorväg att kännas som en igenväxt skogsstig.
Jag är inte journalist, jag är alltid subjektiv, vilket jag hoppas har framgått tydligt. I det här fallet är det uppenbart.
Jag är ateist och inte speciellt förtjust i religioner. Rätten för en individ att tro på valfri Gud (det lär finnas 2 500 att välja på) eller något annat skall självfallet alltid försvaras.
Idrotten ska stå fri
Att tro på en bättre morgondag, att be om en bättre morgondag och att ha hopp om en bättre morgondag får vi aldrig ta ifrån människan. Jag är också aktiv motståndare mot rasism. Jag förtjänar ingen helgongloria på något sätt men religiöst eller rasistiskt förtryck försöker jag bekämpa efter bästa förmåga.
Då tänker jag så här:
Idrotten skall självfallet stå helt fri från både religion och politik. Man skall kunna spela fotboll i samma lag oavsett vad man har för religiös tro, sexuell läggning eller politisk åsikt. Idrotten skall vara apolitisk och helt sekulär. Stiger man det minsta fel från den linjen så är utfallet långsiktigt en katastrof.
Religiösa och politiska symboler hör inte hemma inom idrotten av det skälet. Hela idén med idrott är att försöka stå fria från religion och politik.
En religiös organisation är något helt annat än individens behov av att tro på något. Det är en organisation som utnyttjar människans behov av att tro för att skaffa sig politisk och ekonomisk makt. Vi har föreningsfrihet så religiösa organisationer skall självfallet ha samma rätt att existera som alla andra men de bör undantas från samhällsstöd och all form av inflytande.
En religiös organisation skapar makt och intäkter genom regelverk och dogmer som skall följas av anhängarna. I värsta fall blir det sektliknande strukturer där man inte skall tänka själv.
De är ändå viktigaste
Svenska kyrkan var till dess vi hade gjort oss av med dess inflytande en organisation som var emot rätt mycket. Katolska kyrkan på Irland försenade rätt att skilja sig och aborträtt med mera i årtionden.
Högerkristna amerikaner bekämpar rätten till fri abort än idag. Islam är ännu värre. Här är religionen också politik där religionens lagar skall gälla i civilsamhället. Att vara ateist som jag är jämställt med att vara terrorist i flera muslimska länder med dödsstraff som följd.
Med tanke på hur många som flytt religiöst förtryck vore det förskräckligt om vi lät islam få något inflytande på hur vi lever i vårt demokratiska humanistiska samhälle.
Även i så små frågor som religiösa symboler när man spelar en basketmatch.
Problemet är då att de förtryckta unga muslimska kvinnorna är de kanske viktigaste att få med i idrotten av många skäl. De utmärker sig i skolan med goda resultat. Utbildning i kombination med samverkan i civilsamhället som idrotten ger dem blir verktygen för att ta sig ur förtrycket.
Finns två alternativ
Ett slöjförbud blir trots detta lätt exkluderande och motverkande det vi vill. När vi beaktar den nackdelen bör vi inkludera det enkla faktum att religionen i sig är extremt exkluderande.
Följer man inte slaviskt och bokstavstroget alla regler får man stora problem. Varje förort innehåller hundratals frivilliga religiösa poliser som misshandlar de unga tjejer som vill att svensk lag skall gälla.
Vi måste stå upp för dessa. Fel gren av en religion eller fel religion bekämpas också av de här grupperna som har för mycket stöd även av riksdagspartier.
Med ett generellt nationellt slöjförbud skulle mycket förenklas. Det skulle ge näringslivet, idrotten, övriga folkrörelser och politiken verktyget för att motverka kvinnoförtryck såväl som extremism.
I väntan på en lag har idrotten två val:
Acceptera religiösa symboler och den vägen indirekt stödja förtryck av unga kvinnor och idéer om religiösa lagar.
Säga nej och tappa en grupp unga kvinnor som hade behövt idrotten men som nu inte får idrotta för att de tvingas följa religiösa normer satta av deras fäder, mödrar och bröder.
Kläder utifrån funktion
Några alternativ utan nackdelar brukar sällan finnas så min slutsats är att idrotten skall välja alternativ två och invänta vinsten på sikt.
Slöjan är att se som ett instrument för att förtrycka kvinnor. Att objektifiera dem från människa till enbart en sexuell varelse underställd mannen. Det är motstridigt allt vad idrotten står för.
Hedersförtrycket i våra förorter är övergrepp med våld på nivåer som förringas. Självfallet skall idrotten stå upp för de unga kvinnorna. Då är täckta huvuden direkt motstridigt allt man står för.
När man idrottar har man kläder utifrån funktion. Religionen lämnar man hemma eller bär inom sig. Varje individ är en person med samma värde, samma rättigheter och skyldigheter oavsett kön, ålder, sexuell läggning, hudfärg, politisk åsikt eller religion.
Jag ser vad idrotten levererar på området migration, jag ser hur idrottens värdegrund kan ge unga människor kraft att lyfta.
Hockeyn går först
Någonstans önskar jag att våra valda politiker börjar räkna på vad det innebär om de pengar man lägger på religiösa organisationer som förstärker kvinnoförtryck och exkludering istället skulle läggas på idrotten.
Än så länge är det bara ishockeyförbundet som satt ner foten i form av stöd av Glöm Aldrig Pela och Fadime. Jag skulle gärna se att alla förbund och RF stötte både dem och Varken hora eller kuvad som drivs av en fantastisk kvinna. Amineh Kakabaveh sitter i riksdagen för vänsterpartiet så vi har inget gemensamt utöver viljan att¬¬ kvinnor skall få bestämma själva över sina liv. Att hon hotas av sina partikamrater i syfte att få islamisternas röster gör mig förtvivlad.
Idrotten får aldrig låta religiösa organisationer påverka vår värdegrund. Och idrottens värdegrund är jämställd.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
2. Svår fråga, men att använda
Svår fråga, men att använda argumentet att "När man idrottar har man kläder utifrån funktion" håller väl inte då det finns sporter som har andra bevekelsegrunder för klädregler? Tänker t.ex. Wimbledon i tennis och Beach Volleyboll.3. "Tänker t.ex. Wimbledon i
"Tänker t.ex. Wimbledon i tennis" Där blir det ju stor humor! :D4. "Tänker t.ex. Wimbledon i
"Tänker t.ex. Wimbledon i tennis" Där blir det ju stor humor! :D5. Slöjförbud tycker jag är att
Slöjförbud tycker jag är att dra det för långt, man sätter helt enkelt 18-årsgräns och fasar ut påtvingad religion den vägen. Sen får vi se hur många kvinnor som väljer att skyla sig efter en fri uppväxt. Men då är det åtminstone ett fritt och aktivt val. Precis som alkohol eller annat som finns att tillgå när man blir myndig.Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Kent Olsson (inte verifierad)
fre, 2016-10-07 10:02
1. Mycket bra skrivet,
Mycket bra skrivet, Dan! Idrotten är det överlägset största integrationsverktyget som samhället har. Då är det idrottens ansvar att hålla sig fri från politik och religion. Fler måste våga uttrycka sig mera rakt, som du gjort, men tyvärr sitter en massa folk fast i PK-träsket.