Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Då lämnas religionen hemma

Slöja har inget på en basketplan att göra. När man idrottar har man kläder utifrån funktion. Foto: TT

 

En muslimsk tjej får inte ha slöja enligt regelverket när hon spelar basketmatcher i division 1. Det upprör många som då anser att idrotten är exkluderande.

Det här är en av flera händelser som berör relationen mellan religion och idrotten. Jag skrev om Livets Ords idrottsförening för någon månad sedan på samma tema.

Sveriges Radios identitetspolitik gav i en intervju idag vinklingen att den unga kvinnan stängs ute från idrotten. Så är det självfallet inte.

Att tro på valfri Gud

Hon får ha sin tro, hon respekteras för sin tro. Det är ur vår värdegrund jätteviktigt. Men vill hon spela basket så får hon följa de regelverk som gäller och regelverket säger ingen huvudbonad. Inte konstigare än att ishockeyn ställer krav på skydd.

Den här frågan är svår och det är lätt att trampa fel. Det politiska utrymmet mellan liberal humanist och homofob får en motorväg att kännas som en igenväxt skogsstig.

Jag är inte journalist, jag är alltid subjektiv, vilket jag hoppas har framgått tydligt. I det här fallet är det uppenbart.

Jag är ateist och inte speciellt förtjust i religioner. Rätten för en individ att tro på valfri Gud (det lär finnas 2 500 att välja på) eller något annat skall självfallet alltid försvaras.

Idrotten ska stå fri

Att tro på en bättre morgondag, att be om en bättre morgondag och att ha hopp om en bättre morgondag får vi aldrig ta ifrån människan. Jag är också aktiv motståndare mot rasism. Jag förtjänar ingen helgongloria på något sätt men religiöst eller rasistiskt förtryck försöker jag bekämpa efter bästa förmåga.

Då tänker jag så här:

Idrotten skall självfallet stå helt fri från både religion och politik. Man skall kunna spela fotboll i samma lag oavsett vad man har för religiös tro, sexuell läggning eller politisk åsikt. Idrotten skall vara apolitisk och helt sekulär. Stiger man det minsta fel från den linjen så är utfallet långsiktigt en katastrof.

Religiösa och politiska symboler hör inte hemma inom idrotten av det skälet. Hela idén med idrott är att försöka stå fria från religion och politik.

En religiös organisation är något helt annat än individens behov av att tro på något. Det är en organisation som utnyttjar människans behov av att tro för att skaffa sig politisk och ekonomisk makt. Vi har föreningsfrihet så religiösa organisationer skall självfallet ha samma rätt att existera som alla andra men de bör undantas från samhällsstöd och all form av inflytande.

En religiös organisation skapar makt och intäkter genom regelverk och dogmer som skall följas av anhängarna. I värsta fall blir det sektliknande strukturer där man inte skall tänka själv.

De är ändå viktigaste

Svenska kyrkan var till dess vi hade gjort oss av med dess inflytande en organisation som var emot rätt mycket. Katolska kyrkan på Irland försenade rätt att skilja sig och aborträtt med mera i årtionden.

Högerkristna amerikaner bekämpar rätten till fri abort än idag. Islam är ännu värre. Här är religionen också politik där religionens lagar skall gälla i civilsamhället. Att vara ateist som jag är jämställt med att vara terrorist i flera muslimska länder med dödsstraff som följd.

Med tanke på hur många som flytt religiöst förtryck vore det förskräckligt om vi lät islam få något inflytande på hur vi lever i vårt demokratiska humanistiska samhälle.

Även i så små frågor som religiösa symboler när man spelar en basketmatch.

Problemet är då att de förtryckta unga muslimska kvinnorna är de kanske viktigaste att få med i idrotten av många skäl. De utmärker sig i skolan med goda resultat. Utbildning i kombination med samverkan i civilsamhället som idrotten ger dem blir verktygen för att ta sig ur förtrycket.

Finns två alternativ

Ett slöjförbud blir trots detta lätt exkluderande och motverkande det vi vill. När vi beaktar den nackdelen bör vi inkludera det enkla faktum att religionen i sig är extremt exkluderande.

Följer man inte slaviskt och bokstavstroget alla regler får man stora problem. Varje förort innehåller hundratals frivilliga religiösa poliser som misshandlar de unga tjejer som vill att svensk lag skall gälla.

Vi måste stå upp för dessa. Fel gren av en religion eller fel religion bekämpas också av de här grupperna som har för mycket stöd även av riksdagspartier.

Med ett generellt nationellt slöjförbud skulle mycket förenklas. Det skulle ge näringslivet, idrotten, övriga folkrörelser och politiken verktyget för att motverka kvinnoförtryck såväl som extremism.

I väntan på en lag har idrotten två val:

Acceptera religiösa symboler och den vägen indirekt stödja förtryck av unga kvinnor och idéer om religiösa lagar.

Säga nej och tappa en grupp unga kvinnor som hade behövt idrotten men som nu inte får idrotta för att de tvingas följa religiösa normer satta av deras fäder, mödrar och bröder.

Kläder utifrån funktion

Några alternativ utan nackdelar brukar sällan finnas så min slutsats är att idrotten skall välja alternativ två och invänta vinsten på sikt.

Slöjan är att se som ett instrument för att förtrycka kvinnor. Att objektifiera dem från människa till enbart en sexuell varelse underställd mannen. Det är motstridigt allt vad idrotten står för.

Hedersförtrycket i våra förorter är övergrepp med våld på nivåer som förringas. Självfallet skall idrotten stå upp för de unga kvinnorna. Då är täckta huvuden direkt motstridigt allt man står för.

När man idrottar har man kläder utifrån funktion. Religionen lämnar man hemma eller bär inom sig. Varje individ är en person med samma värde, samma rättigheter och skyldigheter oavsett kön, ålder, sexuell läggning, hudfärg, politisk åsikt eller religion.

Jag ser vad idrotten levererar på området migration, jag ser hur idrottens värdegrund kan ge unga människor kraft att lyfta.

Hockeyn går först

Någonstans önskar jag att våra valda politiker börjar räkna på vad det innebär om de pengar man lägger på religiösa organisationer som förstärker kvinnoförtryck och exkludering istället skulle läggas på idrotten.

Än så länge är det bara ishockeyförbundet som satt ner foten i form av stöd av Glöm Aldrig Pela och Fadime. Jag skulle gärna se att alla förbund och RF stötte både dem och Varken hora eller kuvad som drivs av en fantastisk kvinna. Amineh Kakabaveh sitter i riksdagen för vänsterpartiet så vi har inget gemensamt utöver viljan att¬¬ kvinnor skall få bestämma själva över sina liv. Att hon hotas av sina partikamrater i syfte att få islamisternas röster gör mig förtvivlad.

Idrotten får aldrig låta religiösa organisationer påverka vår värdegrund. Och idrottens värdegrund är jämställd.

Dan Persson

Kent Olsson (inte verifierad)

fre, 2016-10-07 09:02

1. Mycket bra skrivet,

Mycket bra skrivet, Dan! Idrotten är det överlägset största integrationsverktyget som samhället har. Då är det idrottens ansvar att hålla sig fri från politik och religion. Fler måste våga uttrycka sig mera rakt, som du gjort, men tyvärr sitter en massa folk fast i PK-träsket.

Magnus Karlström (inte verifierad)

fre, 2016-10-07 10:46

2. Svår fråga, men att använda

Svår fråga, men att använda argumentet att "När man idrottar har man kläder utifrån funktion" håller väl inte då det finns sporter som har andra bevekelsegrunder för klädregler? Tänker t.ex. Wimbledon i tennis och Beach Volleyboll.

Plock (inte verifierad)

fre, 2016-10-07 18:59

3. "Tänker t.ex. Wimbledon i

"Tänker t.ex. Wimbledon i tennis" Där blir det ju stor humor! :D

Plock (inte verifierad)

fre, 2016-10-07 18:59

4. "Tänker t.ex. Wimbledon i

"Tänker t.ex. Wimbledon i tennis" Där blir det ju stor humor! :D

Johan (inte verifierad)

tis, 2016-10-11 01:38

5. Slöjförbud tycker jag är att

Slöjförbud tycker jag är att dra det för långt, man sätter helt enkelt 18-årsgräns och fasar ut påtvingad religion den vägen. Sen får vi se hur många kvinnor som väljer att skyla sig efter en fri uppväxt. Men då är det åtminstone ett fritt och aktivt val. Precis som alkohol eller annat som finns att tillgå när man blir myndig.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.