Nu ska bäste föraren vinna

STCC 2013 är speciellt eftersom bäste föraren ska koras. I helgen skedde premiären på Knutstorp Ring och i år gäller likvärdiga förutsättningar. Körkunskaperna ska avgöra i en cirkus om åtta deltävlingar och som beräknas omsätta dryga 300 miljoner.
Richard Göransson i sin BMW SR var premiärhelgens gladast förare i STCC med en vinst och en andraplats i finalheaten. Foto: Micke Fransson, Scanpix

 

Richard Göransson och Thed Björk var helgens premiärvinnare. Två välkända namn, men annars finns det många förändringar med årets STCC.

Tre tackade för sig

Johan Kristofferssons valde rallycross. Rickard Rydell satte sig bakom mikrofonen som tv-kommentator. Michel Nykjaer föredrar WTCC. Och Janne ”Flash Nilsson, som en gång drog i gång STCC och som hört till de självklara förarna, vill inte vara med i år.

Ettan, tvåan och trean från i fjol plus en av de största profilerna har tackat för sig.

- Det är traditionellt en stor omsättning på förare. Jag tror att det kan bli ett bra mästerskap i år också, säger STCC:s informationsansvarige Joakim Tärnström.

Genväg eller senväg

Runt 4 000 personer kom till första tävlingen och det var en liten besvikelse för arrangörerna. För bra väder och live-tv i SVT antogs som förklaringar. Med exponeringen i just SVT gynnas sponsorerna i år, men frågan är vad det betyder för publiknärvaron.

Mycket TV kan vara en genväg till större intresse, men också en senväg...

En bra värdemätare blir nästa deltävling som ska köras på Solvallas mycket speciella bana. Där gjorde STCC entré för första gången i fjol och fick full utdelning. Mycket folk, sponsorerna fick möjlighet att synas och ordna event och banan var extremoch allt uppmärksammades stort i media.

Försöker komma över bråken

Banracingen är alltså samlad i en och samma organisation igen. Fjolårets groll mellan STCC och TTA höll på att ta knäcken på bilar, sponsorer och intresse.

Som STCC:s vd Bob Huzell medgav:         

- Det var svårt att hitta sponsorer.

STCC tappade inte bara fyra stall och flera stjärnförare till TTA utan också alla andra nödvändiga intressenter. TTA kunde växa, men kända också av ett bristande intresse. Det var en ständig fajt om publik, partners och medias uppmärksamhet under hela säsongen.

Nya upptäckter

Banracingen i Sverige omsätter stora belopp. Bedömare gör gällande att det handlar om runt 400 miljoner kronor ett normalt år. Det är det inte i år, så satsningen är mindre och företaget något mer avvaktande. Bob Huzell befarade att stallen tappade mer än 100 miljoner kronor på bråken under 2012. Frågan är om man förmått återhämta tappet.

Å andra sidan, STCC hittade en ny bana med mycket lyckat resultat på Frösön och racet på Solvalla travbana blev också en publiksuccé. Och TTA utvecklade tävlingen i Göteborg och och startade för första gången på Tierp Arena som normalt är en drag racing-bana.

Fram på hösten insåg parterna att det var ohållbart att konkurrera och nu är reglementet annorlunda. Bilarna är fjolårets TTA-bilar med V6-motorer på drygt 400 hästar. Nu ska själva rattandet avgöra.

11 team, 15 förare är anmälda, det är villkoren för STCC 2013.

SVT satsar

SVT Sport storsatsar på STCC i år. Avtalet med SVT är värt mycket och experten Jonas Kruse är förväntansfull.

- Det här blir mycket bra. En tuff racingserie på lika villkor med de bästa förarna vi har i Sverige. Det blir mycket intressant att följa, säger han.

- Nu gäller väldigt lika förhållanden på bilarna. Alla har samma förutsättningar, samma motor och fjädring. Bilarna är precis likadana, det är bara karossen som skiljer dem åt, förklarar Kruse.

- Det gäller för teamet att hitta det ”lilla extra” för att vara lite snabbare än konkurrenterna. Det är laget som kommer att vinna, inte jaget.

Thomas Ejderhov

Fakta

STCC-kalendern 2013

3-4 maj Ring Knutstorp
7-8 juni Solvalla, Stockholm
28-29 juni Göteborg City Race
12-13 juli Västkustloppet, Falkenberg
9-10 augusti STCC Airport Race Östersund
23-24 augusti Kanonloppet, Karlskoga
6-7 september Tierp Arena
20-21 september Mantorp Park

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.