Här är miljonerna värda varenda krona
De mesta av pengarna satsar Svenska Konståkningsförbundet i sin tur på att få kommunerna att komplettera befintliga ishallar, för att göra dem anpassade till funktionsnedsatta barn och ungdomar, bland annat genom att sätta upp en skena i taket med tillhörande sele.
Gagnar även konståkningen
Installationen gagnar även konståkningsklubbarnas ordinarie verksamhet i form av bättre träningsmöjligheter, chans till fler medlemmar och debatt om ökad tillgänglighet för konståkningen i landets ishallar.
I en film (se nedan) framtagen av projektet lovordar kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth satsningen.
- Alla barn har rätt till rörelse, motion och idrott. Det är en del i barnperspektivet och det trycker vi alldeles extra på. Det här är väldigt gott initiativ, tycker jag.
Öppnar dörrar
- Vi mår bra av att röra på oss, det gäller såväl barn som ungdomar, men det är kanske svårare för barn som har något slags funktionsnedsättning. Då gäller det att hitta en idrott som de trivs med och en anläggning som fungerar, förklarar idrottsministern.
Älta Konståkningsklubb i Nacka kommun var först ut i landet med en ishall anpassad till funktionsnedsatta. Elin Brandefalk är utvecklingsledare i kommunen och säger i filmen:
- Det är oerhört roligt att se den verksamhet som Älta IF bedriver. Det är glädje och stolta barn och ungdomar som ges möjligheten att åka skridskor för första gången. Andra kommuner ska satsa på det här för att för att det öppnar dörrar för så många fler. Speciellt viktigt är det i en ishall där det tidigare varit svårt att få in just den här målgruppen, barn och ungdomar med funktionsnedsättning.
Ombyggnad för knapp miljon
Borås Konståkningsklubb är en av de klubbar som tagit till sig idén och nyligen installerat en skena med tillhörande sele i Borås ishall, med hjälp av pengar från projektet Jämlik Ishall, Borås kommun och extrapengar från Allmänna Arvsfonden. En ombyggnad som kostat drygt 900 000 kronor. Det är en satsning som redan börjat betala sig. 87 funktionsnedsatta barn och ungdomar från den intilliggande särskolan har provat på konståkning, varav många också blivit medlemmar i konståkningsklubben.
- Det är deras höjdpunkt, det är vad de ser fram emot. Första gången de skulle komma var jag jättenervös, men det räckte att det första barnet gick ut på isen och se den glädje barnet utstrålade. Det var något barnen aldrig hade upplevt tidigare. Det spreds en glädje hos alla som var där, såväl tränare som personal från skolan, säger Jacob Landegren, ordförande i Borås Konståkningsklubb och fortsätter:
- Personalen från skolan var lite tveksamma i början, vilket inte var så konstigt eftersom detta var något nytt, men alla de som var tveksamma i början är de största förespråkarna i dag när de ser hur roligt barnen har det.
Viktigt påverka kommunerna
Även landslagsstjärnorna och systrarna Viktoria och Joshi Helgesson hyllar projektet i filmen:
- Jag tycker att det är kul att fler kan få testa vår fantastiska sport, att få vara på isen och känna det här glidet och glädjen som vi känner varje dag, säger Viktoria Helgesson och lillasyster Joshi fyller i:
- Jag tycker att det är viktigt att försöka påverka alla kommuner att skaffa en sådan här sele för åkarna i kommunerna, för oss elitåkare och för funktionsnedsatta.
Breddar konståkningen
Katarina Henriksson, ordförande i Svenska Konståkningsförbundet, säger om projektet Jämlik Ishall:
- Projektet är viktigt och behövs för att bredda konståkningen i våra anläggningar, och att funktionsnedsatta får chansen att prova på att åka skridskor. Det är också viktigt att det finns fler möjligheter att anpassa anläggningarna till vår idrott.
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.