Rekordår för golfens seminarieturné
1 450 personer verksamma på 325 klubbar. Så många träffar Svenska Golfförbundet under verksamhetsseminarierna på 20 platser i Sverige. Det är nytt rekord.
Det är åttonde gången golfförbundet åker på turné för att träffa, lyssna på och informera medlemmar i aktuella och viktiga ämnen.
Större engagemang
Och aldrig har fler valt att komma för att lyssna och delta i diskussionerna.
- Det är kul eftersom det visar att seminarierna både är bra och viktiga. Vi har också ett större engagemang bland deltagarna med workshops och interaktion genom ”mentometersystemet” i mobiltelefoner. Vi använder systemet också för att direkt stämma av vad deltagarna tycker om dagens seminarium. Extra kul förstås att betygen genomgående är höga, säger Svenska Golfförbundets projektledare Frida Bräster, på plats på seminariet i Eskilstuna.
Ökad jämställdhet
Bland de många ämnen som tas upp finns golfförbundets två stora processer just nu: Vision 50/50 för jämställd idrott med fler kvinnor i golfen både som spelare och ledare, och Golfnyttan i samhället - golfens roll inom miljö, hälsa, friskvård, turism och samhällsekonomi.
Svenska Golfförbundet är ett av de största förbunden i Riksidrottsförbundets 71 medlemmar stora familj. Det är samtidigt den största breddidrotten med 487 000 aktiva medlemmar och 460 klubbar eller anläggningar - ofta finansierade av de egna medlemmarna vilket gör att golfen sticker ut bland landets idrotter.
Effekt Stensons segrar?
Henrik Stensons seger i British Open i fjol gav Svenska Dagbladets bragdmedalj, utmärkelsen Årets manlige idrottare på Idrottsgalan och stor uppmärksamhet i media. Frågan är given: finns det en Stensoneffekt inom golfen?
Det är ett diskussionsämne i ett av passen på verksamhetsseminarierna som riktar sig till styrelser och klubbchefer samt tränare.
Hur ser den genomsnittliga golffamiljen ut, vad är det som gör att människor blir nyfikna på golf och hur behåller klubbarna dessa nya spelare är andra frågor som avhandlas.
Stabil ekonomi
Fler än 70 internationella segrar i fjol, världsstjärnor i Anna Nordqvist och Henrik Stenson, ökad uppmärksamhet i media och 10 000 nya golfare netto under 2016, den största ökningen sedan 2003. Golfen växer, ekonomin i förbundet är stabil och läget för många golfklubbar och anläggningar bra, även om ett antal kämpar med ekonomin.
Vilken roll fyller verksamhetsseminarierna i ett sådant läge?
Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson svarar:
Utveckla föreningarna
– Nyckeln är föreningsutveckling. Det går inte att sitta still och se omvärlden förändras och tro att allt ska fungera som det alltid gjort. Klubbarna måste bli bättre på service, se till medlemmars och gästers behov och vanor, hur man behåller och rekryterar spelare, utbildar ledare och tränare samt utvecklar spelare att bli allt bättre. Golfens värdegrund är också för golfens bästa, i tidens anda.
Den framtida utvecklingen styrs av en verksamhetsinriktning med långsiktiga mål till 2020. Den är uppbyggd på fem verksamhetsstrategier: Golfklubben, Golfspelet, Golfspelare, Golfledaren och Golfen i samhället.
Ger lärdomar
Varje strategi har ett långsiktigt mål och fyra effektmål för antalet medlemmar och golfronder, spelskicklighet och nöjdhet bland medlemmar.
Hur strategierna kopplas till målen, banutveckling, idrottsutveckling, golfens IT-system, rekrytering av anställda, tränaruppdraget och konflikthantering är andra ämnen som väcker nyfikenhet och ger lärdomar.
Närmast drar verksamhetsseminarierna vidare till Karlstad och Falun.
Läs mer om seminarierna och Svenska Golfförbundet på http://www.golf.se/utbildning/Moten-och-seminarier/verksamhetsseminarier/
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksand IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt.
I ett pressmeddelande läggs en stor del av det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.