Minstrarna ger vinter-OS sitt stöd
Nu går SOK på offensiven och vill poängtera det stöd som regeringen visar försöket att få vinter-OS.Både statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström hoppas få hälsa världen välkommen till vinter OS och Paralympics i Sverige 2026.
- Sverige hade OS 1912 och nu är det dags igen. Vi är en stark vinteridrottsnation. Vi är väldigt bra på att arrangera stora mästerskap, det har vi visat i vinter med två stora mästerskap. Sverige vill ha OS och Paralympics och vi kommer att göra hållbara spel – ekonomiskt hållbart, socialt hållbart och miljömässigt hållbart, säger statsministern och får medhåll från sin utrikesminister:
"Ni kan lita på oss"
- Välkommen till Sverige. Ni kan lita på oss och att vi kommer att göra vårt bästa för att det ska bli minnesvärda spel, säger Margot Wallström.
Ett mycket jämnt val i Sverige hösten 2018 gjorde att regeringsbildningen drog ut på tiden. Men när Sverige väl hade en ny regering på plats våren 2019, under ledning av Socialdemokraterna och partiledaren Stefan Löfven, så dröjde det inte länge innan beslutet togs om att stödja en svensk ansökan om vinter-OS och Paralympics 2026.
Och när stödet väl var uttalat så är det ett helhjärtat stöd från den svenska regeringen. Stefan Löfven tvekar inte över samhällsnyttan med ett OS.
- Vi är övertygade om att ett OS och Paralympics i Sverige blir ett projekt för hela landet att se fram emot. Det kommer att samla Sverige på ett fantastiskt sätt. Och vi kommer att ha nytta av ett OS inom många olika områden såsom jobb, näringsliv, integration och folkhälsa. Allt hänger ihop och det gäller att vi ser helheten i det här. Det är bra för Sverige och vi är bra på stora arrangemang.
Det har vi visat inte minst under vinter som varit med både alpina-VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund. Vi kan det här, säger Stefan Löfven och utrikesministern fyller på:
– Jag tror att det kommer att bidra till en positiv Sverigebild och det är viktigt för alla våra utrikeskontakter, men också för att hålla ihop Sverige. För oss är det viktigt att vinna omröstningen. Vi lyckades ju, mot alla odds, ta oss in i FN:s säkerhetsråd. Om vi kan klara det utifrån allt det vi står för som jämställdhet och öppenhet och mångfald. Då kan vi göra det i detta sammanhanget också, säger Margot Wallström.
"Det är den svenska modellen"
Den svenska regeringen är inte ensam om att vilja arrangera vinterspelen. Idrottsrörelsen står givetvis också bakom ansökan – men också det samlade svenska näringslivet.
- Jag tycker det är ett tecken på den svenska modellen. Det vill säga att vi gör saker tillsammans. Staten gör sin del och näringslivet gör en väldigt betydelsefullt del. Det är klart att det spelar en stor roll och det ska näringslivet ha en stor eloge för, det vill säga att man tar ett stort ansvar i detta, säger Löfven och får medhåll av utrikesministern:
- Ja det kommer att vara ett viktigt stöd och att vi har med näringslivet bidrar också till Sverigebilden. De brukar vara aktiva i de här frågorna och det hoppas vi att de ska fortsätta att vara, säger Margot Wallström.
Den svenska slogan ”Made in Sweden” tycker båda passar bra med den svenska kampanjen.
– Jag tycker det betyder kvalité. Är det inte det som traditionellt har förknippats med ”Made in Sweden”? Vi håller hög kvalité och man kan lita på det som är ”Made in Sweden”. Det hoppas jag också ska prägla ett OS och Paralympics, säger Margot Wallström.
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksand IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt.
I ett pressmeddelande läggs en stor del av det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar