611 underskrifter, utan reaktion i SOK

Han fick nobben av SOK, trots att han kvalat in till Paris-OS enligt det internationella friidrottsförbundets, World Athletics, regler.

Nu har Leo Magnusson , 26 år, från Sävedalen i Västergörland, gett SOK och verksamhetschefen Peter Reinebo en rejäl knäpp på näsan.

Leo Magnusson har visat sin höga kapacitet flera gånger, men han lyckades inte övertyga SOK. Christine Olsson / TT

Vid tävlingar i Zagreb sprang Leo i mål på 3 000 m hinder på 8,13,08, en tid som räckte till en plats bland de 10  bästa i Paris., Han är i år Europa-tvåa, och har nu endast Anders Gärderud och Mustafa Mohammad före sig på den svenska topplistan.

I ett SMS skriver Leo Magnusson:, med adress SOK.

Vi förtjänade OS-start

”Självklart känner jag att loppet är ytterligare ett bevis på  att all statistik och fakta pekade på  OS –  och att samtliga svenska hinderlöpare förtjänade sin plats”.

Sex svenska idrottare, varav fem från friidrott, och bland dem Leo Magnusson, lämnade före OS in en stämningsansökan till CAS, idrottens skilje domstol med klagan över SOK:s uttagningsregler..

Frontfigur var seglaren Emil Bengtsson, med stöd av fyra friidrottare bland dem Leo Magnusson. Samtliga missnöjda med SOK:s uttagningskriterier.  CAS avslog gruppens begäran och gav stöd till SOK.

Bland friidrottens klubbar var engagemanget stort och tidigare Hässelby löparen, Anders Åhwall, med bland två finnkamper och EM-deltagande i terräng på sitt CV började gräva djupt  djupt i SOK:s regelverk och årsberättelser.

Åhwall  hävdar att SOK:s personalkostnader har stigit dramatiskt under innevarande OS-cykel, fyra år. Han påstår att en allt lägre andel av till SOK bidragna medel, inklusive 42,5, miljoner i skattefinansiering, kommer idrotten till del.

Han kan visa, hävdar han, att SOK felaktigt har meddelat att Svenska Friidrottsförbundet stod bakom den motion som lade fast nuvarande uttagningskriterier. I själva verket yrkade friidrotten avslag till motionen tillsammans med Simförbundet och Taekwondoförbundet. Som samtliga förordade att de internationella förbundens regler borde gälla.

611 namnunderskrifter

Andreas Åhwall vill i ett öppet brev till SOK, och med stöd av 611 namnunderskrifter till förmån för bl.a. Leo Magnusson, ha svar på frågan varför fördelningen av ekonomiska medel till atleter minskar – när det borde vara tvärtom.  Till 54,3 procent i dag i bidragsstöd mot 74,9 procent i  2007.

Han har själv ett del svar. Under motsvarande period har SOK:s personalkostnader ökat från 15,7 procent till 36,76 procent i dag.

Under de senaste 20 år har SOK:s totala intäkter mer än fördubblats. Från 279  miljoner 2004-2007 en så kallad OS-cykel till 571 miljoner kronor den senaste  fyra års perioden, 2020-2023.

I en rapport från 2022, beställd av SOK och med seglaren Anton Dahlberg som projektledare, konstaterades att var femte olympier levde under existensminimum.

-Att få ihop puzzlet, träna och få ihop till hyran, är en utmaning för de allra flesta, eller 16 procent av våra olympier. Jag har en dröm att alla toppidrottare ska ha bättre förutsättningar. I dag är vi väldigt utsatta, kommenterade Anton Dahlberg.

Han var själv bronsmedaljör i Paris OS, i klassen 470, mixed, tillsammans med Lovisa Karlsson.

16 procent av truppen till Paris tvingades arbeta vid sidan av OS-satsningen, eller fick pausa en utbildningsdel för OS-äventyret..

Relevanta frågor

Anders Åhwall har ställt åtta frågor till SOK, med adress Reinebo och ekonomichef Mikael Gunnarzon.  Idrottens Affärer har tagit del av samtliga frågor och vi finner dem relevanta – i allra högsta grad.

Åhwall vill också ha svar på det ”gästprogram” som SOK initierade på den svenska förläggningen. Ett speciellt program för sponsorer och förbundsdelegater samt andra gäster. SOK har svarat på Åhwalls frågor via pressansvarige Lars Markusson.

Han skriver i mail till Idrottens Affärer. 

”Åhwall kan ha varit skaplig på terränglöpning, Men nästan allt han skriver om SOK stämmer tyvärr inte. Vad gäller gästprogrammet redovisas det tillsammans, med övrigt i OS, i årsredovisningen vid årsmöte i april.  Platsbrist för trupp/ledare förekom överhuvudtaget inte”.

Felaktig ryktesspridning

Markusson skriver vidare:

” Han bidrar till att sprida en felaktig och onyanserad bild av SOK:s verksamhet- Vi vill tydligt markera att vi tar avstånd och motverkar felaktig ryktesspridning. Ökade personalkostnader är positivt för våra aktiva, våra resursteam uträttar fantastiska insatser. Notera att endast ett fåtal förbund och idrottsmän har egen kapacitet tillgänglig för sina toppaktiva”.

Lars Markusson vill också betona att OS-kostnaden per aktiv är cirka 100 000 kronor mot 200 000 som Andreas Åhwall hävdar.

Med sitt inlägg, och sina frågor, efterlyser Åhwall ökad transparens eller insyn/öppenhet i  SOK-frågor. Med tonvikt på ökad tydlighet i ekonomiska ärenden och reviderade uttagningskriterier. Att den internationella normen ska gälla även SOK.

Leo Magnussons lopp i Zagreb understryker att SOK inte ska ha egna hemmagjorda regler.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.