Ny dokumentär om Tumba av Jens Lind

Sven Tumba är en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna, landslagsman i ishockey, fotboll och golf och med en karisma som fick allt från ståplatspubliken till kungahuset att smälta. 

På sin tid var Sven Tumba ett fenomen fullt i klass med vår tids Zlatan. Nu har filmaren Jens Lind fått tillgång till ett unikt material och kan presentera en fängslande släktsaga, 

Första delen visas på SVT Play 18 april och andra delen  i SVT1 22 april.

Idrottsliga bragder blandas med privatlivets toppar och dalar i en resa över 1900-talet fram till idag. 

- Mona har utan skygglappar berättat om Nenne, sitt livs kärlek, som många gånger inte var lätt att leva med", säger Jens Lind.

Nya sidor kommer fram om huvudpersonerna i denna nutidshistoria med allt från kärlek, krig och en kunglig romans.

Mona berättar öppet

"Jag trodde att det skulle vara någorlunda lätt att göra en film om två så kända och omskrivna personer som Sven och Mona Tumba. Men det tog ett tag att lära känna livet bakom rubrikerna. Familj och vänner har på ett öppet och osminkat sätt hjälpt mig att beskriva Sven Tumbas komplexa liv, berättar Citat från Jens Lind:

Nya sidor kommer fram om huvudpersonerna i denna nutidshistoria med allt från kärlek, krig och en kunglig romans. 

"Jag fick många lådor med osorterat material från familjen Tumba och Monas familj Nessim. Ju mer jag lärde mig om Sven och Monas liv desto mer uppslukad blev jag av deras familjehistorier. Särskilt filmerna som ingen hade sett på mer än 50 år gjorde ett stort intryck på mig. 

Jag har spenderat mycket tid i filmarkivet men jag har aldrig kommit över en liknande skatt! Det gjorde att en svunnen tid kunde komma till liv”, säger Jens Lind.

Gränslösheten skulle följa honom i kärlek, sport och affärer. I centrum står Sven och hans fru Mona. Med ett unikt arkivmaterial blir filmen en resa över hela 1900-talet där två helt olika släkter strålar samman. Familjen Johansson, senare Tumba, har rötter i svältens och depressionens Berlin. 

Chock för föräldrarna

Mona Nessims familj tillhör Stockholms societet med stor våning på Östermalm och landställe i Saltsjöbaden. Mona och Svens romans är en chock för hennes föräldrar som tycker att en idrottsstjärna inte är fin nog för familjen Nessim.

Filmaren Jens Lind trodde att han skulle göra en dokumentärserie om en unik idrottskarriär men det blev så mycket mer än så. Med breda penseldrag berättar han om Sven och Monas långa tid i rampljuset. Ett mångsidigt och osminkat porträtt om livet bakom rubrikerna.

Jens Lind berättar själv:

"Jag fick många lådor med osorterat material från familjen Tumba och Monas familj Nessim. Ju mer jag lärde mig om Sven och Monas liv desto mer uppslukad blev jag av deras familjehistorier. 

Särskilt filmerna som ingen hade sett på mer än 50 år gjorde ett stort intryck på mig. Jag har spenderat mycket tid i filmarkivet men jag har aldrig kommit över en liknande skatt! 

- Det gjorde att en svunnen tid kunde komma till liv”.

Den verkliga idolen

Tumba var sin tids bäste hockeyspelare samtidigt som han vann SM-guld i fotboll, sjöng i folkparker, hade radioprogram, och blev snudd på en del av kungahuset när han hade en romans med prinsessan Birgitta. 

Berättelsen om denne osannolike idrottskonstnär tar avstamp i en barndom med trassliga familjeband och hemligheter som aldrig fick yppas. 

I centrum för berättelsen står Sven och hans fru Mona och deras dryg 50-årig kärlekshistoria. Det är en skakig, omtumlande livsresa med kriser och hisnande äventyr. 

Idrottsstjärnan inte fin nog

Med ett unikt arkivmaterial blir filmen en resa över hela 1900-talet där två helt olika släkter strålar samman. Familjen Johansson, senare Tumba, har rötter i svältens och depressionens Berlin. Mona Nessims familj tillhör Stockholms societet med stor våning på Östermalm och landställe i Saltsjöbaden. 

Mona och Svens kärlekshistoria är en chock för hennes föräldrar som tycker att en idrottsstjärna inte är fin nog för familjen Nessim.

 Det är berättelsen om den stora idrottsstjärnan som möter överklassflickan. 

 Sven är entreprenören med tusen spretande idéer. I pressen beskrivs han som miljonär, men i verkligheten har Mona ofta inte pengar att köpa mat till barnen. 

Familjen Tumba lever i ett ekonomiskt gungfly och saker blir inte bättre av Svens många kvinnoaffärer. Mona tar ett tag jobb som städerska för att betala räkningarna. Hon blir sedan tv-stjärna på egen hand med hälsa och bantning som specialitet. Hennes framgångar förmörkas av en familjetragedi som aldrig lämnar henne. 

Efter tidernas mest framgångsrika ishockeykarriär blir Tumba landslagsspelare i golf och lyckas få hundratusentals svenskar intresserat av spelet som tidigare sågs som en snobbsport. Tumba blir den förste som får bygga en golfbana i det kommunistiska Sovjetunionen. Han drömmer om att bli en del av världspolitiken och bjuder in presidenterna i Sovjet och USA till möte på hans bana i Moskva.

Hans idéer är gränslösa, hans ekonomiska misstag likaså.

Fakta

 

Tumba - en släktsaga

Ny svensk dokumentärserie av Jens Lind (2 x 58 min)

Medverkande: Sven Tumba, Mona Tumba, sönerna Pigge, Johan, Stefan och Daniel Tumba, svärdotter Malin Tumba, affärskompanjonen Bitte Henriksson, vännerna Kajsa och Leif Magnusson, prinsessan Birgitta, golflegenderna Jack Nicklaus och Arnold Palmer, golfproffset Jesper Parnevik, Tumbas syster Ingalill Gyse, landslagsspelarna Kurt Thulin och Ulf Sterner, sportjournalisten Tommy Engstrand.

Tor 22 april kl 20:00 I SVT1 – del 1: Idolen

Tor 29 april kl 20:00 i SVT1 – del 2: ”Du kan inte ändra en människa” 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.