Han satsar 25 miljoner på svensk rallystjärna

- Är man gift med en stolle, så... Eva Henriksson pratar om sin man Göran. Han som gör den största enskilda sponsorsatsningen i landet någonsin.En 68-åring som investerar, det är hans eget uttryck, ca 25 miljoner kronor för att Sverige ska få en världsmästare i rally.
Eva stödjer sin man. De har diskuterat projektet åtskilliga gånger.
Göran Henriksson gör något som varken rallyfolket eller övriga idrotts-Sverige sett motsvarigheten till.

Bilden av den kostnadsmedvetne småländske företagaren är total – han älskar att jobba, vilket han har gjort sedan han var drygt 20 när han tog över ett gjuteri. Han har svårt att se tjusningen i många semesterveckor, och vad beträffar åldern har han ingen lust att göra som många andra, dvs trappa ned.
- Visst, jag är 68 år, men mår förträffligt och tycker att det är jädra roligt att företaget växer. Och jag kan bara inte sitta still.
Ordet vd byter han ut mot innovatör, sponsring ersätter han med investering.

Göran Henriksson är född i Eksjö, där han fick chansen att bli egen företagare redan 1960 när han kom direkt från tekniska skolan
- Jag älskar att hitta lösningar på tekniska svårigheter inom elektronik och hydraulik.
Från en verksamhet där företaget framställde motorblock till en utveckling av framför allt styrsystem till lastbilskranar.
I dag består Olsbergs AB av tre bolag:
+ gjuteri i Eksjö.
+ verkstad, också i Småland.
+ elektronik i Vallentuna, som leds av dottern och mågen.

Totalt sysselsätts ca 75 anställda. Omsättningen under 2004 var ca 175 miljoner kronor.  Koncernen expanderar och räknar med en 25-procentig uppgång under 2005.
Resultaträkningen är ett lysande exempel på hans entreprenörskap. Olsbergs AB har visat en vinstmarginal om ca 25 procent i drygt tio år och orderboken är fylld nära fyra år framåt. Just nu funderar Göran Henriksson på var han ska bygga sin nya fabrik om 10 000 kvadratmeter.

- Man kan väl konstatera att vi är ett mycket solitt företag, vi har en mycket stabil och god kassa.
Han berättar det med en blandning av blygsamhet och ärlighet. Hans filosofi är enkel, ett resultat talar för sig självt.

Göran Henrikssons innovationsförmåga är stor. Hemma i Eksjö har han skapat en fabrik av sällan skådat slag. I verkstaden hänger kristallkronor och det är sanslöst rent. Tidigt insåg han fördelarna med en automatiserad verksamhet.
- Tack vare våra robotar producerar vi mer på nätterna än vad människorna förmår på dagtid.
- Jag gillar att det göra det annorlunda och hittills har alla oväntade, åtminstone enligt andra människor, satsningar burit frukt.

I Eksjö är han känd som en framgångsrik företagare med en svaghet för fartsnabba och trendiga bilar.
- Det är vad jag har unnat mig. Mitt stora intresse har alltid varit motorer.
- Men jag blev företagare redan när jag var 22 år och det har inte funnits särskilt mycket tid för att själv köra bil. Jag ägde en formel Ford när jag var i 35-årsåldern, men det var sällan som jag hann köra med den på bana.
- Annars har jag ägnat företaget all min kraft dygnet runt i alla år, skrattar han

Allt tog en vändning under 2000. Till Olsbergsföretagen i Eksjö kom en montör, och inte vem som helst, utan Daniel Carlsson, en av svensk rallysports främsta förare. Han var där i sitt ordinarie jobb, men började prata med Göran Henriksson om rally och, inte minst, uteblivna resurser.
- Men pojken sa aldrig hur bra han var. Det berättade hans kompisar. Det slutade i alla fall med att jag bad honom höra av sig.
I dag kan erkänner Göran Henriksson:
- Där och då hände det, han väckte något inom mig.

Daniel Carlsson ringde Göran Henriksson som var beredd att hjälpa honom och konsekvensen blev att en vässad Toyota Corolla WRC hyrdes in under 2001.
- Daniel gjorde några hyggliga framträdande och visade verkligen att han kan ratta en bil.
- Samtidigt började jag inse potentialen i marknadsföringen. Så redan första året hade vi monterat en av våra styrenheter till en lastbilskran och den visades upp i samband med tävlingar.

På den vägen är det. Introduktionen var avklarad och sedan dess har det rullat på med bättre bilar, flera miljoner och förstärkt PR.
Daniel Carlsson gick vidare till fabrikskontrakt och 2003 kom Tobias Johansson och Thomas Rådström in i bilden. Därmed uppnådde teamet större framgångar såväl 2003 som 2004.

Tobias Johansson har visat att han kan ratta en rallybil bättre än de flesta andra. Det fick Göran Henriksson att ta sitt beslut, ett val som är grundat på affärsmässiga grunder. Det hävdar han bestämt gång på gång.
Hans livsverk, Olsbergs AB, gynnas av vad Olsbergs Rally AB gör.


 

Thomas Ejderhov

SHL-laget Leksand  IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt. 

I ett pressmeddelande läggs en stor del av  det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.