7 miljoner back, ändå succé

Det fanns inte mer reklamplatser att sälja. Då tog Brynäs beslutet att lansera en reklamfri matchdress. I dag och trots 7 miljoner back står det klart – försäljningen och intäkterna har ökat.
Brynäs reklamfri dräkt är uppmärksammad och har enligt Johan Cahling gett större intäkter än om klubben hållit fast vid den gamla dressen med ett flertal företagsloggos. Foto: Mats Åstrand, TT

 

Johan Cahling, vice klubbdirektör och marknadschef, berättar om resultaten av den nya partnerstrukturen och hur Brynäs i framtiden ska stärka sitt varumärke ytterligare.

Förra säsongen lanserade Brynäs en helt ny partnerstruktur och ett nytt affärskoncept för försäljningen till företag. Det innebar bland annat både nya partnernivåer och produkter.

- Vår gamla struktur hade nått taket. Det var helt enkelt fullt, och vi hade inte fler platser att sälja. 

- Kan vi inte sälja mer så kan vi inte heller tjäna mer pengar. 

Tvingade till att skifta strategi

I det läget fanns det egentligen inget alternativ.

- Vi behöver öka föreningens intäkter och för att göra det så måste vi bland annat höja våra intäkter från företag.  

I det nya affärskonceptet och partnerstrukturen finns idag två högre nivåer, officiell partner och huvudpartner. De ligger på prisnivåer som inte funnits tidigare. Johan Cahling berättar öppet:

- Huvudpartnernivån ligger på 4 miljoner kronor per år, och där gjorde vi förra säsongen klart med tre nya huvudpartners vilket vi inte haft tidigare. Officiella partners ligger på 1 miljon kronor per år, och där har vi idag fem företag på plats. 

- Dessutom har vi platser kvar för två huvudpartners och fem officiella partners. Det innebär en potential för ytterligare 13 miljoner kronor per år.

Fler avtal aktuella

Kan ni få in ytterligare partners?

- Vi har flera intresserade företag på både huvudpartnernivå och officiell partner nivå, så ja det kommer att komma in fler.

Johan Cahlin är väl medveten om det pågår en strukturomvandling inom sponsringen.

- Företag söker nya värden som är kopplade till mångfald, hållbarhet och samhällsengagemang. Fokus ligger på association till starka rättigheter och varumärken som skapar goda värden för andra i samhället och som gärna sticker ut, berättar Cahling. 

- För att anpassa oss bättre till det så gjorde vi om partnerstrukturen och affärskonceptet.

"Reklamfria dres gynnar oss"

Samtidigt togs också det vågade beslutet att ha en reklamfri matchdräkt. Det enda som skulle synas på matchtröjan var UNICEF och den nya verksamheten. 

De nya reklamfria tröjorna väckte stor uppmärksamhet och älskades av fansen. Men det fanns och finns också tvivlare för att inte säga kritiker. Klubben sa nej till intäkter, tyckte många.

- Den rena dräkten är en del av hela konceptet runt En bra start och UNICEF och är därmed kopplad till våra nya partnernivåer. Istället för att vår dräkt skulle vara fylld till gränsen med reklam ville vi att den skulle bli en symbol för det arbete som vi gör för barns rättigheter tillsammans med UNICEF, våra partners och fansen. 

- Den rena dräkten bryter av från det traditionella och stärker vårt varumärke. Det märker vi inte minst just nu i vår införsäljning för kommande säsonger. Att dräkten dessutom är snygg och gör att vi sticker ut i Hockeysverige är en bonus.

450 företag och fler tillkommer

Vad är då resultatet i dag av hela omvandlingen?

- Trots att vi tog bort all reklam från matchdräkterna så har vi i år ökat vår egen reklamförsäljning med 1,4 miljoner kronor i grundserien. Vi är såklart nöjda att vi ökar försäljningen, samtidigt som det är nu som vi ska växla upp fullt ut.

Brynäs har en bas med 450 företag, men den gruppen växer. 

- Vi har lyckats att attrahera befintliga och nya företag till helt nya nivåer i våra huvud- och officiella partnerskap.

Trots ökningen tvingas Brynäs IF redovisa en förlust på nästan 7 miljoner kronor i bokslutet. Hade ni inte ökat intäkterna ännu mer om ni behållit dräktreklamen?

- Nej, tvärtom, vi hade som sagt redan slagit i taket. Vi hade inga fler reklamplatser att sälja, och inga nya produkter. Utan förändringen så hade vi inte kunnat öka den lokala reklamen. 

Förlusten beror på andra skäl

- Årets förlust hänger inte alls ihop med vårt nya affärskoncept, utan beror på minskade publikintäkter och kostnader för att ersätta skadade spelare och ett tränarbyte.

Han betecknar det nya konceptet som lyckat.

- Det var absolut värt det för oss och det också är vår överlevnadsstrategi, säger Johan Cahling. 

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.