7 miljoner back, ändå succé

Det fanns inte mer reklamplatser att sälja. Då tog Brynäs beslutet att lansera en reklamfri matchdress. I dag och trots 7 miljoner back står det klart – försäljningen och intäkterna har ökat.
Brynäs reklamfri dräkt är uppmärksammad och har enligt Johan Cahling gett större intäkter än om klubben hållit fast vid den gamla dressen med ett flertal företagsloggos. Foto: Mats Åstrand, TT

 

Johan Cahling, vice klubbdirektör och marknadschef, berättar om resultaten av den nya partnerstrukturen och hur Brynäs i framtiden ska stärka sitt varumärke ytterligare.

Förra säsongen lanserade Brynäs en helt ny partnerstruktur och ett nytt affärskoncept för försäljningen till företag. Det innebar bland annat både nya partnernivåer och produkter.

- Vår gamla struktur hade nått taket. Det var helt enkelt fullt, och vi hade inte fler platser att sälja. 

- Kan vi inte sälja mer så kan vi inte heller tjäna mer pengar. 

Tvingade till att skifta strategi

I det läget fanns det egentligen inget alternativ.

- Vi behöver öka föreningens intäkter och för att göra det så måste vi bland annat höja våra intäkter från företag.  

I det nya affärskonceptet och partnerstrukturen finns idag två högre nivåer, officiell partner och huvudpartner. De ligger på prisnivåer som inte funnits tidigare. Johan Cahling berättar öppet:

- Huvudpartnernivån ligger på 4 miljoner kronor per år, och där gjorde vi förra säsongen klart med tre nya huvudpartners vilket vi inte haft tidigare. Officiella partners ligger på 1 miljon kronor per år, och där har vi idag fem företag på plats. 

- Dessutom har vi platser kvar för två huvudpartners och fem officiella partners. Det innebär en potential för ytterligare 13 miljoner kronor per år.

Fler avtal aktuella

Kan ni få in ytterligare partners?

- Vi har flera intresserade företag på både huvudpartnernivå och officiell partner nivå, så ja det kommer att komma in fler.

Johan Cahlin är väl medveten om det pågår en strukturomvandling inom sponsringen.

- Företag söker nya värden som är kopplade till mångfald, hållbarhet och samhällsengagemang. Fokus ligger på association till starka rättigheter och varumärken som skapar goda värden för andra i samhället och som gärna sticker ut, berättar Cahling. 

- För att anpassa oss bättre till det så gjorde vi om partnerstrukturen och affärskonceptet.

"Reklamfria dres gynnar oss"

Samtidigt togs också det vågade beslutet att ha en reklamfri matchdräkt. Det enda som skulle synas på matchtröjan var UNICEF och den nya verksamheten. 

De nya reklamfria tröjorna väckte stor uppmärksamhet och älskades av fansen. Men det fanns och finns också tvivlare för att inte säga kritiker. Klubben sa nej till intäkter, tyckte många.

- Den rena dräkten är en del av hela konceptet runt En bra start och UNICEF och är därmed kopplad till våra nya partnernivåer. Istället för att vår dräkt skulle vara fylld till gränsen med reklam ville vi att den skulle bli en symbol för det arbete som vi gör för barns rättigheter tillsammans med UNICEF, våra partners och fansen. 

- Den rena dräkten bryter av från det traditionella och stärker vårt varumärke. Det märker vi inte minst just nu i vår införsäljning för kommande säsonger. Att dräkten dessutom är snygg och gör att vi sticker ut i Hockeysverige är en bonus.

450 företag och fler tillkommer

Vad är då resultatet i dag av hela omvandlingen?

- Trots att vi tog bort all reklam från matchdräkterna så har vi i år ökat vår egen reklamförsäljning med 1,4 miljoner kronor i grundserien. Vi är såklart nöjda att vi ökar försäljningen, samtidigt som det är nu som vi ska växla upp fullt ut.

Brynäs har en bas med 450 företag, men den gruppen växer. 

- Vi har lyckats att attrahera befintliga och nya företag till helt nya nivåer i våra huvud- och officiella partnerskap.

Trots ökningen tvingas Brynäs IF redovisa en förlust på nästan 7 miljoner kronor i bokslutet. Hade ni inte ökat intäkterna ännu mer om ni behållit dräktreklamen?

- Nej, tvärtom, vi hade som sagt redan slagit i taket. Vi hade inga fler reklamplatser att sälja, och inga nya produkter. Utan förändringen så hade vi inte kunnat öka den lokala reklamen. 

Förlusten beror på andra skäl

- Årets förlust hänger inte alls ihop med vårt nya affärskoncept, utan beror på minskade publikintäkter och kostnader för att ersätta skadade spelare och ett tränarbyte.

Han betecknar det nya konceptet som lyckat.

- Det var absolut värt det för oss och det också är vår överlevnadsstrategi, säger Johan Cahling. 

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen