"Staten måste återta kontrollen"
Det var i september som civilminister Ardalan Shekarabi gick ut i en debattartikel i Dagens Nyheter och förtydligade att han vill tillsätta ännu en spelutredning i syfte att öka konkurrensen och införa ett licenstagande för spelbolag som är verksamma i Sverige.
Han får drygt ett år
Nu är utredningen sjösatt, med Håkan Hallstedt (generalsekreterare för Lotteriinspektionen) som huvudansvarig utredare.
Den 31 mars 2017 är tanken att det ska ligga ett färdigt material på regeringens bord.
- Med tanke på den tekniska utvecklingen har staten under 2000-talet abdikerat från sitt ansvar. Redan i slutet av 1990-talet, under min tid i SSU, ansåg jag att det var dags att reformera spelpolitiken. Nu finns det ett brett politiskt stöd för en förändring, och då är det politikernas roll att förändra, säger Ardalan Shekarabi, och fortsätter:
- Sverige måste ha en modern lagstiftning och staten måste återta kontrollen över spelmarknaden. Det ska vara justa och likvärdiga villkor på marknaden – och det ska finnas ett bra konsumentskydd som ska minska riskerna för problemspelande. Jag vill ha ordning och reda på spelmarknaden, och för att få det krävs ett helt nytt synsätt och omfattande reformer.
"Fått den bästa utredaren"
Utnämningen av Håkan Hallstedt som ytterst ansvarig för den nya spelutredningen var inte särskilt kontroversiell.
- Regeringen och jag ville att vi skulle ha den bästa möjliga utredaren. Jag är övertygad om att vi har fått det. Håkan har kunskap och engagemang vilket han bär han med sig in i utredningsarbetet. Det innebär i sin tur att vi kan hålla ett högt tempo redan från början. Håkan har dessutom stark integritet och nämns av många med respekt. Han är den bäste – och jag är väldigt glad att han ville ha detta uppdrag. Själv beskrev han det som ett ”självmordsuppdrag” på Twitter – men det var innan han själv hade fått frågan …
I egenskap av civilminister har Ardalan Shekarabi haft sittningar med sina motsvarigheter i flera europeiska länder i just den här frågan.
Tekniken värst...
- Vi kommer att få många olika och svåra frågor att hantera längs vägen – som exempelvis tekniska lösningar för att hålla aktörer utan licens utanför. Det är en väldigt svår nöt att knäcka. Italien, Frankrike och Danmark har alla genomfört reformer liknande den som vi kommer att göra – men det går inte bara att kopiera. Det finns en fördel med att inte vara först med detta, och det är att vi förhoppningsvis slipper göra om de misstag som andra länder har gjort.
Men är det rimligt att hinna sjösätta en ny ordning på spelmarknaden innan mandatperioden går ut i september 2018? Många ställer sig tvivlande, inte minst eftersom vi tidigare under 2000-talet har haft två tandlösa och tidskrävande spelutredningar som inte ledde någonstans.
– Jag är beroende av riksdagen, visst, men vi ska absolut klara av det här inom tidsplanen och i god tid före mandatperiodens utgång. Sverige är i behov av strukturförändringar – och detta är ett exempel på en nödvändig sådan.
Måste få likvärdiga villkor
Vad exempelvis Svenska Spels roll vid en avreglering av spelmarknaden blir står skrivet i stjärnorna.
– Jag har i dag ingen åsikt alls i den frågan, utan vill avvakta utredningsresultatet. Det är säkert möjligt att behålla Svenska Spel i statens ägo, men jag ser också en utförsäljning som en möjlighet. Som sagt, det finns massor av utmaningar i allt detta. En väldigt viktig fråga är ju just vilken roll staten ska ha. Jag är övertygad om att vi kan hitta rätt avvägningar – därför tror jag på den här reformen.
Ardalan Shekarabi påpekar att det inte kommer att bli tal om några stegvisa förändringar, utan en stor reform. Och grundsyftet är tydligt:
– Aktörerna ska ha likvärdiga villkor – så ser det inte ut i dag. Och det ska finnas ett starkt och bra konsumentskydd.
Tobias Jansson
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.