"Staten måste återta kontrollen"

Civilminister Ardalan Shekarabi tvekar inte: ”Ett licenssystem på spelmarknaden är den enda vägen att gå”.
Inget kan egentligen uteslutas, menar civilminister Ardalan Shekarabi, inför den kommande utredningen inför en ny spelreform. Foto: TT

 

Det var i september som civilminister Ardalan Shekarabi gick ut i en debattartikel i Dagens Nyheter och förtydligade att han vill tillsätta ännu en spelutredning i syfte att öka konkurrensen och införa ett licenstagande för spelbolag som är verksamma i Sverige. 

Han får drygt ett år

Nu är utredningen sjösatt, med Håkan Hallstedt (generalsekreterare för Lotteriinspektionen) som huvudansvarig utredare.

Den 31 mars 2017 är tanken att det ska ligga ett färdigt material på regeringens bord. 

- Med tanke på den tekniska utvecklingen har staten under 2000-talet abdikerat från sitt ansvar. Redan i slutet av 1990-talet, under min tid i SSU, ansåg jag att det var dags att reformera spelpolitiken. Nu finns det ett brett politiskt stöd för en förändring, och då är det politikernas roll att förändra, säger Ardalan Shekarabi, och fortsätter:

- Sverige måste ha en modern lagstiftning och staten måste återta kontrollen över spelmarknaden. Det ska vara justa och likvärdiga villkor på marknaden – och det ska finnas ett bra konsumentskydd som ska minska riskerna för problemspelande. Jag vill ha ordning och reda på spelmarknaden, och för att få det krävs ett helt nytt synsätt och omfattande reformer. 

"Fått den bästa utredaren"

Utnämningen av Håkan Hallstedt som ytterst ansvarig för den nya spelutredningen var inte särskilt kontroversiell. 

- Regeringen och jag ville att vi skulle ha den bästa möjliga utredaren. Jag är övertygad om att vi har fått det. Håkan har kunskap och engagemang vilket han bär han med sig in i utredningsarbetet. Det innebär i sin tur att vi kan hålla ett högt tempo redan från början. Håkan har dessutom stark integritet och nämns av många med respekt. Han är den bäste – och jag är väldigt glad att han ville ha detta uppdrag. Själv beskrev han det som ett ”självmordsuppdrag” på Twitter – men det var innan han själv hade fått frågan … 

I egenskap av civilminister har Ardalan Shekarabi haft sittningar med sina motsvarigheter i flera europeiska länder i just den här frågan. 

Tekniken värst...

- Vi kommer att få många olika och svåra frågor att hantera längs vägen – som exempelvis tekniska lösningar för att hålla aktörer utan licens utanför. Det är en väldigt svår nöt att knäcka. Italien, Frankrike och Danmark har alla genomfört reformer liknande den som vi kommer att göra – men det går inte bara att kopiera. Det finns en fördel med att inte vara först med detta, och det är att vi förhoppningsvis slipper göra om de misstag som andra länder har gjort. 

Men är det rimligt att hinna sjösätta en ny ordning på spelmarknaden innan mandatperioden går ut i september 2018? Många ställer sig tvivlande, inte minst eftersom vi tidigare under 2000-talet har haft två tandlösa och tidskrävande spelutredningar som inte ledde någonstans. 

– Jag är beroende av riksdagen, visst, men vi ska absolut klara av det här inom tidsplanen och i god tid före mandatperiodens utgång. Sverige är i behov av strukturförändringar – och detta är ett exempel på en nödvändig sådan. 

Måste få likvärdiga villkor

Vad exempelvis Svenska Spels roll vid en avreglering av spelmarknaden blir står skrivet i stjärnorna. 

– Jag har i dag ingen åsikt alls i den frågan, utan vill avvakta utredningsresultatet. Det är säkert möjligt att behålla Svenska Spel i statens ägo, men jag ser också en utförsäljning som en möjlighet. Som sagt, det finns massor av utmaningar i allt detta. En väldigt viktig fråga är ju just vilken roll staten ska ha. Jag är övertygad om att vi kan hitta rätt avvägningar – därför tror jag på den här reformen. 

Ardalan Shekarabi påpekar att det inte kommer att bli tal om några stegvisa förändringar, utan en stor reform. Och grundsyftet är tydligt:

– Aktörerna ska ha likvärdiga villkor – så ser det inte ut i dag. Och det ska finnas ett starkt och bra konsumentskydd. 

Tobias Jansson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.