"Staten måste återta kontrollen"
Det var i september som civilminister Ardalan Shekarabi gick ut i en debattartikel i Dagens Nyheter och förtydligade att han vill tillsätta ännu en spelutredning i syfte att öka konkurrensen och införa ett licenstagande för spelbolag som är verksamma i Sverige.
Han får drygt ett år
Nu är utredningen sjösatt, med Håkan Hallstedt (generalsekreterare för Lotteriinspektionen) som huvudansvarig utredare.
Den 31 mars 2017 är tanken att det ska ligga ett färdigt material på regeringens bord.
- Med tanke på den tekniska utvecklingen har staten under 2000-talet abdikerat från sitt ansvar. Redan i slutet av 1990-talet, under min tid i SSU, ansåg jag att det var dags att reformera spelpolitiken. Nu finns det ett brett politiskt stöd för en förändring, och då är det politikernas roll att förändra, säger Ardalan Shekarabi, och fortsätter:
- Sverige måste ha en modern lagstiftning och staten måste återta kontrollen över spelmarknaden. Det ska vara justa och likvärdiga villkor på marknaden – och det ska finnas ett bra konsumentskydd som ska minska riskerna för problemspelande. Jag vill ha ordning och reda på spelmarknaden, och för att få det krävs ett helt nytt synsätt och omfattande reformer.
"Fått den bästa utredaren"
Utnämningen av Håkan Hallstedt som ytterst ansvarig för den nya spelutredningen var inte särskilt kontroversiell.
- Regeringen och jag ville att vi skulle ha den bästa möjliga utredaren. Jag är övertygad om att vi har fått det. Håkan har kunskap och engagemang vilket han bär han med sig in i utredningsarbetet. Det innebär i sin tur att vi kan hålla ett högt tempo redan från början. Håkan har dessutom stark integritet och nämns av många med respekt. Han är den bäste – och jag är väldigt glad att han ville ha detta uppdrag. Själv beskrev han det som ett ”självmordsuppdrag” på Twitter – men det var innan han själv hade fått frågan …
I egenskap av civilminister har Ardalan Shekarabi haft sittningar med sina motsvarigheter i flera europeiska länder i just den här frågan.
Tekniken värst...
- Vi kommer att få många olika och svåra frågor att hantera längs vägen – som exempelvis tekniska lösningar för att hålla aktörer utan licens utanför. Det är en väldigt svår nöt att knäcka. Italien, Frankrike och Danmark har alla genomfört reformer liknande den som vi kommer att göra – men det går inte bara att kopiera. Det finns en fördel med att inte vara först med detta, och det är att vi förhoppningsvis slipper göra om de misstag som andra länder har gjort.
Men är det rimligt att hinna sjösätta en ny ordning på spelmarknaden innan mandatperioden går ut i september 2018? Många ställer sig tvivlande, inte minst eftersom vi tidigare under 2000-talet har haft två tandlösa och tidskrävande spelutredningar som inte ledde någonstans.
– Jag är beroende av riksdagen, visst, men vi ska absolut klara av det här inom tidsplanen och i god tid före mandatperiodens utgång. Sverige är i behov av strukturförändringar – och detta är ett exempel på en nödvändig sådan.
Måste få likvärdiga villkor
Vad exempelvis Svenska Spels roll vid en avreglering av spelmarknaden blir står skrivet i stjärnorna.
– Jag har i dag ingen åsikt alls i den frågan, utan vill avvakta utredningsresultatet. Det är säkert möjligt att behålla Svenska Spel i statens ägo, men jag ser också en utförsäljning som en möjlighet. Som sagt, det finns massor av utmaningar i allt detta. En väldigt viktig fråga är ju just vilken roll staten ska ha. Jag är övertygad om att vi kan hitta rätt avvägningar – därför tror jag på den här reformen.
Ardalan Shekarabi påpekar att det inte kommer att bli tal om några stegvisa förändringar, utan en stor reform. Och grundsyftet är tydligt:
– Aktörerna ska ha likvärdiga villkor – så ser det inte ut i dag. Och det ska finnas ett starkt och bra konsumentskydd.
Tobias Jansson
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.
På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer in på koppkanten på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen