Vad menar Lennart Käll?

I Sverige har vi ett rättssamhälle som hellre ska fria än fälla. Svenska Spels vd Lennart Käll verkar tycka att det är fel.
Svenska Spels vd Lennart Käll har starka åsikter om matchfixning och rättväsendet. Foto: TT

 

I oktober i fjol hade Uppdrag Granskning ett inslag där de försökte belysa företeelsen matchfixning. Bland annat trodde de att ”män av asiatiskt ursprung” som stod på läktarna och sms:ade på något sätt skulle vara inblandade i detta.

Synas av Uppdrag Granskning

- Att människor i Asien spelar på svenska matcher kan vi tycka är konstigt, men det är det inte. Det vet att här sker INGEN matchfixning. Här sker allting ärligt. Att de sedan har bulvaner som sms:ar om matchbilden, om utvisningar och sådant … ja, de vill ha information, säger riksidrottsförbundets matchfixningsexpert och jurist Johan Claesson, som har jobbat heltid med den här typen av frågor i flera år.

.- Det där handlar inte om matchfixning, inte vad vi har sett hittills i alla fall.

Och nu håller Uppdrag Granskning som bäst på att göra ett nytt program om matchfixning. I det kommer det bland annat att berättas att Riksenheten mot korruption de senaste tre åren har utrett 22 fall av matchfixning. Två av dem har gått till åtal.

Vad menar Käll?

Om detta har Svenska Spels vd Lennart Käll valt att blogga om:

”Endast ett (!) (av de 22 som blev 2) fall har hittills lett till fällande dom. Detta trots polisanmälningar från såväl Svenska Spel, Svenska Fotbollförbundet samt polisen själva.”

Och så avslutar han, efter att rättssystemet har offentliggjort sina beslut:

”Ingen kan vara nöjd med detta. Resultatet är för dåligt.”

För vem, kan man undra. 

För rättsprocessen?

För Svenska Spel?

Eller för det svenska rättssamhället?

Tobias Jansson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.