Flera spelbolag intresserade

Karin Klein från österrikiska Bwin tvekar inte. Inte Francesco Postiglione från franska Betclic heller. De är båda väldigt ivriga att ge sig in på den svenska spelmarknaden när den omregleras.
Nu blir allt fler utländska spelaktörer intresserade av den svenska spelmarknaden. Foto: TT

 

Bwin, den österrikiska speljätten, finns idag på 14 licensierade marknader, och vill in på fler. Även om Sverige inte är ett stort land befolkningsmässigt, så är det ett spelande och ekonomiskt välmående folk. 

Framtidens spelmarknad

- Jag tror att i framtiden kommer det att vara cirka tio spelbolag som har 85 procent av den europeiska marknaden. Vi är inte särskilt stora i Sverige idag, men välkomnar en omreglering, säger Karin Klein, som också skickar med några råd till den svenska spelutredaren Håkan Hallstedt:

- Det gäller det att få politikerna att inse att det här handlar om partnerskap, och att en dialog är väldigt viktig. Min erfarenhet av omreglerade marknader säger att ju mer insatta politikerna är, desto bättre blir det. Man ska heller inte göra skillnad på exempelvis sportsbetting och lotter. Det är ju i grunden samma sak, nämligen gambling. 

* Förstår du att just det sista där är en het potatis i Sverige?

- Ja, det förstår jag. Det handlar ju om väldigt mycket pengar…

Kan erbjuda bättre odds

Francesco Postiglione, som representerar franska Betclic där bland annat det tidigare svenskägda bolaget Expekt ingår, framhåller en låg beskattning som det viktigaste framgångsreceptet vid en omreglering. 

- Att få en win-win-situation är enkelt. Låg spelskatt gör att spelbolagen kan erbjuda bättre odds. Det leder i sin tur till att spelarna är motiverade att lägga sina spel hos de licensierade bolagen – vilket i slutändan ger stora skatteintäkter ändå. Det måste ju vara det viktigaste, att folk väljer att spela på de bolagen som har licens och som betalar skatt – och inte att de på grund av för dåliga odds väljer andra bolag, säger han, och fortsätter:

- Vi är på väg att öppna upp i Portugal nu, och de två länder som vi närmast vill in i är Polen och Sverige. 

Tobias Jansson 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Önskemålet har funnits länge i Sverige.Nu kan drömmen bli verklighet. En modern velodrom planeras i en multiarena i Jönköping, där det även ska byggas ett hotell . Detta lyft för svensk cykelsport kan stå klart i Jönköping 2026. "En sådan samlingsplats kan vara helt avgörande för att utveckla sporten, säger Svenska Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.