Färjestads många guldaffärer

Färjestad vaskar guld i mängd just nu. Mästartiteln är värt mest, men den senaste tidens framgångar har totalt gett över 7 miljoner kronor. Därtill står klubbens 100-miljonersanläggning snart klar.

Redan före SM-guldet var Färjestad elithockeyns tungviktare med en omsättning på 177 miljoner kronor före Linköping på 151, HV 71 på 139 och Frölunda 127 miljoner,

Det var vid klubbens senaste årsmöte som tidigare klubbdirektören Lars Glennert presenterade en rekordhögomsättning - 177 miljoner kronor.

Ett minus i alla fall

- Den är drygt 51 miljoner högre än ifjol, men det beror enbart på försäljningen av bostadsrätterna här utanför, sa Glennert som var tvungen att konstatera att ändå blev det ett minusresultat på 63 000 kronor.

- Det är en teknisk sak och beror på att vi lagt om vissa rutiner i redovisningen. Men det är ju mer eller mindre ett nollresultat, tyckte Glennert, men det var ändå föreningens första minusresultat sedan 1994.

Målsättningen är att Färjestad ska kunna redovisa en vinst om drygt tre miljoner kronor i år -enligt traditionen byggd på en kvartsfinal i SM-slutspelet. Det slutade med final och SM-guld så räkna med att siffrorna blir avsevärt bättre.

Färjestad fick en check på en miljon kronor från Hockeyligan för segern i grundserien och därtill har publiksiffrorna i SM-slutspelet varit strålande. ”Guldet har betytt jättemycket”, bekräftar vd:n Håkan Loob.

1,2 miljoner netto per match

Under grundserien stod inte värmlänningarna i lika långa köer utanför Löfbergs Lila. Klubben har inte ens kommit upp i 6 000 åskådare i vissa matcher medan semifinaler och finaler har lockat desto mera.

- Med biljettförsäljning och korv och sånt har vi gjort 1,2 miljoner kronor i vinst per match i semifinalerna och i finalerna, säger Håkan Loob som med två semifinaler och tre finaler kan redovisa ett tillskott på sex miljoner kronor.

Han har flera gånger gett uttryck för sin önskan att klubben kan bli ett bolag: ”Det är så mycket att hantera som det är nu. Skulle vi ha allt i ett bolag blir det enklare eftersom det följer bolagsordningen. Man vet exakt vad som gäller med skatt och moms och så vidare”.

Färjestad BK är i dag en ideell förening som framför allt äger ett fastighetsbolag med stora tillgångar. Det gäller dels Löfbergs Lila Arena och dels nya hälsoanläggningen, den 100-miljonerssatsning som snart ska stå klar.
 
- Det är mycket att hantera. Vad som hör till Färjestad BK och vad som hör till fastighetsbolaget är svårt att skilja på ibland, säger Håkan Loob som ser ett helt medlemsägt bolag framför sig.

Klubbens satsning på ett hälsocenter ska utveckla klubben och därmed ekonomin. I centret ska finnas läkare, sjukgymnaster, mentala rådgivare, träningscenter med mera och bland kunderna finns många av de företag som sponsrar Färjestad.

Klubben investerar 80 miljoner kronor i en byggnad, belägen mellan träningshallen och arenan, som totalt har en yta av 7 000 kvadratmeter. 

Föredöme i arena-Sverige

2001 byggdes Löfbergs Lila Arena i Karlstad, en hall som har tjänat som föredöme för idrottens arena-Sverige. Färjestad har som ägare tjänat pengar på varje varmkorv, fikabröd eller dryck och byggt en grund av trygg ekonomi.

Nu tar klubben nästa steg. Totalt kostar det 103 miljoner att bygga det 7 000 kvadratmeter stora centret som består av två plan. Färjestads a-lag huserar i det nedre planet med nya omklädningsrum, samlingsrum och utrymmen för läkare och massör. På det övre planet flyttar träningskedjan Sats in på 1 600 kvadratmeter med panoramafönster ut mot Klarälven.

En tredje våning är projekterad. Dit ska Färjestads kansli flytta och en tanke är att då ska dagens stora kontorslokaler i herrgården hyras ut till företag – allt för att tjäna pengar.

Sammantaget, allt sker i en klubb som säsongen 97/98 omsatte 39 miljoner kronor och hade ett eget kapital på 7 miljoner. Samma klubb som inledde denna säsong med ny klubbdirektör, ny sportchef, ny tränare och slutligen tolv nya spelare – och ifrågasattes starkt av omvärlden.

Men slutresultatet kan ingen klaga på…

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.