Och hur svårt kan det vara…

52 startande och fem domare reste i snitt 192 km, totalt 21 888 km, och det innebar ett koldioxidutsläpp på cirka 8 ton. Nu står arrangören för en klimatkompensation. Något som åtskilliga idrottsföreningar kan göra, åtminstone till viss del.
52 startande och fem domare körde i snitt 192 km. Det fick arrangören att besluta om att ta det unika beslutet att stå för en klimatkompensation. Foto: Leif R Jansson, Scanpix

Att tänka på miljön och att vilja göra något åt dagens slöseri med energi är en fråga som vare sig man ville eller, blir allt mera aktuell och inte minst nödvändig. Även inom idrotten – med alla resor, all belysning, alla konstgräsplaner som någon gång ska saneras.

Alla resor ska kompenseras

Det finns de som redan i dag tänker förutseende. Som Lövsta Future Challenge som klimatkompenserar efter den första deltävlingen i Linköping.

52 startande och fem domare reste i snitt 192 km enligt Ridsportförbundets tävlingsdatabas. Totalt reste deltagarna 21 888 km tur och retur, vilket genererade ett koldioxidutsläpp på cirka 8 ton.

Alla deltagarnas och domarnas resor till och från de fem deltävlingarna, samt finalen, kommer att klimatkompenseras. Det görs med hjälp av Tricorona Climate Partner, ett svenskt företag som arbetar globalt med klimatfrågor.

Biomassa och åtta nya träd

Klimatkompensationen sker genom investering i biomassa i Indien och plantering av ny skog. Den första deltävlingens koldioxidutslapp kommer att generera 8 ton biomassa till kraftvärket i Sri Balaji, Indien och plantering av åtta nya träd i Kenya.

Miljösatsningen i Lövsta Future Challenge är en fortsättning på miljöarbetet som bedrivs på Lövsta Stuteri, sponsorn bakom Lövsta Future Challenge.

- Vi bedriver ett ambitiöst miljöarbete på Lövsta Stuteri, som bland annat gett oss en ISO14001-certifiering. Vi tycker att det är viktigt att ta med oss miljömedvetenheten i alla våra verksamheter, säger Antonia Ax:son Johnson, som äger Lövsta Stuteri.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.