Simklubbar med bra flyt

Sveriges största och mest framgångsrika simföreningar har satsat på långsiktigt föreningsbyggande och successivt ökat omsättningen. Dessutom har stjärnor och en ny hall har hjälpt till.
Hösten 2010 öppnade Filborna Arena i Helsingborg med tio 25-metersbanor, en enorm gymanläggning på 1800 kvadratmeter och en läktare för tusen personer vid simbanorna. För driften står klubben som har ökat intäkterna avsevärt.


En av de vanligaste sporterna i Sverige är simning. Det är en populär motionsform, många går i simskola och Sverige har ett antal svenska OS-medaljörer.

Trots det har såväl Svenska Simförbundet som klubbarna  svårt att hitta bra och lönande sponsoravtal.

Har en bred verksamhet

- Ungefär 80 procent av våra intäkter kommer från terminsavgifter, resterande del är sponsorer och kommunbidrag, säger Per Strand, ordförande i Täby Simförening

Täby Simförening är en av största simföreningarna med cirka 2 000 medlemmar. Här erbjuds allt från babysim, vuxencrawl, bredd- till elitsimning.

Klubben är framgångsrik, inte bara för att Sveriges simmardrottning Therese Alshammar finns här, utan för en bra bredd.

Men vid årsskiftet slutade Hans Chrunak, förre förbundskaptenen, som ansvarig i klubben.

- Nackdelarna med långpendlandet mellan arbetet i Täby och hemmet i Luleå har till slut vägt över tillfredsställelsen i att bidra till föreningens och inte minst ungdomarnas utveckling.

Familjen har vuxit

- Nu har också familjen hemma i Luleå utökats med barnbarn så efter fyra år i föreningen får det vara nog, säger Chrunak som ska fortsätta som expertkommentator i TV, hålla föredrag och göra lite annat smått och gott.

Han låg bakom Täbys värvning av Therese Alshammar och han har byggt upp en framgångsrik verksamhet med tränare och aktiva simmare.

- Värvningen av Therese var ett lyckat drag och även en revansch för Tessan som haft en jobbig tid med sin gamla klubb.  

Hon kommer hem till Stockholm emellanåt och besöker då simhallen. När hon fick pris som främsta idrottare i Stockholm under 2010 mottog hon 10 000 kr av Stockholm Idrottsförbund och skänkte pengarna direkt till sin klubb.

"Då krossas klubben"

Hans Chrunak är glad över att klubben har vuxit, men det finns ett växande problem:

-  Underhållet i Tibblehallen är eftersatt sedan många år. Om man inte hittar en lösning på hallfrågan kommer Täby Sim att krossas.

Ordförande Per Strand menar att klubben till stor del lever på medlemmarnas avgifter

- Därför är det viktigt att skapa en stor och bred verksamhet så vi fyller våra bassängtider, förklarar Per Strand.

Täby Simförening ha valt att satsa stort och brett på sin verksamhet. Kommunens invånare erbjuds simning  och motsvarande verksamhet sker sommartid hos grannkommunen Vallentuna. Och för badsugna barn och unga har man även startat verksamhet i Danderyd med fokus på tekniksim.

I allians med kommunen

Samarbetet med kommunen innehåller också att klubben har ansvaret för simutbildning och skolsimmet. Det genererar inte nämnvärt med pengar, men är en guldgruva för rekryteringen av barn till simningen.

- Så nu är det alltid fullt på alla banor när vi har träningar och skulle någon hoppa av under säsongen, kan vi snabbt sätta in någon ny, berättar Per Strand.

- Många står i kö för att simma hos oss. Det är kul med stort intresse, men inte önskvärt att ha långa köer. Därför gjorde vi om organisationen för ett tag sedan för att minska på köerna, även det ger mer pengar.

Ideliga påhitt för att dra in pengar

Föreningen anordnar även en del egna arrangemang för att få in pengar. Ett exempel är Meterjakten där allmänheten bjuds in för att bidra med pengar. Då sluter alla medlemmar  avtal med företag och vänner och familj som betalar för varje meter simmaren simmar. För beloppen som kommer in går hälften till simmaren och hälften till föreningen.

Sammantaget leder alla aktiviteter till Täby Simförening har en mångmiljonomsättning och därmed också kan ha ett flertal elitsimmare.

Inför OS i somras försökte klubben också locka företag genom att ha kampanjen ”Täby i OS 2012”. Där lyfte man fram hur många duktiga simmare som kom från Täby Simförening. Här ville man få företag att sponsra klubben så ännu fler skulle ha möjlighet att göra en elitsatsning. Totalt nappade elva företag på kampanjen.

Täby simhall är sliten

Men det största problemet, enligt Per Strand, är inte svårigheten att hitta sponsorer. Istället är anläggningsproblematiken en betydligt värre. De flesta simhallar i Sverige är byggda på 60- eller 70-talet och börjar nu falla sönder.

Många hallar är också alldeles för små jämfört med den efterfrågan som finns på simning idag. Täby Simförening har inlett samtal med kommunen för att se över möjligheterna att bygga om simhallen. Per Strand berättar att kommunen är inne på samma linje.

- Men det är väldigt dyrt att bygga en hall som uppfyller alla behov och vi har inte kommit överens om hur den ska finansieras. Anläggningsfrågan är den klart viktigaste frågan för oss just nu, förklarar Per Strand.

Byggde mångmiljonhall

Hösten 2010 öppnade Filborna Arena med tio 25-metersbanor, en enorm gymanläggning på 1800 kvadratmeter och en läktare för tusen personer vid simbanorna. Den totala kostnaden landade på 86 miljoner kronor. Som ägare och driftskötare står Helsingborgs Simsällskaps helägda aktiebolag, simsällskapet i Helsingborg AB.

Planerna på en ny arena formades redan 1999. Helsingborgs Simsällskap hade sedan 1992 skött kommunens simskola och förhoppningarna var att kommunen skulle finansiera och bygga om den slitna hallen lagom till föreningens 100-årsjubileum som inföll 2007.

Men kommunen meddelade tidigt att de inte ville investera några pengar och att föreningens skulle få finansiera allting själva.
- Från början fanns inga planer från vår sida att ha en stor friskvårdsanläggning utöver en modern simsektion, men när vi var tvungna att stå för hela kostnaden själva, fick vi tänka om, förklarar Per Kärsmark, vd för simsällskapet i Helsingborg AB.

Tioårigt projekt

Efter att kommunen beslutat att gå i borgen på 100 miljoner kronor, tog simbolaget ett lån och bygget inleddes. Per Kärsmark poängterar att hela projektet bygger på affärsmässiga grunder och är tänkt att gå med vinst.

Trots stora utgifter för driften, ser 2012 ut att bli ett positivt år. Bland annat eftersom Filbornahallen är den största friskvårdsanläggningen i hela Helsingborg.

- Det är ingen hemlighet att gymverksamheten är det som genererar mest pengar. Det är långt ifrån billigt att bedriva en simhall, men byggs den i kombination med friskvård kan det generera en del pengar, säger han.

Omsätter 33 miljoner

I dagsläget omsätter simsällskapet i Helsingborg AB 33 miljoner kronor.

Förutom betalande gymgäster får bolaget in en del pengar från idrottsföreningar som hyr hall- och simtider och det samma gör kommunen som inte har några subventioner.

Men via avtal har kommunen säkrat tillgången till både sport- och simhallar för simundervisning och skolornas idrottslektioner. Men det gör också att simbolaget har vissa förpliktelser.

- Vi får till exempel inte höja simavgiften utan att ta upp det i kommunstyrelsen först, berättar Per Kärsmark.

Hallbygget är unikt

En relativt liten del av hallkostnaderna finansieras med sponsorer. Även om föreningen har många och förmånliga samarbetsavtal, har inte bolaget velat bygga en hall som är beroende av sponsorintäkter.

Per Kärsmark menar att sponsoravtal är viktiga, men att grunden för alla projekt måste vara affärsmässiga och bära sina egna kostnader.

- Framför allt eftersom sponsorintäkter påverkas mycket av rådande konjunktur.

- Ena året kanske man får väldigt mycket pengar och nästa år ingenting, då blir det jobbigt ekonomiskt. Hallbygget har ju skapat möjligheter att få hit stora mästerskap och det ger självklart reklamintäkter, men i det stora hela är det bara småpengar.

Inte som fotboll eller ishockey

- Man måste också förstå att simning inte kan likställas med till exempel fotboll eller ishockey. Publiktrycket är inte alls lika stort och sponsorerna är inte alls lika intresserade, anser Per Kärsmark.

Enligt Per Kärsmark är hallbygget unikt, han har inte hört om något liknande projekt vare sig i Sverige eller i norra Europa. Däremot tycker han inte att sättet att arbeta på är extraordinärt och tror att många föreningar skulle kunna göra samma sak

- Det handlar om ett bra samarbete med kommunen och att ta fram en fungerande och långsiktig plan, som även kommunen kommer ha nytta av, säger han.

Freja Andersson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.