Larmrapport om ungdomsidrott

Idrott kostar allt mer för barn och ungdomar i Sverige. Men värst av allt, det är skillnad på förutsättningar – i pengar, var ungdomar bor och vilken socialgrupp de tillhör.
Den traditionella idrotten utsätts för ett hårt tryck och det drabbar ungdomar som på många håll slås ut av flera skäl. Foto: TT

 

Centrum för idrottsforskning slår larm med sin 114-sidiga rapport som gäller landets samtliga 290 kommuner.

Villkoren blir allt mera orättvisa och det är det värsta som kan hända. Eftersom möjligheterna att idrotta är ojämnt fördelade riskerar ökade kostnader att förstärka dessa skillnader.  

Presenteras i dag

Idrottsminister Gabril Wikström lär reagera när han får luntan på sitt bord i dag. 

Rapporterna om försämrade villkor kommer samtidigt med uppgifterna om att kraven ökar på idrottsföreningarna att bli mer professionella. Medlemmar betrakts som kunder, konstateras i undersökningen.

Resultatet blir att fler och fler idrottsföreningar antar företagsliknande former med anställd kanslipersonal, utbildade tränare och så vidare. Utvecklingen leder till högre kostnader, vilket i sin tur tvingar föreningar att ta ut högre medlemsavgifter och det är föräldrarna som tvingas betala. Om de har råd. 

Det här är en utveckling som främst gäller storstäderna. Riksidrottsförbundets statistik om medlems- och träningsavgifter förstärker den bilden. Den visar att personer boende på orter med högst 10 000 invånare i genomsnitt betalar 700 kronor per år. På orter större än 200 000 invånare är kostnaden istället 2 200 kronor. Siffrorna gäller utgifter för både barn och vuxna.

Kostnaderna ökar

I studien om idrottens kostnader har Centrum för idrottsforskning låtit forskare undersöka hur både föreningsföreträdare och idrottsföräldrar förhåller sig till utgifter i idrotten. Från båda håll kommer rapporter om att kostnaderna har ökat och föräldrar befarar en utslagning av de familjer som inte har råd. 

Förutom högre medlemsavgifter har det blivit dyrare att delta i cuper. Det handlar både om höjda cupavgifter och ökade kringkostnader i samband med matcher och resor. 

- Det klassiska konceptet att sova på luftmadrass i skolsal under cuperna verkar vara på väg ut till förmån för hotellboende. Tillsammans med övriga kostnader som utrustning, kläder och material utgör det en ansenlig del av familjens ekonomi, inte minst om det finns flera idrottande barn i familjen, menar Stefan Wagnsson och Christian Augustsson, idrottsforskare vid Karlstad universitet.

Inte rättvist längre

Det har dessutom blivit allt vanligare att sätta sina barn i kommersiellt drivna träningsläger, så kallade ”camps” eller idrottsakademier. Idrottsföräldrarna säger sig ha positiva erfarenheter från de kommersiella alternativen. De tycker detta bidrar till ett större utbud och fler valmöjligheter. Föräldrarna anser också att den kommersiella idrotten sköts på ett proffsigt sätt med hög kvalitet. Flera föräldrar är dessutom lockade av möjligheten att köpa sig fri från vanliga föreningssysslor som att arbeta i kiosken under matcher eller sälja lotter. 

Centrum för idrottsforskning konstaterar att den organiserade idrottsrörelsen utgör en imponerande kraft i det svenska samhället som engagerar och aktiverar miljontals människor. 

Men villkoren har förändrats drastiskt.

- Möjligheterna att idrotta och motionera är inte är jämnt fördelade. Många av de demografiska och socioekonomiska villkor som idag präglar det svenska samhället återspeglas i medborgarnas idrottande. En utveckling mot ökade kostnader inom idrotten kommer att förstärka dagens skillnader, säger Johan R Norberg, utredare vid CIF.

Svårt att stå emot trycket

Såväl idrottsföräldrar som idrottsföreträdare beskriver ökade kostnader och ökad konkurrens som svåra att hejda och en följd av ett ökat marknadstryck. 

- Men då bortser de från att de själva är aktörer och delaktiga i att skapa de förändringar som marknadstrycket ger för svensk idrottsrörelse, säger Johan R Norberg.

Enligt uppgifter från Riksidrottsförbundet lägger svenskarna i genomsnitt 6 000 kronor per år på idrottsrelaterad verksamhet. Män har högre utgifter än kvinnor och personer med högre inkomster spenderar också mer pengar än personer med lägre inkomster. Barn och ungdomar har högst utgifter för avgifter kopplade till aktivt idrottande.

Fakta

I undersökningen påvisas också att det är stora skillnader i statens LOK-stöd.

Det statliga lokala aktivitetsstödet baseras på antalet deltagare och antalet träningstillfällen i barn- och ungdomsidrotten. En jämförelse mellan kommuner visar stora skillnader. 

Högst aktivitetsnivå och därmed mest stöd per ungdom går till medelstora och socioekonomiskt välmående städer och förortskommuner, särskilt i Stockholms- och Skåneregionen. Minst pengar får föreningar i små kommuner i mer glest bebyggda delar av landet. 

- Detta beror på att stödet fördelas till de föreningar och orter där störst aktivitet finns, säger Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning.

 

Centrum för idrottsforsknings slutsatser bygger på enkätstudier och intervjuer med idrottsföräldrar och företrädare för idrottsföreningar. Resultaten presenteras närmare i rapporten Idrottens pris – om idrottens kostnader och medlemskapets betydelse och i huvudrapporten Statens stöd till idrotten – uppföljning 2014. Bägge publikationerna ingår i CIF:s årliga uppföljning av statens stöd till idrotten.

Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar  Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.