Tuffa villkor för Mora hockey

Peter Hermodsson, Moras klubbdirektör, har det tufft just nu och medger motvilligt att 16 timmars arbetsdagar är vanliga. Hockeyverksamheten måste ju räddas.
Mora IK har starka traditioner sedan bildandet 1935 och är faktiskt Sveriges äldsta ishockeyförening på landsorten. I dag spelar laget i en ishallen som byggdes om 2004.

 

”Har man tagit fan i båten får man också ro den i hamn”, skämtar Peter Hermodsson, både klubbdirektör och sportchef sedan fem år tillbaka.

- Man är uppenbarligen lite tokig.

Ansträngt läge

Senare i år fyller han 50 och vill då inte vara en utsliten person, men han erkänner att jobbet tar galet mycket kraft.

- Vi klubbar i Hockeyallsvenskan har det ansträngt, så är det bara. 

Mora IK har ändå skurit i utgifterna och Peter Hermodsson och hans kollegor tycker att de har gjort ett ganska bra jobb.

- Spelarbudgeten är sänkt med 3 miljoner kronor jämfört med för två år sedan. I dag ligger vi på 6,5 miljoner kronor, och notera, det är inklusive sociala avgifter. 

Totala omsättningen är 27 miljoner kronor.

Tacka Leksand...

Mora håller kostnadsbudgeten, men det  är värre med intäkterna.

- Vi får mindre centralt från Hockeyallsvenskan. Vi har dessutom tappat några av de större företagen och när laget spelade dåligt före jul minskade publiken.

Färre åskådare innebär att försäljningen minskar, det blir dubbelt tungt.

Mora IK har heller inte lyckats få en arenasponsor. Trots två handskakningar har det inte lett till ett avtal.

Kuriöst nog har arvfienden Leksand en betydande del av det faktum att situationen kunde ha varit ännu värre. Utan daladerbyt på Globen inför 12 525 åskådare och tillskottet av ett par miljoner kronor hade läget varit ytterst allvarligt.

500 sponsorer

Mora IK har cirka 500 sponsorer, varav cirka 250 är större.

- Alla är fantastiska, vi kan inte verkligen inte klaga. Företagen ställer verkligen upp.

Den här kvällen som många andra har Peter Hermodsson efter ordinarie arbetstid, för andra människor, fortsatt kvällstjänst med besök hos ett antal bolag.

- Det är nu de har tid att träffas. Och det känns ju skönt att det också ger utdelning.

Krävs 3 miljoner

3 miljoner krävs för att täcka den återstående delen av säsongen.

- Vi har täckning för februari, och har nu börjat jobba med mars och sedan april.

I eget kapital har klubben 3,2 miljoner kronor, kravet i Hockeyallsvenskan är 1 miljon kronor.

Arne Grahn, ordförande i klubben, har börjat prata om ”Worst case är betalningsinställelser och degradering”, men det möts av total förnekelse i Mora.

Eggar andra företag

Nu mobiliserar anhängarna bl a på Facebook.

Som företaget ALO Center AB skriver. ”Vi är stolt sponsor av Mora IK och är ett av flera företag som bjuder alla som vill komma och se matchen MIK-Asplöven den 20 feb på fri entré. Dessutom bidrar sponsorerna som deltar i detta event med 1kr per åskådare under matchen. Nu väljer vi att öka insatsen och ALO Center bidrar i stället med 5kr per åskådare till Mora IK. Dessutom utmanar vi nu övriga sponsorer och privatpersoner att göra samma sak, plussa på med 1 kr extra, 2 kr extra eller vad du eller ditt företag är villig att bidra extra med! ”

Via andra uppvaktningar även hos privatpersoner ska pengarna in, jobbigt men oundvikligt, det är den allmänna inställningen.

- Men det går inte att driva hockeyn så här ett år till. Vi måste vara fler som delar på arbetsbördan och vi måste få en annan finansiell situation, inte minst från centralt håll, betonar Peter Hermodsson.

Thomas Ejderhov

I oktober balanserade Östersunds FK i Superettan på konkursens brant. Föreningen hade en skatteskuld på 3 miljoner kronor som förföll till omedelbar betalning. Ordföranden  Anders Cederberg vädjade i media om stöd.

Ett fristående bolag, Östersunds Transferintressenter AB, privatpersoner samt Englands-proffset Ken Sema skyndade till undsättning och säkrade skatteskulden, och mer än så. Totalt förstärktes kassan med 4,7 miljoner kronor.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Idrottsgalan 2025 blir något alldeles extra. Ett koppel av stjärnidrottare kommer att samlas på Strawberry Arena på Idrottsgalan som direktsänds i SVT den 20 januari 2025.

Svenska Idrottsakademins nomineringsjury har sammanträtt och tagit sina beslut. Frågan är om svensk idrott har bestått av ett så starkt kollektivt som just nu - om Sverige haft så många världsstjärnor nån gång.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Ulla Andersson köpte en prenumeration på Joyna – ett digitalt lotteri från ideella Folkspel – och vann 100 000 kronor. En likadan summa tillfaller Ulricehamnbygdens Ridklubb.

– Nu blir det en ny häst till vår verksamhet, säger Anna Castanius, styrelsemedlem och lotteriansvarig i föreningen.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.