Tuffa villkor för Mora hockey

Peter Hermodsson, Moras klubbdirektör, har det tufft just nu och medger motvilligt att 16 timmars arbetsdagar är vanliga. Hockeyverksamheten måste ju räddas.
Mora IK har starka traditioner sedan bildandet 1935 och är faktiskt Sveriges äldsta ishockeyförening på landsorten. I dag spelar laget i en ishallen som byggdes om 2004.

 

”Har man tagit fan i båten får man också ro den i hamn”, skämtar Peter Hermodsson, både klubbdirektör och sportchef sedan fem år tillbaka.

- Man är uppenbarligen lite tokig.

Ansträngt läge

Senare i år fyller han 50 och vill då inte vara en utsliten person, men han erkänner att jobbet tar galet mycket kraft.

- Vi klubbar i Hockeyallsvenskan har det ansträngt, så är det bara. 

Mora IK har ändå skurit i utgifterna och Peter Hermodsson och hans kollegor tycker att de har gjort ett ganska bra jobb.

- Spelarbudgeten är sänkt med 3 miljoner kronor jämfört med för två år sedan. I dag ligger vi på 6,5 miljoner kronor, och notera, det är inklusive sociala avgifter. 

Totala omsättningen är 27 miljoner kronor.

Tacka Leksand...

Mora håller kostnadsbudgeten, men det  är värre med intäkterna.

- Vi får mindre centralt från Hockeyallsvenskan. Vi har dessutom tappat några av de större företagen och när laget spelade dåligt före jul minskade publiken.

Färre åskådare innebär att försäljningen minskar, det blir dubbelt tungt.

Mora IK har heller inte lyckats få en arenasponsor. Trots två handskakningar har det inte lett till ett avtal.

Kuriöst nog har arvfienden Leksand en betydande del av det faktum att situationen kunde ha varit ännu värre. Utan daladerbyt på Globen inför 12 525 åskådare och tillskottet av ett par miljoner kronor hade läget varit ytterst allvarligt.

500 sponsorer

Mora IK har cirka 500 sponsorer, varav cirka 250 är större.

- Alla är fantastiska, vi kan inte verkligen inte klaga. Företagen ställer verkligen upp.

Den här kvällen som många andra har Peter Hermodsson efter ordinarie arbetstid, för andra människor, fortsatt kvällstjänst med besök hos ett antal bolag.

- Det är nu de har tid att träffas. Och det känns ju skönt att det också ger utdelning.

Krävs 3 miljoner

3 miljoner krävs för att täcka den återstående delen av säsongen.

- Vi har täckning för februari, och har nu börjat jobba med mars och sedan april.

I eget kapital har klubben 3,2 miljoner kronor, kravet i Hockeyallsvenskan är 1 miljon kronor.

Arne Grahn, ordförande i klubben, har börjat prata om ”Worst case är betalningsinställelser och degradering”, men det möts av total förnekelse i Mora.

Eggar andra företag

Nu mobiliserar anhängarna bl a på Facebook.

Som företaget ALO Center AB skriver. ”Vi är stolt sponsor av Mora IK och är ett av flera företag som bjuder alla som vill komma och se matchen MIK-Asplöven den 20 feb på fri entré. Dessutom bidrar sponsorerna som deltar i detta event med 1kr per åskådare under matchen. Nu väljer vi att öka insatsen och ALO Center bidrar i stället med 5kr per åskådare till Mora IK. Dessutom utmanar vi nu övriga sponsorer och privatpersoner att göra samma sak, plussa på med 1 kr extra, 2 kr extra eller vad du eller ditt företag är villig att bidra extra med! ”

Via andra uppvaktningar även hos privatpersoner ska pengarna in, jobbigt men oundvikligt, det är den allmänna inställningen.

- Men det går inte att driva hockeyn så här ett år till. Vi måste vara fler som delar på arbetsbördan och vi måste få en annan finansiell situation, inte minst från centralt håll, betonar Peter Hermodsson.

Thomas Ejderhov

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.