Via Höllviken till dollarmiljoner

Först rundar man köksbordet, passerar spisen, tar ett par trappsteg ned, går igenom tvättstugan och sen är man där, platsen där det har gjorts hockeyaffärer för runt 130 miljoner US-dollar.
Från Höllviken gör Gunnar Svensson mångmiljonaffärer årligen. Totalt haft runt 200 spelare i sin agentverksamhet

 

Ett rumt på drygt tio tio kvadrat, väggarna fyllda med foton och klipp, ett skrivbord med papper överallt. Här, i vad som skulle kunna kallas kyffe har miljonerna staplats på varandra. 

Välkommen hem till Gunnar Svensson i Höllviken utanför Malmö.

Ekonomiskt oberoende

Det handlar om dollarmiljoner eller euromiljoner när han är i farten. 

Han som många andra drömde om att bli proffs under uppväxten i Örnsköldsvik. Han blev proffstränare och sedan proffsagent.

I dag har han jobbat med nära 200 klienter, dvs spelare som har anförtrott honom sina största affärer i livet. 

Många blir ekonomiskt oberoende och då måste de känna tillit. Det får inte finnas minsta tvivel.

Att han har haft 200 klienter, som mest ett 70-tal samtidigt, och i dag ett 50-tal, är en garanti om något.

- Antalet varierar och likaså är det mycket olika hur mycket tid var och en tar, säger Gunnar Svensson.

Vill avråda dem

Nya namn är ständigt aktuella.

- Det är sällan spelare över 27 år blir aktuella. Däremot tonåringar, där försöker alla agenter ha koll hela tiden. 

Här finns också en regel, först det år en spelare fyller 16 år kan det bli aktuellt med ett agentkontrakt.

- Se på J16-landslaget med 23 spelare. Det är en klappjakt bland ett 40-tal agenter för att knyta upp spelarna.

Sedan tre år har Gunnar Svensson anställt förre elitspelaren Hans Lodin som har som uppgift att se över spelarmarknaden och göra nya fynd.

- Det är chansartat. Många killar blir inte mer än talanger hur bra det än ser ut i dag. Det finns åtskilliga exempel. Ja, även på motsatsen, killar som går under radarn.

- Och jag måste erkänna, många skulle tjäna på förkovra sig upp till att de är runt 23 år.

- Det är likadant för de som chansar och tidigt drar till Nordamerika, det är sällan den vägen blir lyckad.

Bred erfarenhet

Från villan i Höllviken gör han sina affärer. Tar en paus i trädgården när han vill, går tillbaka till sitt lilla kontor och via datorn och telefonen kan det bli långa dagar.

Det behöver inte vara så anspråksfullt och lyxigt. Han kan sin sak. Han har erfarenheten och kontakterna.

- 19 år nu, herre gud vad tiden går. Men det är väl så när man har roligt.

Han startade som tränare 1978 med Örnsköldsviks SK, fortsatte i Vita Hästen 81-84, Djurgården 84-86, Troja 86-89, blev sedan klubbdirektör i Hästen 89-95 och klubbdirektör i Malmö 95-96.

- Det var en tid det också. Utvecklande på sitt sätt, småler han.

Tidigt fanns tankar på en agentverksamhet. Bosman-domen kom 1995, det påskyndade hans beslut och 1997 fick han 12 000 kr i månaden i starta eget-bidrag.

- Starten var exceptionell. På bara två-tre veckor hade jag ett stall om nära 20 spelare. 

- I dåvarande elitserien var det bara ett 30-tal spelare som hade avtal med agenter. I SHL i dag är det 270.

Nu som mest intensivt

Vårdagar och sol, men Gunnar Svensson hinner inte njuta av tillvaron så mycket. Nu är det högsäsong för agenterna. 

Avtal sägs upp eller förnyas efter diskussion, omprövning eller nya villkor. Det är många processer och agenten är delaktig hela tiden.

- Spelare ringer och har både tankar och frågor. Klubbarnas sportchefer hör av sig och meddelar ”att de funderar” eller säger ”vi kan inte ta beslut nu” och det är första signalen på att den spelaren inte blir kvar i klubben.

Alla inblandade vill köpa sig tid, det är en kedja av händelser som slutligen leder fram till kontrakt eller klubbyte.

- Jag pratar med spelarna om deras förväntningar och inte minst, deras egenskaper. Yngre killar saknar ofta tålamod och där behöver man ofta resonera.

Från mars och en bit in i juni är det som mest intensivt. 

- Av mina 50-talet spelare är det i alla fall runt 25 där det händer en hel del och som kräver tid och engagemang.

SHL är ligan med det tredje högsta löneläget bland hockeyspelare i världen.

- Men med utökningen från tolv till 14 lag sjönk TV-ersättningen till alla klubbar och det har påverkat ekonomin.

Gunnar Svensson uppskattar att den genomsnittliga lönebudgeten ligger på dryga 30 miljoner i SHL och runt 8 miljoner i Hockeyallsvenskan.

87 svenskar i NHL

Hockeyagenterna har sin egen organisation och vid en träff nyligen konstaterades att 42 personer var anslutna. Först ut att etablera sig var Gunnar själv, Claes Elefalk, Peter Wallén och Björn Rockström/Lars Cederström. Agenterna träffas två gånger per år och förutom den senaste samlingen i Stockholm fanns många på plats under VM i Ryssland. 

- De samtalen och den översynen måste man vara med på.

Sverige har aldrig haft så många NHL-proffs som i dag. I vintras spelade 87 svenskar i Nordamerika. Att jämföra med Finlands 35 spelare.

- Nästan fyra lag! Det är ett utmärkt betyg för svensk hockey.

Zetterberg och Bäckström

Gunnar Svensson har två av de absolut främsta spelarna, Henrik Zetterberg och Niklas Bäckström. 

Hur fick du just de?

- Lite lustigt, i båda fallen ringde deras pappor först. Alltså Göran Zetterberg och sedan Anders Bäckström. Jag kände dem och det behövdes inte så mycket dividerande innan vi var överens.

Just för NHL har bolaget sin tredje medarbetare. Från Boston jobbar Marc Levine och gör allt mycket smidigare. Dessutom har Bjarne Madsen koll på spelarmarknaden i framför allt Tyskland och Danmark.

Gunnar Svensson fyller 60 år i juni.

- Jag är en 56:a, påpekar han stolt.

Han har inga planer på att minska sina arbetsdagar. Hockey blev hans liv, miljonär är han på kuppen och han gillar att sitta i sitt kyffe och göra nya affärer.

Thomas Ejderhov

Våren är den intensivaste perioden för hockeyagenter. Det är nu spelarna byter klubb.

Fakta

Ni vet väl att Gunnar Svensson är krönikör här hos Idrottens Affärer. En mycket uppskattad skribent som ger en insyn i ishockeyn och inte minst affärerna som få andra. Håll koll på Gunnars krönikor, de kommer ni att gilla.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.