- En halv miljard, men vi får inte svika samhället

Riksidrottsförbundets ordförande, skärper nu  tonen mot landets elitklubbar, i främst fotboll och ishockey.

-Regeringens stöd på en halv miljard kronor får inte användas för att rädda balansräkningen. Det vore ett allvarligt svek i tider då samhällets förmåga prövas till det yttersta, framhåller Björn Eriksson i ett samtal med Idrottens  Affärer.

Stora pengar - och stora beslut. En halv miljard ska pumpa fortsatt liv i föreningar och människor.

- Visa solidaritet och se över lönebilden, betonar  Riksidrottsförbundets ordförande. 

Ishockeyns elitklubbar har nyligen infört värvningstopp, i syfte att få kontroll på lönekarusellen. Men, inget stopp utan kryphål, och samma dag som stoppet presenterades var Modo:s poängkung Jonathan Jonsson klar för Skellefteå.

”Hemvändare” från spel i utländska ligor trissar också upp lönenivån, som Linus Klasén som återvänt från Schweiz och nu är klar för Luleå 

Iögonfallande höga krav

Närmast samlar RF-ordföranden en referensgrupp på 10 personer som ska räkna på idrottens förlust sedan corona-utbrottet. I gruppen ingår bl.a Anders Larsson, ordförande i Ishockeyförbundet och Karl Erik Nilsson, ordförande i Fotbollförbundet.

Enligt det ekonomiska underlag som presenterades för regeringen och kulturminister, Amanda Lind (mp), som hanterar idrottsfrågor, var ishockeyns och fotbollens krav iögonfallande höga,  196 respektive 151 miljoner kronor.

-Jag vill poängtera att det är RF som tar beslut var beloppet till slut hamnar. Referensgruppen är rådgivande men vad gäller urvalet i gruppen har jag varit diktatorisk. Jag hoppas gruppens medlemmar undviker att se till sina egna idrotter, betonar Björn Eriksson.

Han hoppas att elitklubbarna tar sitt samhällsansvar och inte låter lönekraven galoppera.

Alla måste  rätta in sig i ledet

-Nu krävs att alla rättar in sig i ledet, jag är optimistisk och är övertygad om att såväl elit som bredd använder krispaketet på ett sätt som gagnar vår idrott.

-Jag känner ingen oro för elitklubbarna, men vill inskärpa;  hela samhället är i gungning – inklusive idrotten, det kräver extra ordinära insatser..

-Det innebär att vi gemensamt måste visa ansvar och så långt det är möjligt minimera de skador som corono-viruset gör med vår idrott. Vi gör det tillsammans, och visar att vi klarar det – utan pekpinnar från någon myndighet, säger RF:s ordförande.

Det är ännu oklart när finansminister Magdalena Andersson lämnar klartecken för Björns halvmiljard. Han understryker att det är bråttom, och varje dags väntan innebär påfrestningar för den stora elitklubben och den lokala breddverksamheten,

Björn vill poängtera att om det krisläge som nu råder skulle fortgå kommer det akuta stödpaket som regeringen beslutat inte vara i närheten av att täcka de kostnader som drabbar idrotten.

-Från RF:s sida har vi vidtagit flera åtgärder för stöd på klubbnivå , det lokala aktivitetsstödet, rullar på som vanligt,  trots att många aktiviteter har ställts in, poängterar Björn Eriksson.

Motionsloppens betydelse

Våren är också de många motionsloppens tid,  och RF:s ordförande menar att  deltagare inte ska kräva tillbaka anmälningsavgifter.  Över 60 000 är anmälda till Göteborgsvarvet som var tänkt att äga rum den 16 maj. 

-Jag anser att nuvarande situation är att betrakta som force majjeure, för mig är det  en solidaritetsfråga.  Det gäller inte bara de stora loppen,  över hela landet arrangeras olika lopp, alternativet är att loppen inte överlever. Ansvariga i styrelser kan drabbas av personlig konkurs,

-Jag har fått ett brett stöd för det här förslaget, eller vädjan. Det vore tokigt om någon hänskjuter frågan till rättsväsendet, och löpar-Sverige förlorar. Då försvinner de här loppen

Anmälningsavgiften för Göteborgsvarvet är upp till 895 kronor och för Stockholm Marathon, senare i vår, 1095 kronor.

Björn Eriksson är stridbar och hans erfarenhet från myndighets-Sverige är svår att överträffa. Nu tar hans idrottens spets i kampen mot corona. Hans mandat är tungt, och han kräver solidaritet från hela idrottsrörelsen, inklusvie de företagsliknande, kluster som styr elitidrotten.

En solidaritet som är nödvändig i kommande förhandlingar med regeringen om nya räddningspaket för den redan hårt trängda idrotten – på alla nivåer.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.