"Fotbollsklubbarna måste få statliga lån"

Mats Enquist är generalsekreterare för Sef, Svensk Elitfotboll. Han vill att Sverige ska agera enligt samma modell som i Schweiz. Där har regeringen gått in med statligt lån till de stora idrotterna.

-  Bidrag är nog bra men ett lån skulle vara ännu bättre, säger Enquist till Fotbollskanalen.

Under onsdagen kommer Riksidrottsförbundet med två besked:

  • Dels ska RF presentera hur de 500 miljonerna från regeringen ska fördelas för kvartal två mellan respektive idrott,
  • Dels vilken summa som staten behöver gå in med för kvartal tre.

Pandemin har drabbat klubbarna hårt. 400 klubbar har ansökt, de vill ha 1,3 miljarder i det första paketet. Problemet är att det bara finns 500 miljoner.

För det andra kvartalet har RF identifierat 1,2 miljarder, oklart hur stor summan blir som RF ansöker om.

Tidigare har RF-basen Björn Eriksson sagt att breddidrotten och de ideella föreningarna är viktigast för honom.

Schweiz har rätt modell

- Tyvärr har vi ingen aning om hur mycket pengar som hamnar på elitklubbarnas (allsvenskan och elitettan) konton, säger Mats Enquist.

Han köper inte Björn Erikssons resonemang. Han vill se andra åtgärder från politiskt håll. Och förordar den schweiziska modellen. Där har regeringen erbjudit lån till professionella klubbar i fotboll och ishockey med 350 miljoner schweizerfranc. 175 miljoner nu, eventuella lika mycket 2021. Fotbollen får 3,4 miljarder kronor. Dock: pengarna får inte gå till löner och lönerna måste sänkas med 20 procent de närmaste tre åren, skriver nyhetsbyrån AP.

Enquist vill att regeringen fungerar som bank.

- Elitfotbollen bidrar med 1,2 miljarder till statskassan varje år. Det där väl en bra investering att göra ett riktat lån till verksamheter som är kapitalberoende. Men det kräver djup förståelse för vad behovet är och hittills har vi inte riktigt sett några tecken på det. Allt verkar gå via RF, säger Enquist med kritisk röst.

- På nåt sätt blir det att RF alltid ska vara den som ska för vår talan men vi känner nog att vi måste lyfta frågan direkt.

Norge har agerat

Regeringar i andra länder har gjort lösningar som direkt anpassats för problemen i de stora evenemangsidrotterna. Enquist vågar inte sia om Sef:s önskemål om staten som långivare skulle kunna bli verklighet. Men i Norge går det.

Norge adderade nyligen 850 miljoner norska kronor till det befintliga paketet på en miljard. Enligt NTF, Sefs motsvarighet i Norge, ska elitklubbarna kunna ansöka om en kompensation på 70 procent av nettointäkterna från biljettförsäljning och arrangemanget i stort.

Mats Enquist passar på att ge Björn Eriksson en passning:

-        När man talar om elitklubbar så har de också omfattande barn – och ungdomsverksamhet. Det får man inte glömma. De är inte två väsensskilda aktiviteter.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.