"Fotbollsklubbarna måste få statliga lån"

Mats Enquist är generalsekreterare för Sef, Svensk Elitfotboll. Han vill att Sverige ska agera enligt samma modell som i Schweiz. Där har regeringen gått in med statligt lån till de stora idrotterna.

-  Bidrag är nog bra men ett lån skulle vara ännu bättre, säger Enquist till Fotbollskanalen.

Under onsdagen kommer Riksidrottsförbundet med två besked:

  • Dels ska RF presentera hur de 500 miljonerna från regeringen ska fördelas för kvartal två mellan respektive idrott,
  • Dels vilken summa som staten behöver gå in med för kvartal tre.

Pandemin har drabbat klubbarna hårt. 400 klubbar har ansökt, de vill ha 1,3 miljarder i det första paketet. Problemet är att det bara finns 500 miljoner.

För det andra kvartalet har RF identifierat 1,2 miljarder, oklart hur stor summan blir som RF ansöker om.

Tidigare har RF-basen Björn Eriksson sagt att breddidrotten och de ideella föreningarna är viktigast för honom.

Schweiz har rätt modell

- Tyvärr har vi ingen aning om hur mycket pengar som hamnar på elitklubbarnas (allsvenskan och elitettan) konton, säger Mats Enquist.

Han köper inte Björn Erikssons resonemang. Han vill se andra åtgärder från politiskt håll. Och förordar den schweiziska modellen. Där har regeringen erbjudit lån till professionella klubbar i fotboll och ishockey med 350 miljoner schweizerfranc. 175 miljoner nu, eventuella lika mycket 2021. Fotbollen får 3,4 miljarder kronor. Dock: pengarna får inte gå till löner och lönerna måste sänkas med 20 procent de närmaste tre åren, skriver nyhetsbyrån AP.

Enquist vill att regeringen fungerar som bank.

- Elitfotbollen bidrar med 1,2 miljarder till statskassan varje år. Det där väl en bra investering att göra ett riktat lån till verksamheter som är kapitalberoende. Men det kräver djup förståelse för vad behovet är och hittills har vi inte riktigt sett några tecken på det. Allt verkar gå via RF, säger Enquist med kritisk röst.

- På nåt sätt blir det att RF alltid ska vara den som ska för vår talan men vi känner nog att vi måste lyfta frågan direkt.

Norge har agerat

Regeringar i andra länder har gjort lösningar som direkt anpassats för problemen i de stora evenemangsidrotterna. Enquist vågar inte sia om Sef:s önskemål om staten som långivare skulle kunna bli verklighet. Men i Norge går det.

Norge adderade nyligen 850 miljoner norska kronor till det befintliga paketet på en miljard. Enligt NTF, Sefs motsvarighet i Norge, ska elitklubbarna kunna ansöka om en kompensation på 70 procent av nettointäkterna från biljettförsäljning och arrangemanget i stort.

Mats Enquist passar på att ge Björn Eriksson en passning:

-        När man talar om elitklubbar så har de också omfattande barn – och ungdomsverksamhet. Det får man inte glömma. De är inte två väsensskilda aktiviteter.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.