"Fotbollsklubbarna måste få statliga lån"

Mats Enquist är generalsekreterare för Sef, Svensk Elitfotboll. Han vill att Sverige ska agera enligt samma modell som i Schweiz. Där har regeringen gått in med statligt lån till de stora idrotterna.

Annons

-  Bidrag är nog bra men ett lån skulle vara ännu bättre, säger Enquist till Fotbollskanalen.

Under onsdagen kommer Riksidrottsförbundet med två besked:

  • Dels ska RF presentera hur de 500 miljonerna från regeringen ska fördelas för kvartal två mellan respektive idrott,
  • Dels vilken summa som staten behöver gå in med för kvartal tre.

Pandemin har drabbat klubbarna hårt. 400 klubbar har ansökt, de vill ha 1,3 miljarder i det första paketet. Problemet är att det bara finns 500 miljoner.

För det andra kvartalet har RF identifierat 1,2 miljarder, oklart hur stor summan blir som RF ansöker om.

Tidigare har RF-basen Björn Eriksson sagt att breddidrotten och de ideella föreningarna är viktigast för honom.

Schweiz har rätt modell

- Tyvärr har vi ingen aning om hur mycket pengar som hamnar på elitklubbarnas (allsvenskan och elitettan) konton, säger Mats Enquist.

Han köper inte Björn Erikssons resonemang. Han vill se andra åtgärder från politiskt håll. Och förordar den schweiziska modellen. Där har regeringen erbjudit lån till professionella klubbar i fotboll och ishockey med 350 miljoner schweizerfranc. 175 miljoner nu, eventuella lika mycket 2021. Fotbollen får 3,4 miljarder kronor. Dock: pengarna får inte gå till löner och lönerna måste sänkas med 20 procent de närmaste tre åren, skriver nyhetsbyrån AP.

Enquist vill att regeringen fungerar som bank.

- Elitfotbollen bidrar med 1,2 miljarder till statskassan varje år. Det där väl en bra investering att göra ett riktat lån till verksamheter som är kapitalberoende. Men det kräver djup förståelse för vad behovet är och hittills har vi inte riktigt sett några tecken på det. Allt verkar gå via RF, säger Enquist med kritisk röst.

- På nåt sätt blir det att RF alltid ska vara den som ska för vår talan men vi känner nog att vi måste lyfta frågan direkt.

Norge har agerat

Regeringar i andra länder har gjort lösningar som direkt anpassats för problemen i de stora evenemangsidrotterna. Enquist vågar inte sia om Sef:s önskemål om staten som långivare skulle kunna bli verklighet. Men i Norge går det.

Norge adderade nyligen 850 miljoner norska kronor till det befintliga paketet på en miljard. Enligt NTF, Sefs motsvarighet i Norge, ska elitklubbarna kunna ansöka om en kompensation på 70 procent av nettointäkterna från biljettförsäljning och arrangemanget i stort.

Mats Enquist passar på att ge Björn Eriksson en passning:

-        När man talar om elitklubbar så har de också omfattande barn – och ungdomsverksamhet. Det får man inte glömma. De är inte två väsensskilda aktiviteter.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Avgörandet eller uppgörelsen kommer allt närmare, Den 26 februari ska IFK Norrköping ha årsmöte och ovissheten är fortfarande stor i och runt klubben. Det gäller Peter Hunts öde, men i lika hög grad även IFK:s öde.

Nu går till och med en majoritet i IFK Norrköpings styrelse mot Hunt och ger sitt fulla stöd till avgående klubbdirektören Jens Magnusson. I ett officiellt uttalande på klubbens webbplats presenterar styrelsen resultatet av den rapport där arbetsmiljön i föreningen kartlagts.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Landets rally-entusiaster får bereda sig på att åka till norr Sverige för att se världens rallystjärnor framöver. Diskussioner ska pågå med flera nordliga regioner som är beredda att satsa miljoner för att Sverige ska ha ett vinterrally även i fortsättningen

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.