"Fotbollsklubbarna måste få statliga lån"

Mats Enquist är generalsekreterare för Sef, Svensk Elitfotboll. Han vill att Sverige ska agera enligt samma modell som i Schweiz. Där har regeringen gått in med statligt lån till de stora idrotterna.

-  Bidrag är nog bra men ett lån skulle vara ännu bättre, säger Enquist till Fotbollskanalen.

Under onsdagen kommer Riksidrottsförbundet med två besked:

  • Dels ska RF presentera hur de 500 miljonerna från regeringen ska fördelas för kvartal två mellan respektive idrott,
  • Dels vilken summa som staten behöver gå in med för kvartal tre.

Pandemin har drabbat klubbarna hårt. 400 klubbar har ansökt, de vill ha 1,3 miljarder i det första paketet. Problemet är att det bara finns 500 miljoner.

För det andra kvartalet har RF identifierat 1,2 miljarder, oklart hur stor summan blir som RF ansöker om.

Tidigare har RF-basen Björn Eriksson sagt att breddidrotten och de ideella föreningarna är viktigast för honom.

Schweiz har rätt modell

- Tyvärr har vi ingen aning om hur mycket pengar som hamnar på elitklubbarnas (allsvenskan och elitettan) konton, säger Mats Enquist.

Han köper inte Björn Erikssons resonemang. Han vill se andra åtgärder från politiskt håll. Och förordar den schweiziska modellen. Där har regeringen erbjudit lån till professionella klubbar i fotboll och ishockey med 350 miljoner schweizerfranc. 175 miljoner nu, eventuella lika mycket 2021. Fotbollen får 3,4 miljarder kronor. Dock: pengarna får inte gå till löner och lönerna måste sänkas med 20 procent de närmaste tre åren, skriver nyhetsbyrån AP.

Enquist vill att regeringen fungerar som bank.

- Elitfotbollen bidrar med 1,2 miljarder till statskassan varje år. Det där väl en bra investering att göra ett riktat lån till verksamheter som är kapitalberoende. Men det kräver djup förståelse för vad behovet är och hittills har vi inte riktigt sett några tecken på det. Allt verkar gå via RF, säger Enquist med kritisk röst.

- På nåt sätt blir det att RF alltid ska vara den som ska för vår talan men vi känner nog att vi måste lyfta frågan direkt.

Norge har agerat

Regeringar i andra länder har gjort lösningar som direkt anpassats för problemen i de stora evenemangsidrotterna. Enquist vågar inte sia om Sef:s önskemål om staten som långivare skulle kunna bli verklighet. Men i Norge går det.

Norge adderade nyligen 850 miljoner norska kronor till det befintliga paketet på en miljard. Enligt NTF, Sefs motsvarighet i Norge, ska elitklubbarna kunna ansöka om en kompensation på 70 procent av nettointäkterna från biljettförsäljning och arrangemanget i stort.

Mats Enquist passar på att ge Björn Eriksson en passning:

-        När man talar om elitklubbar så har de också omfattande barn – och ungdomsverksamhet. Det får man inte glömma. De är inte två väsensskilda aktiviteter.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.