"Fotbollsklubbarna måste få statliga lån"

Mats Enquist är generalsekreterare för Sef, Svensk Elitfotboll. Han vill att Sverige ska agera enligt samma modell som i Schweiz. Där har regeringen gått in med statligt lån till de stora idrotterna.

-  Bidrag är nog bra men ett lån skulle vara ännu bättre, säger Enquist till Fotbollskanalen.

Under onsdagen kommer Riksidrottsförbundet med två besked:

  • Dels ska RF presentera hur de 500 miljonerna från regeringen ska fördelas för kvartal två mellan respektive idrott,
  • Dels vilken summa som staten behöver gå in med för kvartal tre.

Pandemin har drabbat klubbarna hårt. 400 klubbar har ansökt, de vill ha 1,3 miljarder i det första paketet. Problemet är att det bara finns 500 miljoner.

För det andra kvartalet har RF identifierat 1,2 miljarder, oklart hur stor summan blir som RF ansöker om.

Tidigare har RF-basen Björn Eriksson sagt att breddidrotten och de ideella föreningarna är viktigast för honom.

Schweiz har rätt modell

- Tyvärr har vi ingen aning om hur mycket pengar som hamnar på elitklubbarnas (allsvenskan och elitettan) konton, säger Mats Enquist.

Han köper inte Björn Erikssons resonemang. Han vill se andra åtgärder från politiskt håll. Och förordar den schweiziska modellen. Där har regeringen erbjudit lån till professionella klubbar i fotboll och ishockey med 350 miljoner schweizerfranc. 175 miljoner nu, eventuella lika mycket 2021. Fotbollen får 3,4 miljarder kronor. Dock: pengarna får inte gå till löner och lönerna måste sänkas med 20 procent de närmaste tre åren, skriver nyhetsbyrån AP.

Enquist vill att regeringen fungerar som bank.

- Elitfotbollen bidrar med 1,2 miljarder till statskassan varje år. Det där väl en bra investering att göra ett riktat lån till verksamheter som är kapitalberoende. Men det kräver djup förståelse för vad behovet är och hittills har vi inte riktigt sett några tecken på det. Allt verkar gå via RF, säger Enquist med kritisk röst.

- På nåt sätt blir det att RF alltid ska vara den som ska för vår talan men vi känner nog att vi måste lyfta frågan direkt.

Norge har agerat

Regeringar i andra länder har gjort lösningar som direkt anpassats för problemen i de stora evenemangsidrotterna. Enquist vågar inte sia om Sef:s önskemål om staten som långivare skulle kunna bli verklighet. Men i Norge går det.

Norge adderade nyligen 850 miljoner norska kronor till det befintliga paketet på en miljard. Enligt NTF, Sefs motsvarighet i Norge, ska elitklubbarna kunna ansöka om en kompensation på 70 procent av nettointäkterna från biljettförsäljning och arrangemanget i stort.

Mats Enquist passar på att ge Björn Eriksson en passning:

-        När man talar om elitklubbar så har de också omfattande barn – och ungdomsverksamhet. Det får man inte glömma. De är inte två väsensskilda aktiviteter.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.