Fyra skäl till att elitklubbarna undkom

Allsvensk  premiärhelg – med tomma läktare och inga intäkter. Men klubbarna klarar sig rätt bra ändå.  

Trots pandemi och utebliven publik visar EY:s årliga rapport, ”Hur mår svensk elitfotboll?”, att 2020 var ett uppsving ekonomiskt för de allsvenska klubbarna. Inte minst tack vare ett idogt arbete med att anpassa kostnaderna.

I samband med helgens premiär i Herrallsvenskan presenterade rådgivnings- och revisionsföretaget EY den årliga rapporten ”Hur mår svensk elitfotboll?”. Årets rapport av Carlos Esterling  och Mikael Bergsten visar att de allsvenska klubbarna tog pandemins effekter på allvar, och därigenom kunnat uppvisa positiva resultat under årsredovisningarna.

De hade kontroll på ekonomin

– Inför 2020 var Allsvenskan kanske hetare än någonsin och många klubbar hade matchat sin kostnadskostym efter det. Sen precis innan säsongen skulle dra igång vändes i stort sett allt upp och ned över en natt. Vi flaggade för utmaningarna och konsekvenserna i våras, och det är glädjande att se att alla verkligen gjorde sitt yttersta för att minimera kostnaderna under en extra påfrestande säsong, säger Carlos Esterling, ansvarig partner Sports Business Services, EY Sverige.

Enligt rapporten finns det fyra betydande faktorer bakom de positiva siffrorna för 2020; statligt stöd, supporterstöd i olika former, klubbarnas arbete med att minska kostnadskostymen och inte minst de nya centrala avtalen med Unibet och Discovery+.

– Samtidigt som intäkterna minskade så sjönk också kostnaderna under pandemin. Totalt sett har de minskat med 284 miljoner kronor, och 12 av 16 klubbar uppvisar ett positivt resultat. Det egna kapitalet för klubbarna uppgår nästan till 1 miljard kronor.

Det innebär en snittökning på 2,9 miljoner per klubb. Men, utan de fyra faktorerna ovan hade det sett betydligt mörkare ut, säger Mikael Bergsten, ansvarig partner Sports Business Services, EY Sverige.

”Nettoomsättningen ner 21 procent”

2020 uppgick den totala nettoomsättningen i Allsvenskan till 1 399 miljoner kronor. Denna omsättning inkluderar 16 lag, medan jämförelsesiffrorna från 2019 avser 15 lag. 2019 uppgick den totala nettoomsättningen till 1 767 miljoner kronor. Den genomsnittliga nettoomsättningen per klubb uppgick till 87,4 miljoner kronor under 2020. Det är en minskning med 30,4 miljoner kronor, eller 26 procent, jämfört med 2019.

– Tack vare idogt arbete med kostnadsmassan och stöd i olika former så har den totala minskningen med 21 procent faktiskt inte påverkat klubbarna i så hög grad som befarat. Och det, till stor del, tack vare stöttande supportrar och de nya centrala avtalen, säger Carlos Esterling.

Spelarförsäljningarna ökade

Intäkterna från spelarförsäljningar ökade med 24,7 miljoner kronor, eller 10 procent, jämfört med 2019, och uppgår till 280,4 miljoner kronor. Och precis som tidigare år visar årets rapport att klubbarna generellt sett är beroende av intäkter från spelarförsäljningar.

– Spelarförsäljningar är en del av klubbarnas affärsmodell, och givetvis viktigt att ha med i den långsiktiga strategin. Samtidigt visar föregående år vikten av att kontinuerligt utvärdera riskerna och förmåga att kunna hantera extraordinära situationer, vilket 2020-års allsvenska klubbar gjorde på ett alldeles föredömligt sätt, avslutar Mikael Bergsten. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.