Ecclestone stoppar F1 i England

Det blir inget Formel 1-lopp på Silverstone nästa år. I alla fall inte om F1-bossen Bernie Ecclestone får som han vill. Hans beslut skapar ilska i det racingtokiga England.
Den 13 oktober ska schemat för 2005 års Formel 1-säsong godkännas av det internationella bilsportförbundet. Ett klassiskt tävlingslopp saknas i det preliminära schema som presenterats av Bernie Ecclestone - Storbritanniens GP på Silverstone.

Det kan betyda att att Storbritannien för första gången missar ett F1-lopp sedan starten 1950. Det vore ett hårt slag, inte minst för området South Northampshire, då tävlingen på Silverstone varje år betyder intäkter motsvarande 400 miljoner kronor för näringslivet i området.

Enligt BBC sägs Ecclestone, Formel 1-sportens mäktige man, ha krävt motsvarande 120 miljoner kronor av arrangörerna BRDC (British Racing Drivers Club) för att få arrangera tävlingen.

Chef för den organisationen är en av sportens stora namn, skotten Jackie Stewart. Han kallar Ecclestones beslut en katastrof och uppmanar honom att tänka om.
- Skillnaden mellan det Ecclestone begär och det vi kan skaffa fram är inte så stor, men vi kan inte gå hela vägen. Det går inte. Bara ett regeringsbeslut kan rädda oss. För industrin, sporten och landet vore det nödvändigt, säger Jackie Stewart till BBC.

Men den brittiska regeringen ger inte mycket hopp. Den gav ett ekonomiskt stöd till upprustningen av Silverstone år 2002, men i själva förhandlingen mellan arrangörer och F1-cirkusen vill man inte delta.

Bernie Ecclestone anses vara en av Storbritanniens allra rikaste personer och den som har högst inkomst per år. Något popularitetspris lär han inte få av sina landsmän om han slopar Silverstone. Redan har namninsamlingar startats, debattartiklar skrivits och mycket arga röster höjts.

F1-cirkusen har den senaste åren jagat nya arenor, där de stora tobaksbolagen är välkomna som sponsorer. Tobaksindustrin är ju en av F1-cirkusens största välgörare. Ecclestone har också som målsättning att hitta nya marknader för tv-tittandet. Tidigare i år kördes F1 i Bahrain för första gången och i helgen i Shanghai, Kina.
Det är genom EU-direktiven angående tobaksreklam främst tävlingarna i Europa som då riskerar att hamna utanför F1-kalendern.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.