Sjunde gången gillt?

5,5 miljarder i investeringar och en lyckad omröstning 2007 – då kommer vinter-OS till Sverige.
Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, beslutade på tisdagen att arbeta vidare med ett arrangemang av vinter-OS 2014. Östersund och Åre blir värdorter i den svenska ansökan, som lämnas in i januari 2006.

- I sommar lämna vi in en intresseanmälan och en anmälningsavgift på 100 000 dollar, säger Per-Axel Eriksson, styrelsemedlem i SOK och projektledare för förstudien som gjorts.
Sommaren 2007 får vi svaret på vem som får arrangera. Hösten året innan vet SOK om ansökan passerat den första gallringen av ansökningar.
Det blir det sjunde blågula försöket.

Nu krävs investeringarna om ca 5,5 miljarder kronor. Pengar som staten ska betala och som ska godkännas först av regeringen.
- Det klarar vi ut under våren 2005. Vi har många svåra frågor framför oss men kommer agera ansvarsfullt, säger Eriksson, som inte vill göra stora ekonomiska förluster som många andra föregångare gjort.
- Vi har bättre förutsättningar nu, säger Eriksson till TT.

SOK redovisar dagens fördelar:
° En stark utveckling i regionen gällande såväl idrottsanläggningar som infrastruktur, bl a en internationell flygplats.
° Sverige har framträdande representanter i IOK och ett gott rykte som arrangör av internationella tävlingar. Det ska ytterligare framkomma i alpina VM 2007 i Åre och VM i skidskytte i Östersund 2008.
° SOK bedömer de länder/orter som hittills nämnts som inte  särskilt hotfulla konkurrenter, som Pyeongchang (Sydkorea), Sofia (Bulgarien), Salzburg eller Innsbruck (Österrike), Tromsö (Norge), Jaca (Spanien) samt Andorra la Vella (Andorra).

Det blir arrangemang på två orter. Arenagrenar som konståkning och ishockey i Östersund och det alpina i Åre.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.