Idrotten ska bli klimatsmart

Engagemanget är stort, idéerna många och betydelsen odiskutabel. Idrotten påverkar klimatet, men har också möjligheter att påverka utvecklingen i positiv riktning. Nu ska idrotten angripa miljö- och klimatfrågor med början på klimatkonferensen i Örebro 10-11 februari.

- Idrotten är landets största folkrörelse och vi måste arbeta för att bidra till utveckling och engagemang i miljö- och klimatfrågor. Hur kan vi tillsammans skapa och utveckla möjligheterna till idrottsverksamhet utan att tumma på ansvaret för miljö och klimat?, säger Erik Strand, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

150 deltagare

Idrottens Klimatkonferens arrangeras av Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna i samarbete med Kompetenscentrum för Idrottsmiljöer och Sveriges Kommuner och Landsting. Konferensen ska ge både kunskap och inspiration till de över 150 deltagare från idrottsförbund, distriktsförbund och lokala föreningar i Örebro län.

Metrologen Pär Holmgren kommer att prata om praktiskt klimatarbete för förbund och föreningar, Energimyndigheten berättar om möjligheterna till effektivisering i svenska idrottsanläggningar och Lindesbergs kommun om sin storsatsning på att bygga ett nytt område för idrott och kultur helt i miljöprofil.

På idrottens stämma i Visby 2009 antog medlemmarna en klimatpolicy som nu i och med Klimatkonferensen ska omsättas i praktiken. I centrum står transporter och anläggningar.

Klimatpolicyn säger att idrottsrörelsen på alla nivåer ska sträva efter fler gemensamma transporter, men också efter att människor i större utsträckning går eller cyklar till träning och tävling.

Skärpning vid resor

När det gäller idrottsanläggningar handlar klimatpolicyn till stor del om att se till att de drivs på ett energieffektivt sätt, men också om att i samverkan med kommunen skapa bra möjligheter till miljövänliga transporter.

- Varje idrott och varje förening har sina speciella förutsättningar och problem. Därför är det viktigt att vi når ända ut till lokal nivå, med konkreta tips och verktyg, säger Erik Strand.

Konferensen inleds med övergripande frågor och fokuserar dag två på transporter och anläggningar. Dag två arrangeras i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting och Kompetenscentrum för Idrottsmiljöer.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58. 

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.