Många önskar bättre mental hälsa
Sju av tio (71 procent) svenskar tränar eller motionerar minst en gång i veckan och fler än var tredje (36 procent) tränar för att få bättre mental hälsa. Det är några av resultaten ur Stadiums årliga undersökning av svenskarnas tränings- och motionsvanor som genomförs av Sifo.
För fjärde året i rad har Stadium undersökt svenskarnas tränings- och motionsvanor och för 2019 visar kartläggningen att svenskarna är fortsatt aktiva då sju av tio tränar eller motionerar minst en gång i veckan. Gång och promenad är den populäraste träningsformen - närmare sex av tio (57 procent) uppger att det är vad de oftast gör när de tränar. Därefter följer styrketräning (36 procent) och löpning (24 procent).
Vill lindra psykisk ohälsa
Undersökningen genomfördes av Sifo under december 2019. Totalt medverkade 1 000 personer
– Vi lär oss ständigt mer om träningens positiva effekter och glädjande nog verkar det som att kunskapen om motionens inverkan på den mentala hälsan är utbredd. Fler än var tredje svensk som tränar regelbundet gör det i dag för att få bättre mental hälsa, säger Angelica Larsson, PR & kommunikationsansvarig Stadium.
Psykisk ohälsa blir allt vanligare bland både barn och vuxna - enligt statistik från Folkhälsomyndigheten var 17 procent av befolkningen drabbade av psykisk ohälsa 2018*. Ett effektivt sätt att motverka psykisk ohälsa är motion. Fysisk aktivitet är lika effektivt mot depression som läkemedel och terapi, enligt Karolinska Institutet. Nu visar Stadiums undersökning att många tränar just för att få bättre mental hälsa**.
Den ojämnställda träningen
Samtidigt syns en viss ojämställdhet i varför man inte tränar oftare. Den främsta anledningen till att män inte tränar oftare är att de prioriterar andra fritidsaktiviteter (25 % mot 9 % för kvinnor). De två främsta anledningarna till att kvinnor inte tränar oftare är främst att barn eller familj tar upp den tiden. Och dessutom anges fötklaringen att man inte gillar att träna
Sett till vilka träningsformer svenskarna väljer finns även här könsskillnader. Medan nära tre av tio kvinnor (30 procent) oftast grupptränar är det bara en av tio män (10 procent) som gör detsamma. Nära var femte man (18 procent) utövar oftast någon form av bollsport (som fotboll, innebandy eller ishockey) medan bara fem procent av kvinnorna gör det. Löpning/jogging är också mer populärt bland män (29 procent) än bland kvinnor (19 procent) samtidigt som fler kvinnor (68 %) jämfört med män (45 %) oftare går/promenerar.
De mest populära träningsformerna 2019
1. Gång/promenad, med eller utan stavar
2. Styrketräning
3. Löpning/joggning
4. Cykel
5. Gruppträning/pass
6. Bollsport
7. Yoga
8. Simning
9. Längdskidor
10. Crossfit
11. Ridsport
11. Kampsport
De främsta anledningarna till att träna/motionera 2019:
1. Jag vill få bättre fysisk hälsa
2. Jag vill få bättre kondition
3. Jag vill få bättre mental hälsa
4. Jag tycker det är roligt
5. Jag vill bli starkare
6. Jag vill få snyggare kropp
6. Jag vill kunna unna mig mat och dryck
8. Jag vill rehabilitera en skada
9. Jag får möjlighet att träffa kompisar
10. Jag vill förbereda mig inför ett lopp/en tävling
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksand IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt.
I ett pressmeddelande läggs en stor del av det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar