Mästarklubben i upplösning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vad händer i Skellefteå AIK? Ishockeyföreningen som sedan säsongen 2010-11 varit i final sju av åtta säsonger

Idag: Utanför slutspelspelsplats. Sportchef som slutar. Tränare som slutar. Åtskilliga frågetecken.

Och en ekonomisk utveckling som ger upphov till åtskilliga frågor.

Skellefteåsupportrar prövas nu. Efter år av inte annat än framgng blåser det motvind och klubben måste bygga om verksamheten Foto: Erik Mårtensson / TT

 Skellefteå AIK, som bildades 1921som snart ska fira100-årsjubileum, har haft fantastiska år sedan föreningen kom tillbaka i högsta serien 2006.

Sedan dess har det mesta varit happening. Speciellt sportsligt, men även ekonomiskt.

Frånsett de senaste åren.

Ändå stark ekonomi

Negativa ekonomiska trenden inleddes, i stora tal, verksamhetsåret 20016/17. Minus 17 miljoner.

Efter bokslutet uppgick föreningens egna kapital till 56 miljoner och ordföranden Pär Nordlund konstaterade:

 – Skellefteå AIK har en i grunden stark ekonomi. Det gör att vi kan hantera år som detta med ett dåligt resultat. Nu jobbar vi stenhårt för att vända utvecklingen.

Förra verksamhetsåret gav ett underskott på 3,9 miljoner kronor. Helt klart är föreningen, ekonomiskt, på väg tillbaka. Några ekonomiska siffror redovisas dock inte under pågående säsong.

I takt med vinterns sportsliga motgångar har fansen, åtminstone vissa, tappat humöret. Häromveckan lockade en hemmamatch bara drygt 3 900 åskådare, vilket tillhör de sämsta under 2010-talet.

Vilket i sin tur, givetvis, inverkar negativt på kassatillgångarna.

Då nära konkurs

Å andra sidan ska man kanske inte vara alltför negativa; Skellefteå s k a ingå i kampen om svenska mästerskapet på vårkanten. Även om laget just nu har det tungt och hamnat i en återvändsgränd.

Rutinerade ordföranden Pea Israelsson har alltid rett upp tidigare ekonomiska problem. Bland annat på 90-talet när klubben var bara timmar från att gå i konkurs. Men då bidrog företagslivet och sponsorer och räddade föreningen.

Sedan de ekonomiska problemen retts upp inleddes också de fantastiska sportsliga framgångarna på isen.

Sportsligt då, idag? Laget fungar ojämnt på isen. Nio nyförvärv, spelare har kommit och gått,  har medverkat till segrar – men de stora framgångarna på isen i vinter har varit begränsade. Hittills.

Sportchefen Mikael Lindgrens treåriga avtal går ut efter denna säsong och han har valt att inte förnya kontraktet. När föreningen fick informationen att Lindgren inte fortsätter, gav styrelsen en arbetsgrupp i uppdrag att se över föreningens sportsliga struktur. 

Styrelsen har nu fastställt arbetsgruppens förslag på en ny organisation för Skellefteå AIK Hockey. 

Han tar över ansvaret

Den är redan på gång.  Niclas Lundkvist, från Piteå, är utsedd att ha övergripande ansvar för sporten med hjälp av en GM i såväl herr- som damlag samt ett stort antal ledare och tränare. 

– Det känns mycket roligt att vi har lyckats att rekrytera Niclas som ett led att se till att vi fortsätter att ligga i framkant i svensk ishockey för såväl ungdom, junior som seniorverksamhet, säger klubbdirektör Pea Israelsson.

Niclas har ett starkt förflutet inom ishockeyn med fäste i hemstaden Piteå där han spenderat senaste tiden som administrativ chef på PiteEnergi. Innan dess har han samlat på sig rikligt med hockeyerfarenhet med bland annat deltagande i Skellefteå AIK:s sommarhockeyskola, följt av A-lagsspel för såväl Piteå som Lidingö Hockey. 

Klart också: En av tränarna, Bert Robertsson, har redan fått besked: ditt kontrakt kommer inte att förnyas.

Kort sagt: Tack för ett bra jobb, Bert, som konstaterade:

– Sorgligt. Ett äktenskap tar slut. Beslutet var gemensamt. Jag hade önskat en större roll. Men vi kom inte överens. Det är inte ovanligt i ishockeyvärlden men det är förbaskat tråkigt.

Vad händer med honom?

Fortsättningen?

– Vi har en tuff fortsättning på säsongen. Jag vill fortsätta i ishockeyvärlden och få folk att trivas, sa Bert med gråten i halsen i en intervju i Norran.

En utmärkt kille i alla avseenden. Säger vad han tycker utan omskrivningar, rättfram och tuff. Även mot sig själv.

Vad som händer hans kollega, Stefan Klockare, står fortfarande i stjärnorna. Huvudtränaren Tommy Samuelsson sitter antagligen säkert. Skellefteå är känt som en förening dom inte dumpar sina tränare i första taget. Även om det går tungt sportsligt.

Tittar man på spelartruppen finns klara frågetecken. Jimmie Ericsson, 38, och Fredrik Lindgren, 37, är ligans äldsta spelare.

Låt vara att de ser spelpigga ut på isen – men det återstår att se hur länge se pallar för den tuffa konkurrensen. Och om kropparna håller.

Dessutom återstår att se om de orkar motivera sig för att träna lika tufft som krävs.

Båda är fantastiska lagspelare, men att år efter år prestera på toppklass sliter hårt.

Jimmiegår in i Sportkommitén

Men hur länge?

Fråga till Jimmie Ericsson:

Du är äldst i SHL. Finns det stunder då du känner dig gammal?

– Det skulle vara då jag stiger upp ur sängen och ryggen är stel.

Mitt förslag: Ericsson tar plats i sportkommittén, gärna omkring sargen, vid matcherna. Och kan sprida kunskap och energi till framtiden stjärna. Jimmie är klok inte bara på isen – även utanför. 

 Ett vet vi: mycket kommer att hända i Skellefteås organisation de närmaste veckorna. Vad som händer står i stjärnorna.

Klubben är bra på att hålla nyheter inom en liten krets.

Innan man berättar för en bredare krets. Det gäller inte bara sportsligt utan även ekonomiskt.

Hur stor är klubbens samlade tillgångar efter den här säsongen?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.