Ett hinder för idrottens neutralitet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den ideella föreningsidrotten ska vi helst inte ifrågasättas - och definitivt inte kritiseras” så skrev jag 2016, i min första krönika för Idrottens affärer. Starka åsikter dröjde inte, både  från RF-håll men också från överhajpade ungdomsansvariga i elitklubbar 

Å andra sidan gav mina åsikter också möjligheter till inkludering på förbundsnivå. 

Helt fel ute var jag uppenbarligen inte, då idrottens heliga ko under åren gjort sig påmind och högst synlig i olika sammanhang och på ett sätt som jag inte riktigt förväntat mig. 

Nej, jag hade verkligen inte hela bilden, kring idrottens organisation, beslutsvägar och politik. Långt ifrån. Jag har lärt mig enormt mycket under de här ¨åren och kan ödmjukt erkänna att det ser helt annorlunda ut idag. 

Jag har fått erfara hur slipad RFs centrala organisation är, hur ett tydligt stöd och förbättringsarbete levererats, inte minst gällande trygg idrott, som också står i direkt relation till mitt eget engagemang för idrotten. Jag har sett hur ett målinriktat och enträget arbete lönar sig. 

Jag har träffat fantastiska eldsjälar som utvecklar och berikar idrotten både nationellt, regionalt och lokalt. Jag har imponerats och inspirerats av trygga, kompetenta och engagerade personer, föreningsmänniskor och styrelsekollegor. Människor som vill uppnå något – för idrotten, inte för sin egen vinnings skull. 

 

Kostsamt ifrågasättande  

Vi måste våga ifrågasätta idrotten. 

Vi måste visa hänsyn till varandra men också till varandras skilda åsikter. 

Vi måste tillåtas att ifrågasätta beslut som vi inte upplever förenliga med överenskommelser, policys och gällande riktlinjer, även om det inte är i enlighet med traditionen.

Vi borde få möjlighet att uttrycka åsikter som rör strukturer, ledarlämplighet, leverans (eller snarare bristen på leverans) och kring rådande normer. 

Erfarenheten är att ett arbete och engagemang i linje med detta, kostar. Det kostar något enormt, i form av energi, glädje och popularitet. En energi och glädje som skulle kunna lagts på insatser som istället ger verksamma och nödvändiga förbättringar för idrottens räkning. Populär blir man definitivt inte. 

Ett stärkt oberoende

Idrottsrörelsen utgår från en gemensam värdegrund, där också anvisningar till denna finns genom idrottsrörelsens uppförandekod. Ett stärkt oberoende är en del av uppförandekoden och handlar bl a om att inte nyttja sin ställning för att uppnå obefogad vinning för sig själv, eller för andra. Dessvärre verkar inte detta bekomma de som hellre värnar om sina vänskapsrelationer och där oberoende, neutralitet och objektivitet kommer i andra och tredje hand. Eller saknas helt.   

Det är sorgligt att se hur fokus på vissa plan tenderar att förflyttas från idrottens bästa till lojalitetsnätverkande och utbyte av information och tjänster i egenskap av att tillförskaffa personliga fördelar. Svågerpolitiken är utbredd. 

Fördelar som ger möjlighet att över tid ta plats i olika ledande positioner. Det är väl kanske inte så undra på att den inre kretsen runt idrottens högre/ledande positioner inbegriper en relativt liten, begränsad och homogen grupp människor. 

En grupp som fostrats i spelets regler sedan länge. Med stöd av både norm och tradition, och skyddad likt en helig ko. 

Ulrika Pizzeghello

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillsammans med maken Patrik valde Carolina Klyft att bli en partner i satsningen på en träningscamp och konferensgård i Järvsö.

Det står henne och övriga delägare dyrt. M Camp Järvsö Holding AB är försatt i konkurs – med 33 miljoner i skulder.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

19:e upplagan av Tour de Ski var inte bara en sportslig, utan också en ekonomisk fullträff, för Norges Therese Johaug, 36 år. 

Hon fick med sig hem över 1,2 miljoner i prispengar, totalseger i cupen, samt delseger i ytterligare  en cup,  klättring (jämför bergspriset i Tour de France), samt  ersättning från fyra enskilda etapper. 

En annan pålitlig idrottsstjärna är Ludvig Åberg som också redovisar plussiffror.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.