Ett hinder för idrottens neutralitet

”Den ideella föreningsidrotten ska vi helst inte ifrågasättas - och definitivt inte kritiseras” så skrev jag 2016, i min första krönika för Idrottens affärer. Starka åsikter dröjde inte, både  från RF-håll men också från överhajpade ungdomsansvariga i elitklubbar 

Å andra sidan gav mina åsikter också möjligheter till inkludering på förbundsnivå. 

Annons

Helt fel ute var jag uppenbarligen inte, då idrottens heliga ko under åren gjort sig påmind och högst synlig i olika sammanhang och på ett sätt som jag inte riktigt förväntat mig. 

Nej, jag hade verkligen inte hela bilden, kring idrottens organisation, beslutsvägar och politik. Långt ifrån. Jag har lärt mig enormt mycket under de här ¨åren och kan ödmjukt erkänna att det ser helt annorlunda ut idag. 

Jag har fått erfara hur slipad RFs centrala organisation är, hur ett tydligt stöd och förbättringsarbete levererats, inte minst gällande trygg idrott, som också står i direkt relation till mitt eget engagemang för idrotten. Jag har sett hur ett målinriktat och enträget arbete lönar sig. 

Jag har träffat fantastiska eldsjälar som utvecklar och berikar idrotten både nationellt, regionalt och lokalt. Jag har imponerats och inspirerats av trygga, kompetenta och engagerade personer, föreningsmänniskor och styrelsekollegor. Människor som vill uppnå något – för idrotten, inte för sin egen vinnings skull. 

 

Kostsamt ifrågasättande  

Vi måste våga ifrågasätta idrotten. 

Vi måste visa hänsyn till varandra men också till varandras skilda åsikter. 

Vi måste tillåtas att ifrågasätta beslut som vi inte upplever förenliga med överenskommelser, policys och gällande riktlinjer, även om det inte är i enlighet med traditionen.

Vi borde få möjlighet att uttrycka åsikter som rör strukturer, ledarlämplighet, leverans (eller snarare bristen på leverans) och kring rådande normer. 

Erfarenheten är att ett arbete och engagemang i linje med detta, kostar. Det kostar något enormt, i form av energi, glädje och popularitet. En energi och glädje som skulle kunna lagts på insatser som istället ger verksamma och nödvändiga förbättringar för idrottens räkning. Populär blir man definitivt inte. 

Ett stärkt oberoende

Idrottsrörelsen utgår från en gemensam värdegrund, där också anvisningar till denna finns genom idrottsrörelsens uppförandekod. Ett stärkt oberoende är en del av uppförandekoden och handlar bl a om att inte nyttja sin ställning för att uppnå obefogad vinning för sig själv, eller för andra. Dessvärre verkar inte detta bekomma de som hellre värnar om sina vänskapsrelationer och där oberoende, neutralitet och objektivitet kommer i andra och tredje hand. Eller saknas helt.   

Det är sorgligt att se hur fokus på vissa plan tenderar att förflyttas från idrottens bästa till lojalitetsnätverkande och utbyte av information och tjänster i egenskap av att tillförskaffa personliga fördelar. Svågerpolitiken är utbredd. 

Fördelar som ger möjlighet att över tid ta plats i olika ledande positioner. Det är väl kanske inte så undra på att den inre kretsen runt idrottens högre/ledande positioner inbegriper en relativt liten, begränsad och homogen grupp människor. 

En grupp som fostrats i spelets regler sedan länge. Med stöd av både norm och tradition, och skyddad likt en helig ko. 

Ulrika Pizzeghello

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu börjar Dejan Kulusevski se resultatet av att han etablerar sig inom elitfotbollen. Han har blivit uppvaktad av företag och har skrivit sitt första reklamkontrakt. Vitamin Well låter medddela att Dejan ska gör reklam för företaget produkter.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

Samma dag, bara några timmar efter att Svensk Elitfotboll presenterat förhoppningar i sin plan för att kunna bjuda in åskådarna till matcherna igen kom  dråpslaget -  Folkhälsomyndigheten tog beslutet och meddelade att idrottsrörelsen bör avstå, i klartext ska avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.