En klubb för inbördes beundran

Med all respekt för de organisationsledare inom idrotten, som leder med både kapacitet och känsla för integritet, öppenhet, med kunskap, mod och som samtidigt värnar om demokrati och delaktighet, så tänker jag nu belysa motsatsen. 

Jag blir fortfarande både förvånad och besviken över att så ofta möta organisationsledare inom idrotten, som varken drivs av viljan att förbättra och utveckla verksamheten, eller sig själv. 

Valberedningen har en nyckelroll i alla föreningar, förbund och organisationer.
Annons

Ordföranden som saknar både mod och ambitioner, i egenskap att bli allmänt omtyckt och där det i vissa fall råder en total avsaknad av kunskap och förståelse för idrottens grundläggande ställningstaganden kring trygghets – och värdegrundsfrågor. 

Snarare en ogärning 

I kontakten med många föreningar, både genom mitt jobb inom den offentliga sektorn samt förbundsuppdrag inom idrotten, har visat tydliga indikationer på hur det traditionella ordförandeskapet ser ut. Jag hyser full förståelse för att de yngre förmågorna kanske inte direkt står i kö till styrelseuppdrag och olika ledningsfunktioner inom föreningsidrotten, när det är svårt att identifiera sig med normen. 

Det är vanligtvis en äldre man, gärna eldsjäl med ”det rätta” nätverket. Jag tror heller inte att det primärt och enbart handlar om en samhällstrend som bygger på en hårdare konkurrens om människors engagemang. 

Det är högst problematiskt att det ses som helt ok, eller till och med som en stor gärning att en och samma person, väljs som ordförande i samma förening under flera decennier. 

Ett omvänt mentorskap? 

Där också personen själv anser att det är helt rimligt att frivilligt uppta den posten. Detta stärker varken demokratin eller delaktigheten inom en förening. Tvärtom, ett sådant beteende resulterar i att kompetenta, yngre (eller äldre för den delen) personer inte har en möjlighet släppas fram till ledande positioner. 

Samtidigt som jämställdheten inom ledande positioner förblir en bortglömd vision av idrottens värdegrund. När det gäller behovet av föryngring, går det samtidigt inte att blunda för att äldre människor måste ses som en betydligt större resurs inom föreningslivet, kanske mer än tidigare framöver. 

Kanske kan vi titta på hur andra branscher gör och vända upp och ner på perspektiven? Ett exempel är Wolkswagen, som har tagit till andra typer av metoder för att locka yngre välutbildade medarbetare och framförallt yngre kvinnor till en mansdominerad bilbransch. 

Istället för att stötta kvinnor med äldre mentorer, så får äldre manliga chefer en yngre mentor för att få ett annat perspektiv.  Branschen ska nu även öppet slutat med att uppmana tjejer att anpassa sig till männens koder och regler. Ett omvänt mentorskap, ett sätt att utmana normer och vända på perspektiven kan vara en av flera insatser för att ändra strukturer. 

Kanske behöver inte då heller kvinnorna på toppen av de olika specialidrottsförbunden idka härskarteknik för att hålla undan de yngre och mindre erfarna?  

Valberedningarna måste anstränga sig

Ok, jag vet och ser att det sker en positiv förändring och att det finns många goda exempel på hur olika föreningar och förbunds valberedningar arbetar aktivt för att få till en förändring. 

Ett arbete som inte behöver innebära en jakt på eldsjälar, utan även personer med begränsad tid för uppdraget. Samtidigt så finns det många exempel på att jämställdhet inte är vägledande på ordförandenivå. 

Valberedningar, och andra som ägnar sig åt rekrytering, behöver anstränga sig hårdare för att definiera kompetens och identifiera potentiella kandidater. I två nära exempel kan jag inte låta bli att förundras. 

Faktumet att Svenska friidrottsförbundet inte haft någon kvinnlig ordförande sedan bildandet för 125 år sedan. 

Skifte först efter 100 år

Och det tog IFK Växjö 100 år innan en kvinna fick förtroendet till posten. I fjol såg föreningens valberedning till att skiftet skedde. Detta, i en idrott som sett till utövare och barn – och ungdomstränare är i princip helt jämställd. 

Vissa positioner tenderar att förbli låsta i fråga om normer kopplat till kön och ålder. Utan idrottsrörelsens  jämställdhetsmål som antogs på RF-stämman 2017, som i vissa delar använder tvingande åtgärder för att nå en kvantitativ jämställdhet i beslutande och rådgivande organ, skulle vi med säkerhet vara betydligt längre ifrån en jämställd och framgångsrik idrott. Framåt erbjuder RF en skräddarsydd utbildning för Specialidrottsförbunds styrelser i att bära jämställdhetsfrågan, kvalitetssäkra verksamheten och att dessutom få med sig själv i arbetet.

Att utmana sin egen föreställning om vem som bär ordförandeskapet, både i förbund (inklusive distrikt) och i förening är onekligen en god start i förändringsarbetet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

En svensk seger som öppnar perspektivet. Polen härnäst, men nu kan man se konturerna av ett avancemang. Då handlar det inte enbart om sportsliga värden utan i lika hög grad om pengar i belöning. Faktum är att Sverige redan har tjänat 100 miljoner kronor!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.