Krönikor

Sigtuna, ett lyckat exempel från golfen

Krönika: Svenska golfklubbar arbetar kontinuerligt med att skapa ett rikt växt och djurliv (biologisk mångfald) och golfbanan liknar i många fall den värdefulla svenska ängsmarken. Nu minskar klubbarnas medel till lokalt naturvårdsarbete. Vem tar ansvar för den fortsatta utvecklingen?, skriver Maria Strandberg

Forskningen berikar idrotten

Ska idrotten i allmänhet och golfen i synnerhet utvecklas hållbart så är det nödvändigt att vi samarbetade med forskarvärlden, bland annat när det gäller hur vi använder mark och vatten för idrott och friluftsliv. Vi måste alla och envar greppa klimatkompassen, skriver Maria Strandberg, 

Hur sköter vi oss utan golfklubban?

Krönika: Sverige – vi har ett resultat. Ett valresultat. Utan att bli partipolitisk: Klimat och miljö är de stora förlorarna. Andra frågor trängde undan klimat- och miljöfrågan i valrörelsen och verkar fortsätta att göra så. Nu är det upp till idrotten att kliva fram och visa vad vi kan göra för att lämna över en mer hållbar planet till kommande generationer, skriver Maria Strandberg 

Diskuterade hållbara idrottsanläggningar

Nordisk golf har länge varit ledande när det gäller forskning och utveckling. Jag är stolt över att de nordiska golfförbunden genom STERF var värd för den enda internationella världskonferensen för grönytor: ITRC2022. Forskare från 28 länder, grönyteansvariga och idrottsmänniskor deltog i konferensen. Detta visar på ett stort ansvar för hållbara idrottsanläggningar., skriver Maria Strandberg.

Golfbanan kan ersätta skolgården

Krönika: ”Den blomstertid nu kommer…” och ”Den ljusnande framtid är vår…” ekar över landets skolgårdar. Men ”Where Have All the Flowers Gone” och varför surrar det inte i luften? Unga människor fyllda av hopp och glädje kastar sig ut i livet. Ingen kan tänka sig en värld utan blommande växter, utan kaffe och choklad eller en sommar utan jordgubbar. Men just detta är på väg att hända, skriver Maria Srandlund.

Efter återvinning serveras en golfbana

I en värld där vi blir alltmer beroende av varandra är det skönt att konstatera att golfen har goda internationella relationer, inte minst inom hållbarhetsarbetet. Som ett resultat av detta arrangerar vi på STERF tillsammans med våra internationella partners världens mest omfattande konferens inom grönyteskötsel den 10 -15 juli i Köpenhamn. Vi samlar internationell kompetens vad gäller hållbarhet inom grönytor – och äter upp en golfbana: Eat Your Golf Course.

Vårt behov av grön kraft

Krönika: I takt med att städer växer ökar trycket på att bygga bland annat bostäder och arbetsplatser i våra tätortsnära naturområden – vilket gör att naturvärden riskerar att förloras. Här kan golfbanan fylla en viktig funktion och bidra till ökad biologisk mångfald och därmed ökad livskvalitet. skriver Maria Strandberg

folkhälsa och hållbarhet är värdeord

Krönika: Ho-ho, här kommer Hållbarhetstomten Maria Strandberg på sin träsläde med rena hästkrafter och en stor säck av cirkulär canvas. 

Hon delar ut mjuka julklappar till människor som gjort bra saker inom hållbarhet kopplat till idrott – och hårda klappar till de som borde börja göra det…skriver Maria Strandberg

Gör tvärtom i stadsplaneringen!

Krönika: När städer och miljonprogram förtätas försvinner naturliga grönytor. Alternativa grönområden och gräsmattor, bland annat golfanläggningar, blir allt viktigare.

Det var nog inte så Per Albin Hansson tänkte och planerade för med den ”svenska modellen” som implementerades av socialdemokratiska partiet mellan 1930- och 1970-talet för att skapa bostadsområden med bland annat sunda utomhusmiljöer för den arbetande befolkningen, skriver Maria Strandberg

Klimatmål kräver allas ansvar

Krönika: Efter en sommar med bränder och översvämningar inser vi att klimatkrisen inte är en händelse, det är en ny tidsålder. FN:s klimatpanel IPCC lade nyligen fram sin senaste rapport. Det är dyster läsning som visar att klimatkrisen inte kommer att försvinna. Den kommer att genomsyra varje aspekt av livet i framtiden och kräva förståelse och anpassning.

För många idrotter påverkas också villkoren. Två av de största golf och fotboll, krävs stora investeringar i forskning och innovation för att anpassa arenor, skriver Maria Strandberg

Idrotten – en viktig del av friluftslivet

Krönika: Idrott är tävling, talangutveckling och prestationer. Men idrott är också en viktig del av svenskt friluftsliv och därmed en del av ökad samhällsnytta med fokus på livslång hälsa och bättre naturförståelse. Under pandemin har vi sett naturens betydelse för många människors välbefinnande. Vi inom golfen ser golfanläggningen som en plats för alla som vill komma närmare naturen, skriver Maria Strandberg.

Idrottens nya chans att visa medvetenhet

Krönika: För två år sedan – vid förra Riksidrottsmötet i Jönköping 2019 – antog stämman Svenska Orienteringsförbundets motion om att jobba för att ”RF inom befintliga resurser tillskapar expertkompetens för samordning och kunskapsutveckling kring hållbarhet med speciell inriktning på miljö- och klimatarbete.” 

Sedan dess har RF tillsammans med expertis från en rad specialförbund skapat och beslutat ett ramverk för idrottens hållbarhetsarbete. 

Nu är det dags för idrotten att agera!, skriver Maria Strandberg.

Lektioner utomhus, då passar golfbanan

Krönika: Med två månader kvar av vårterminen anser utbildningsminister Anna Ekström (S) att skolornas huvudmän måste ta sitt ansvar för att se till att skolorna är smittsäkra, och inte lägga över det jobbet på lärarna. ”Då måste man tänka långt utanför boxen, med till exempel fler lektioner utomhus” betonade Ekström. Det talar för golfanläggningen!, skriver Maria Strandberg

Golfen söker svar på många utmaningar

Krönika: Att satsa på forskning och utveckling är en lönsam investering som gett mångdubbelt tillbaka. I 15 år har golfklubbarna i Norden lagt fem kronor per golfspelare och år, grunden för den gemensamma nordiska forskningsstiftelsen STERF. 

Totalt har golfen tillsammans med partners satsat cirka 75 miljoner kronor i ny kunskap och praktiska verktyg för en hållbar verksamhet med fokus på kvalitet, ekonomi och miljö. Här finns lärdomar att dra för övriga idrottsrörelsen, skriver Maria Strandberg

Fotbollens lobbyingarbete, för att fasa ut Riksidrottsförbundets, RF:s kritiserade bidragstak , har misslyckats. I stället föreslår Riksidrottsstyrelsen, RS, att ”taket” behålls men höjs från 10 till 12 procent. 

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden. 

Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.

I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.