Vårt behov av grön kraft

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I takt med att städer växer ökar trycket på att bygga bland annat bostäder och arbetsplatser i våra tätortsnära naturområden – vilket gör att naturvärden riskerar att förloras. Här kan golfbanan fylla en viktig funktion och bidra till ökad biologisk mångfald och därmed ökad livskvalitet.

Härlig miljö från Sigtuna Golfklubb. Foto: Jörgen Wissman

Bostäder, skolor, vägar, arbetsplatser… När städer växer riskerar natur- och grönområden att få lämna plats för asfalt och betong. En kanske nödvändig, men inte desto mindre sorglig, utveckling när vi vet hur bra vi mår av närhet till naturområden.

Tre träd i synfältet

Här kan golfbanan göra stor nytta bland annat genom att vara en viktig del i konceptet 

3-30-300, där siffrorna står för följande:

3: Alla invånare ska kunna se tre träd från sitt hem, sin förskola, sin skola eller sin arbetsplats.

30: Varje stadskvarter bör ha minst 30 procents krontäckningsgrad, det vill säga täckas av skugga från trädkronor.

300: Varje invånare bör ha högst 300 meter till ett grönområde.

Den biologiska mångfalden gynnas och ohälsosamma partiklar i luften tas upp då träd och andra växter binder koldioxid. De samhällsekonomiska vinsterna är stora och trädplanteringskampanjer pågår runt om i landet, enligt en debattartikel i Dagens Nyheter publicerad på nyårsafton, signerad bland andra Cecil Konijnendijk, professor i Urban Forestry på University of British Columbia och Nature Based Solutions Institute – och mannen bakom ”3-30-300”-konceptet. 

Vad många inte känner till är att en stadsnära golfbana ofta har mer än 1000 fullvuxna träd och stora ytor för rekreation och friluftsliv. 

Kompensera för miljöingrepp

Men golfbanan kan också kompensera för ingrepp i miljön. Det kallas ekologisk kompensation och uppmärksammas i en nyligen publicerad kandidatuppsats på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, i samarbete med STERF – de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse.

Kompensationsåtgärderna för ingreppen kan delas in i tre områden:

Restaurerande såsom röjning av igenvuxna markytor, 

nyskapande såsom anläggning av dammar för groddjur och ängsmark för pollinerande insekter,

skötsel, bland annat av lövskog och slåtter av extensiva gräsytor. 

Golfbanan har många fler kompensationsåtgärder än så att erbjuda. Här kan du utöva din favoritidrott, umgås med vänner över generationsgränserna, träffa människor från andra kulturer, använda gångstråk, åka skidor på vintern och öka skolelevers inlärning och rörelse.

Större ansvarstagande

Min förhoppning är nu ett ökat samarbete mellan kommunen, länsstyrelsen och golfanläggningen för att ta tillvara och utveckla golfbanans potential för ekologisk kompensation – och därmed vara en viktig pusselbit i att nå etappmålet inom Sveriges miljökvalitetsmål: ”Integrering av stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer.”

Landets golfklubbar har en ökad medvetenhet om samhällets utmaningar inom miljö och klimat. Det har lett till ett större ansvarstagande och en högre ambitionsnivå. 

Med stöd av STERF och Svenska Golfförbundets hållbarhetsarbete, som nu fokuserar på miljö och klimat, kan golfen bidra betydligt till EU:s strategi inom biologisk mångfald för 2030:

”The world should commit to the not-gain principle, to give nature back more than it takes”.

För att läsa hela kandidatuppsatsen, klicka här:

För att ta del av filmen om ekologiska kompensationsåtgärder, klicka här:

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.