Vårt behov av grön kraft

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I takt med att städer växer ökar trycket på att bygga bland annat bostäder och arbetsplatser i våra tätortsnära naturområden – vilket gör att naturvärden riskerar att förloras. Här kan golfbanan fylla en viktig funktion och bidra till ökad biologisk mångfald och därmed ökad livskvalitet.

Härlig miljö från Sigtuna Golfklubb. Foto: Jörgen Wissman

Bostäder, skolor, vägar, arbetsplatser… När städer växer riskerar natur- och grönområden att få lämna plats för asfalt och betong. En kanske nödvändig, men inte desto mindre sorglig, utveckling när vi vet hur bra vi mår av närhet till naturområden.

Tre träd i synfältet

Här kan golfbanan göra stor nytta bland annat genom att vara en viktig del i konceptet 

3-30-300, där siffrorna står för följande:

3: Alla invånare ska kunna se tre träd från sitt hem, sin förskola, sin skola eller sin arbetsplats.

30: Varje stadskvarter bör ha minst 30 procents krontäckningsgrad, det vill säga täckas av skugga från trädkronor.

300: Varje invånare bör ha högst 300 meter till ett grönområde.

Den biologiska mångfalden gynnas och ohälsosamma partiklar i luften tas upp då träd och andra växter binder koldioxid. De samhällsekonomiska vinsterna är stora och trädplanteringskampanjer pågår runt om i landet, enligt en debattartikel i Dagens Nyheter publicerad på nyårsafton, signerad bland andra Cecil Konijnendijk, professor i Urban Forestry på University of British Columbia och Nature Based Solutions Institute – och mannen bakom ”3-30-300”-konceptet. 

Vad många inte känner till är att en stadsnära golfbana ofta har mer än 1000 fullvuxna träd och stora ytor för rekreation och friluftsliv. 

Kompensera för miljöingrepp

Men golfbanan kan också kompensera för ingrepp i miljön. Det kallas ekologisk kompensation och uppmärksammas i en nyligen publicerad kandidatuppsats på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, i samarbete med STERF – de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse.

Kompensationsåtgärderna för ingreppen kan delas in i tre områden:

Restaurerande såsom röjning av igenvuxna markytor, 

nyskapande såsom anläggning av dammar för groddjur och ängsmark för pollinerande insekter,

skötsel, bland annat av lövskog och slåtter av extensiva gräsytor. 

Golfbanan har många fler kompensationsåtgärder än så att erbjuda. Här kan du utöva din favoritidrott, umgås med vänner över generationsgränserna, träffa människor från andra kulturer, använda gångstråk, åka skidor på vintern och öka skolelevers inlärning och rörelse.

Större ansvarstagande

Min förhoppning är nu ett ökat samarbete mellan kommunen, länsstyrelsen och golfanläggningen för att ta tillvara och utveckla golfbanans potential för ekologisk kompensation – och därmed vara en viktig pusselbit i att nå etappmålet inom Sveriges miljökvalitetsmål: ”Integrering av stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer.”

Landets golfklubbar har en ökad medvetenhet om samhällets utmaningar inom miljö och klimat. Det har lett till ett större ansvarstagande och en högre ambitionsnivå. 

Med stöd av STERF och Svenska Golfförbundets hållbarhetsarbete, som nu fokuserar på miljö och klimat, kan golfen bidra betydligt till EU:s strategi inom biologisk mångfald för 2030:

”The world should commit to the not-gain principle, to give nature back more than it takes”.

För att läsa hela kandidatuppsatsen, klicka här:

För att ta del av filmen om ekologiska kompensationsåtgärder, klicka här:

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.