Vårt behov av grön kraft

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I takt med att städer växer ökar trycket på att bygga bland annat bostäder och arbetsplatser i våra tätortsnära naturområden – vilket gör att naturvärden riskerar att förloras. Här kan golfbanan fylla en viktig funktion och bidra till ökad biologisk mångfald och därmed ökad livskvalitet.

Härlig miljö från Sigtuna Golfklubb. Foto: Jörgen Wissman

Bostäder, skolor, vägar, arbetsplatser… När städer växer riskerar natur- och grönområden att få lämna plats för asfalt och betong. En kanske nödvändig, men inte desto mindre sorglig, utveckling när vi vet hur bra vi mår av närhet till naturområden.

Tre träd i synfältet

Här kan golfbanan göra stor nytta bland annat genom att vara en viktig del i konceptet 

3-30-300, där siffrorna står för följande:

3: Alla invånare ska kunna se tre träd från sitt hem, sin förskola, sin skola eller sin arbetsplats.

30: Varje stadskvarter bör ha minst 30 procents krontäckningsgrad, det vill säga täckas av skugga från trädkronor.

300: Varje invånare bör ha högst 300 meter till ett grönområde.

Den biologiska mångfalden gynnas och ohälsosamma partiklar i luften tas upp då träd och andra växter binder koldioxid. De samhällsekonomiska vinsterna är stora och trädplanteringskampanjer pågår runt om i landet, enligt en debattartikel i Dagens Nyheter publicerad på nyårsafton, signerad bland andra Cecil Konijnendijk, professor i Urban Forestry på University of British Columbia och Nature Based Solutions Institute – och mannen bakom ”3-30-300”-konceptet. 

Vad många inte känner till är att en stadsnära golfbana ofta har mer än 1000 fullvuxna träd och stora ytor för rekreation och friluftsliv. 

Kompensera för miljöingrepp

Men golfbanan kan också kompensera för ingrepp i miljön. Det kallas ekologisk kompensation och uppmärksammas i en nyligen publicerad kandidatuppsats på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, i samarbete med STERF – de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse.

Kompensationsåtgärderna för ingreppen kan delas in i tre områden:

Restaurerande såsom röjning av igenvuxna markytor, 

nyskapande såsom anläggning av dammar för groddjur och ängsmark för pollinerande insekter,

skötsel, bland annat av lövskog och slåtter av extensiva gräsytor. 

Golfbanan har många fler kompensationsåtgärder än så att erbjuda. Här kan du utöva din favoritidrott, umgås med vänner över generationsgränserna, träffa människor från andra kulturer, använda gångstråk, åka skidor på vintern och öka skolelevers inlärning och rörelse.

Större ansvarstagande

Min förhoppning är nu ett ökat samarbete mellan kommunen, länsstyrelsen och golfanläggningen för att ta tillvara och utveckla golfbanans potential för ekologisk kompensation – och därmed vara en viktig pusselbit i att nå etappmålet inom Sveriges miljökvalitetsmål: ”Integrering av stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer.”

Landets golfklubbar har en ökad medvetenhet om samhällets utmaningar inom miljö och klimat. Det har lett till ett större ansvarstagande och en högre ambitionsnivå. 

Med stöd av STERF och Svenska Golfförbundets hållbarhetsarbete, som nu fokuserar på miljö och klimat, kan golfen bidra betydligt till EU:s strategi inom biologisk mångfald för 2030:

”The world should commit to the not-gain principle, to give nature back more than it takes”.

För att läsa hela kandidatuppsatsen, klicka här:

För att ta del av filmen om ekologiska kompensationsåtgärder, klicka här:

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.