Hur sköter vi oss utan golfklubban?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige – vi har ett resultat. Ett valresultat. Utan att bli partipolitisk: Klimat och miljö är de stora förlorarna. Andra frågor trängde undan klimat- och miljöfrågan i valrörelsen och verkar fortsätta att göra så. Nu är det upp till idrotten att kliva fram och visa vad vi kan göra för att lämna över en mer hållbar planet till kommande generationer. 

Energi, gängkriminalitet och välfärden var de dominerande ämnena i valrörelsen. Klimat och miljö nämndes knappt, än mindre idrotten. Det är uppenbart att vi i idrotten behöver kliva fram i klimat- och miljöfrågan, dels för att lämna över en hållbar värld till nästa generation, dels för att göra idrotten ännu mer legitim och resursstark samt få upp både idrotten och klimat- och miljöfrågan på agendan.

Fokuserar på ekologisk hållbarhet

Golfen, handbollen, skidorna, fotbollen, ishockeyn, basketen, ridsporten, motorcyklisterna, brottningen… Det är några av de idrotter och förbund som klivit fram i hållbarhetsfrågan. De flesta fokuserar på social hållbarhet, vilket golfen också arbetar med samtidigt som vi förstärker vår satsning på ekologisk hållbarhet. 

Golfförbundet genomför just nu den största inventeringen i förbundets 118-åriga historia inom banskötsel, natur och miljö. 

Golfförbundet genomför just nu den största inventeringen i förbundets 118-åriga historia inom banskötsel, natur och miljö. Alla 449 golfklubbar deltar och svarar på frågor om bland annat effekterna av klimatförändringar, bristen på insatsmedel, tillgång på vatten och konkurrens om mark. Resultatet ska vässa rådgivning vad gäller banan och klubben, samt ge input till nödvändig forskning. 

Tack vare nordiska golfklubbarnas framsynta investering i forskning och utveckling genom STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse, finns idag praktiska råd och rekommendationer som kan användas i en hållbar banskötsel och ett trovärdigt miljöarbete. 

Ligga steget före

Forskningsresultat ger oss möjlighet och påverka viktiga beslut som berör golfen. I dagarna har EU lagt ett förslag om att minska användningen av växtskyddsmedel med 50%. Det innebär bland annat totalförbud att använda växtskyddsmedel på ”Sensitive and public areas”. I det här sammanhanget behövs oberoende forskningsresultat för att kunna föra en konstruktiv dialog med våra myndigheter för att bevaka golfens intressen och samtidigt nå EU:s mål. 

Ett 50-tal svenska golfklubbar är redan i gång med hållbarhetsarbetet i form av att de har genomfört – eller planerar att genomföra – så kallad GEO-certifieringen, en internationell hållbarhetscertifiering för golfklubbar.

Även våra nordiska grannländer ligger långt framme. Furesø Golfklub utanför Köpenhamn serverar mat från golfbanan såsom kött, grönsaker och bär för att visa vad golfbanan kan erbjuda och minimera mattransporter. På Baerum Golfklubb utanför Stavanger har ägaren investerat cirka sex miljoner kronor i robotgräsklippare som drivs av el från solkraft, för att skapa fossilfri banskötsel och frigöra tid för finish av banan– vilket lyft klubben från kris till kassako.

Uppmaningen

Min uppmaning till idrotten i stort är: 

Profilera idrotten genom att öka hållbarhetsarbetet.

Investera i oberoende forskning och utveckling.

Stötta och uppmuntra klubbar att öka hållbarhetsarbetet inom alla områden: Ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Samverkan i hållbarhetsarbetet – det är en förutsättning för att lyckas.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.