Hur sköter vi oss utan golfklubban?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige – vi har ett resultat. Ett valresultat. Utan att bli partipolitisk: Klimat och miljö är de stora förlorarna. Andra frågor trängde undan klimat- och miljöfrågan i valrörelsen och verkar fortsätta att göra så. Nu är det upp till idrotten att kliva fram och visa vad vi kan göra för att lämna över en mer hållbar planet till kommande generationer. 

Energi, gängkriminalitet och välfärden var de dominerande ämnena i valrörelsen. Klimat och miljö nämndes knappt, än mindre idrotten. Det är uppenbart att vi i idrotten behöver kliva fram i klimat- och miljöfrågan, dels för att lämna över en hållbar värld till nästa generation, dels för att göra idrotten ännu mer legitim och resursstark samt få upp både idrotten och klimat- och miljöfrågan på agendan.

Fokuserar på ekologisk hållbarhet

Golfen, handbollen, skidorna, fotbollen, ishockeyn, basketen, ridsporten, motorcyklisterna, brottningen… Det är några av de idrotter och förbund som klivit fram i hållbarhetsfrågan. De flesta fokuserar på social hållbarhet, vilket golfen också arbetar med samtidigt som vi förstärker vår satsning på ekologisk hållbarhet. 

Golfförbundet genomför just nu den största inventeringen i förbundets 118-åriga historia inom banskötsel, natur och miljö. 

Golfförbundet genomför just nu den största inventeringen i förbundets 118-åriga historia inom banskötsel, natur och miljö. Alla 449 golfklubbar deltar och svarar på frågor om bland annat effekterna av klimatförändringar, bristen på insatsmedel, tillgång på vatten och konkurrens om mark. Resultatet ska vässa rådgivning vad gäller banan och klubben, samt ge input till nödvändig forskning. 

Tack vare nordiska golfklubbarnas framsynta investering i forskning och utveckling genom STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse, finns idag praktiska råd och rekommendationer som kan användas i en hållbar banskötsel och ett trovärdigt miljöarbete. 

Ligga steget före

Forskningsresultat ger oss möjlighet och påverka viktiga beslut som berör golfen. I dagarna har EU lagt ett förslag om att minska användningen av växtskyddsmedel med 50%. Det innebär bland annat totalförbud att använda växtskyddsmedel på ”Sensitive and public areas”. I det här sammanhanget behövs oberoende forskningsresultat för att kunna föra en konstruktiv dialog med våra myndigheter för att bevaka golfens intressen och samtidigt nå EU:s mål. 

Ett 50-tal svenska golfklubbar är redan i gång med hållbarhetsarbetet i form av att de har genomfört – eller planerar att genomföra – så kallad GEO-certifieringen, en internationell hållbarhetscertifiering för golfklubbar.

Även våra nordiska grannländer ligger långt framme. Furesø Golfklub utanför Köpenhamn serverar mat från golfbanan såsom kött, grönsaker och bär för att visa vad golfbanan kan erbjuda och minimera mattransporter. På Baerum Golfklubb utanför Stavanger har ägaren investerat cirka sex miljoner kronor i robotgräsklippare som drivs av el från solkraft, för att skapa fossilfri banskötsel och frigöra tid för finish av banan– vilket lyft klubben från kris till kassako.

Uppmaningen

Min uppmaning till idrotten i stort är: 

Profilera idrotten genom att öka hållbarhetsarbetet.

Investera i oberoende forskning och utveckling.

Stötta och uppmuntra klubbar att öka hållbarhetsarbetet inom alla områden: Ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Samverkan i hållbarhetsarbetet – det är en förutsättning för att lyckas.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.