Idrotten – en viktig del av friluftslivet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrott är tävling, talangutveckling och prestationer. Men idrott är också en viktig del av svenskt friluftsliv och därmed en del av ökad samhällsnytta med fokus på livslång hälsa och bättre naturförståelse. Under pandemin har vi sett naturens betydelse för många människors välbefinnande. Vi inom golfen ser golfanläggningen som en plats för alla som vill komma närmare naturen.

Organisationen Svenskt Friluftsliv driver med medel från Naturvårdsverket satsningen Friluftslivets år 2021. Syftet är att få fler människor och framför allt nya målgrupper att testa friluftsliv. Ett stort antal myndigheter och organisationer med koppling till naturen deltar och bidrar – däribland idrottsrörelsen med golfen i spetsen.

Stor tillgång för hälsan

Det kan tyckas konstigt att en idrott ser sin idrottsanläggning som del av svenskt friluftsliv, men det är det förstås inte. För bland annat orienteringen, seglingen, ridsporten samt motorsporten på två hjul är det fullständigt naturligt.

För oss inom golfen är mångfunktionell användning av våra idrottsanläggningar högt prioriterat. Vi vill att våra fantastiska idrottsplatser ska vara tillgängliga för fler än golfspelare, exempelvis för rekreation, ett rörligt friluftsliv och för skolans utomhusundervisning. Då blir golfanläggningen en stor tillgång för hälsa, livskvalitet och naturkontakt i det tätortsnära landskapet.

Peter Fredman, professor vid Mittuniversitet, skriver att friluftslivet har stor bredd och är viktigt för bland annat folkhälsan (fysisk aktivitet utomhus), som pedagogisk arena (skolans utomhusundervisning) och som näring (turism). Detta skulle lika gärna kunna vara en beskrivning av golfen och den mångfunktionella golfanläggningen:

En lockande park

Golfspel som fysisk aktivitet utomhus har stora hälsofördelar visar bland annat den sammanställning som GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan med docent Elin Ekblom Bak i spetsen genomförde under våren – en sammanfattning av resultat från en rad befintliga studier.

Golfbanan som utomhusklassrum för att bidra till bättre skolprestationer, ökad rörelse och naturkontakt har jag skrivet om i tidigare krönika. 

Golfen som magnet för turism. Golftävlingen Femdagarsgolf på ett flertal av golfklubbarna i Värmland är ett exempel på hur golfen kan dra in miljontals kronor till det lokala näringslivet, bland annat hotellnätter, mat och nöjen.

Ett aktivt friluftsliv bidrar till folkhälsan, men kanske viktigast av allt till människors förståelse för naturen i ett allt mer urbant och digitalt samhälle som står inför stora hållbarhetsutmaningar. 

Biologisk mångfald

Många golfklubbar tar begreppet biologisk mångfald på stort allvar. Delar av banan förvandlas till ängsmark med blommor för bin och fjärilar, nedfallna träd får ligga kvar för att bli hem för skalbaggar och insekter en bit från själva banan – och bildar tillsammans med insektshotell till att rädda bina.

Andra inventerar fågellivet, sätter upp fågelholkar eller bygger dammar som förutom att fungera som vattenreserver för banans bevattning även fungerar som hem för salamandrar – ett djur som på EU-nivå blivit en indikator för friskt vatten i naturen. Naturvandringar och skolundervisning på banan är ett viktigt bidrag till människors naturförståelse och hjälper till att nå våra gemensamma miljö- och klimatmål.

Idrotten som helhet bör ta ett mycket större samhällsansvar genom att vara delaktig i och främja ett aktivt friluftsliv. Ett ökat samarbete mellan idrotten och organisationen Svenskt Friluftsliv skulle öka chansen att nå samhällets mål om ökad naturupplevelse, livslång fysisk aktivitet och god hälsa – inte minst viktigt när undersökningar visar att allt fler unga väljer att sluta idrotta allt tidigare. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.