Idrotten – en viktig del av friluftslivet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrott är tävling, talangutveckling och prestationer. Men idrott är också en viktig del av svenskt friluftsliv och därmed en del av ökad samhällsnytta med fokus på livslång hälsa och bättre naturförståelse. Under pandemin har vi sett naturens betydelse för många människors välbefinnande. Vi inom golfen ser golfanläggningen som en plats för alla som vill komma närmare naturen.

Organisationen Svenskt Friluftsliv driver med medel från Naturvårdsverket satsningen Friluftslivets år 2021. Syftet är att få fler människor och framför allt nya målgrupper att testa friluftsliv. Ett stort antal myndigheter och organisationer med koppling till naturen deltar och bidrar – däribland idrottsrörelsen med golfen i spetsen.

Stor tillgång för hälsan

Det kan tyckas konstigt att en idrott ser sin idrottsanläggning som del av svenskt friluftsliv, men det är det förstås inte. För bland annat orienteringen, seglingen, ridsporten samt motorsporten på två hjul är det fullständigt naturligt.

För oss inom golfen är mångfunktionell användning av våra idrottsanläggningar högt prioriterat. Vi vill att våra fantastiska idrottsplatser ska vara tillgängliga för fler än golfspelare, exempelvis för rekreation, ett rörligt friluftsliv och för skolans utomhusundervisning. Då blir golfanläggningen en stor tillgång för hälsa, livskvalitet och naturkontakt i det tätortsnära landskapet.

Peter Fredman, professor vid Mittuniversitet, skriver att friluftslivet har stor bredd och är viktigt för bland annat folkhälsan (fysisk aktivitet utomhus), som pedagogisk arena (skolans utomhusundervisning) och som näring (turism). Detta skulle lika gärna kunna vara en beskrivning av golfen och den mångfunktionella golfanläggningen:

En lockande park

Golfspel som fysisk aktivitet utomhus har stora hälsofördelar visar bland annat den sammanställning som GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan med docent Elin Ekblom Bak i spetsen genomförde under våren – en sammanfattning av resultat från en rad befintliga studier.

Golfbanan som utomhusklassrum för att bidra till bättre skolprestationer, ökad rörelse och naturkontakt har jag skrivet om i tidigare krönika. 

Golfen som magnet för turism. Golftävlingen Femdagarsgolf på ett flertal av golfklubbarna i Värmland är ett exempel på hur golfen kan dra in miljontals kronor till det lokala näringslivet, bland annat hotellnätter, mat och nöjen.

Ett aktivt friluftsliv bidrar till folkhälsan, men kanske viktigast av allt till människors förståelse för naturen i ett allt mer urbant och digitalt samhälle som står inför stora hållbarhetsutmaningar. 

Biologisk mångfald

Många golfklubbar tar begreppet biologisk mångfald på stort allvar. Delar av banan förvandlas till ängsmark med blommor för bin och fjärilar, nedfallna träd får ligga kvar för att bli hem för skalbaggar och insekter en bit från själva banan – och bildar tillsammans med insektshotell till att rädda bina.

Andra inventerar fågellivet, sätter upp fågelholkar eller bygger dammar som förutom att fungera som vattenreserver för banans bevattning även fungerar som hem för salamandrar – ett djur som på EU-nivå blivit en indikator för friskt vatten i naturen. Naturvandringar och skolundervisning på banan är ett viktigt bidrag till människors naturförståelse och hjälper till att nå våra gemensamma miljö- och klimatmål.

Idrotten som helhet bör ta ett mycket större samhällsansvar genom att vara delaktig i och främja ett aktivt friluftsliv. Ett ökat samarbete mellan idrotten och organisationen Svenskt Friluftsliv skulle öka chansen att nå samhällets mål om ökad naturupplevelse, livslång fysisk aktivitet och god hälsa – inte minst viktigt när undersökningar visar att allt fler unga väljer att sluta idrotta allt tidigare. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.