Idrotten – en viktig del av friluftslivet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrott är tävling, talangutveckling och prestationer. Men idrott är också en viktig del av svenskt friluftsliv och därmed en del av ökad samhällsnytta med fokus på livslång hälsa och bättre naturförståelse. Under pandemin har vi sett naturens betydelse för många människors välbefinnande. Vi inom golfen ser golfanläggningen som en plats för alla som vill komma närmare naturen.

Organisationen Svenskt Friluftsliv driver med medel från Naturvårdsverket satsningen Friluftslivets år 2021. Syftet är att få fler människor och framför allt nya målgrupper att testa friluftsliv. Ett stort antal myndigheter och organisationer med koppling till naturen deltar och bidrar – däribland idrottsrörelsen med golfen i spetsen.

Stor tillgång för hälsan

Det kan tyckas konstigt att en idrott ser sin idrottsanläggning som del av svenskt friluftsliv, men det är det förstås inte. För bland annat orienteringen, seglingen, ridsporten samt motorsporten på två hjul är det fullständigt naturligt.

För oss inom golfen är mångfunktionell användning av våra idrottsanläggningar högt prioriterat. Vi vill att våra fantastiska idrottsplatser ska vara tillgängliga för fler än golfspelare, exempelvis för rekreation, ett rörligt friluftsliv och för skolans utomhusundervisning. Då blir golfanläggningen en stor tillgång för hälsa, livskvalitet och naturkontakt i det tätortsnära landskapet.

Peter Fredman, professor vid Mittuniversitet, skriver att friluftslivet har stor bredd och är viktigt för bland annat folkhälsan (fysisk aktivitet utomhus), som pedagogisk arena (skolans utomhusundervisning) och som näring (turism). Detta skulle lika gärna kunna vara en beskrivning av golfen och den mångfunktionella golfanläggningen:

En lockande park

Golfspel som fysisk aktivitet utomhus har stora hälsofördelar visar bland annat den sammanställning som GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan med docent Elin Ekblom Bak i spetsen genomförde under våren – en sammanfattning av resultat från en rad befintliga studier.

Golfbanan som utomhusklassrum för att bidra till bättre skolprestationer, ökad rörelse och naturkontakt har jag skrivet om i tidigare krönika. 

Golfen som magnet för turism. Golftävlingen Femdagarsgolf på ett flertal av golfklubbarna i Värmland är ett exempel på hur golfen kan dra in miljontals kronor till det lokala näringslivet, bland annat hotellnätter, mat och nöjen.

Ett aktivt friluftsliv bidrar till folkhälsan, men kanske viktigast av allt till människors förståelse för naturen i ett allt mer urbant och digitalt samhälle som står inför stora hållbarhetsutmaningar. 

Biologisk mångfald

Många golfklubbar tar begreppet biologisk mångfald på stort allvar. Delar av banan förvandlas till ängsmark med blommor för bin och fjärilar, nedfallna träd får ligga kvar för att bli hem för skalbaggar och insekter en bit från själva banan – och bildar tillsammans med insektshotell till att rädda bina.

Andra inventerar fågellivet, sätter upp fågelholkar eller bygger dammar som förutom att fungera som vattenreserver för banans bevattning även fungerar som hem för salamandrar – ett djur som på EU-nivå blivit en indikator för friskt vatten i naturen. Naturvandringar och skolundervisning på banan är ett viktigt bidrag till människors naturförståelse och hjälper till att nå våra gemensamma miljö- och klimatmål.

Idrotten som helhet bör ta ett mycket större samhällsansvar genom att vara delaktig i och främja ett aktivt friluftsliv. Ett ökat samarbete mellan idrotten och organisationen Svenskt Friluftsliv skulle öka chansen att nå samhällets mål om ökad naturupplevelse, livslång fysisk aktivitet och god hälsa – inte minst viktigt när undersökningar visar att allt fler unga väljer att sluta idrotta allt tidigare. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.