Forskningen berikar idrotten
Ska idrotten i allmänhet och golfen i synnerhet utvecklas hållbart så är det nödvändigt att vi samarbetade med forskarvärlden, bland annat när det gäller hur vi använder mark och vatten för idrott och friluftsliv. Vi måste alla och envar greppa klimatkompassen
Idrotten och forskarvärlden har haft en tendens att vara två parallella världar. Som medlem i en av Mistra Sport and Outdoors så kallade Lärandegrupper, där vi fokuserar på hållbar användning av mark och vatten i det tätortsnära landskapet, ser jag stora möjligheter med att koppla samman de båda världarna.
Ny kunskap och nya lösningar
När vi alla visar respekt för varandras kunskap och erfarenheter kan vi skapa ny lärdomoch lösningar som är praktiskt användbara för idrotten och samhället i stort. Forsknings-och samverkansprogrammet Mistra Sport and Outdoors är nu inne på det tredje året i den första fasen. Inom programmet poängteras att samverkan mellan forskning, organisationer, myndigheter och företag är vägen framåt. Förutom RF-Sisu medverkar närmare tio specialidrottsförbund i programmet tillsammans med drygt 50 andra aktörer och ett stort antal forskare vi flera universitet och högskolor.
I vår lärandegrupp, som består av forskare och representanter för bland annat myndigheter, kommuner, markägare, friluftsliv och idrott är målet med vårt arbete ”Att utveckla en gemensam, begriplig metod för hur flera olika intressen, med olika behov, kan samexistera på en plats/i ett område, samtidigt som ekologiska processer och funktioner bibehålls och stärks över tid”. Metoden vi utvecklar för lokal samverkan mellan olika aktörer hoppas vi ska bli ett verktyg för mångfunktionell och hållbar användning av tätortsnära natur.
Idrotten kan bli mer hållbar
Min erfarenhet av att delta i Lärandegruppen är att idrotten i stort kan bli mer hållbar och framgångsrik genom att ingå i ett kontinuerligt samarbete med forskning, organisationer, myndigheter och företag. Vi kan tillsammans:
• Skapa förutsättningar för lokal samverkan och mångfunktionell användning av tätortsnära natur. Ett exempel är vårt studieområde Görväln norr om Stockholm, med ett stort antal aktörer, inte minst idrotts- och friluftsorganisationer.
• Bidra till ökad samverkan i fysisk planering och politiska beslut.
• Utveckla lösningar för hållbara transporter i anslutning till idrott och friluftsliv, såsom RF-Sisus och Vinnovas pilotprojekt med Svenska Handbollförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Ridsportförbundet.
• Utveckla och implementera koncept såsom ”Golfbanan som utomhusklassrum” – där vi bidrar till ökad inlärningen och bättre skolresultat, och samtidigt ökad rörelse under hela skoldagen, dvs inte bara på tränings- och tävlingsarenan.
• Ta ansvar för att människor lär sig värdesätta naturen både i vardagen samt i ekonomiska och politiska beslut.
Greppa klimatkompassen!
Ett nytt år innebär att vi kan blicka framåt. Jag hoppas att idrotten under 2023:
• Samarbetar mer och bättre med forskarvärlden.
• Ökar samarbetat mellan olika idrotter och med olika aktörer i samhället – att vi lär av varandras erfarenheter och goda exempel – och berättar om det.
• Utvecklar nationella och internationella mästerskap till hållbara evenemang.
• Inser att idrottsrörelsen och föreningslivet kan vara en stark resurs i hållbarhetsarbetet.
• Påverkar våra beslutsfattare att greppa klimatkompassen. Klockan tickar.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar