Forskningen berikar idrotten
Ska idrotten i allmänhet och golfen i synnerhet utvecklas hållbart så är det nödvändigt att vi samarbetade med forskarvärlden, bland annat när det gäller hur vi använder mark och vatten för idrott och friluftsliv. Vi måste alla och envar greppa klimatkompassen
![Forskning är intenenbart lab-relaterat utan kan också förmedla kunskap i mängd - som idrotten behöver och skulle ha nytta utav](https://idrottensaffarer.se/files/imagecache/100_proc/story_image/2023-01-02_1708/forskning.jpg)
Idrotten och forskarvärlden har haft en tendens att vara två parallella världar. Som medlem i en av Mistra Sport and Outdoors så kallade Lärandegrupper, där vi fokuserar på hållbar användning av mark och vatten i det tätortsnära landskapet, ser jag stora möjligheter med att koppla samman de båda världarna.
Ny kunskap och nya lösningar
När vi alla visar respekt för varandras kunskap och erfarenheter kan vi skapa ny lärdomoch lösningar som är praktiskt användbara för idrotten och samhället i stort. Forsknings-och samverkansprogrammet Mistra Sport and Outdoors är nu inne på det tredje året i den första fasen. Inom programmet poängteras att samverkan mellan forskning, organisationer, myndigheter och företag är vägen framåt. Förutom RF-Sisu medverkar närmare tio specialidrottsförbund i programmet tillsammans med drygt 50 andra aktörer och ett stort antal forskare vi flera universitet och högskolor.
I vår lärandegrupp, som består av forskare och representanter för bland annat myndigheter, kommuner, markägare, friluftsliv och idrott är målet med vårt arbete ”Att utveckla en gemensam, begriplig metod för hur flera olika intressen, med olika behov, kan samexistera på en plats/i ett område, samtidigt som ekologiska processer och funktioner bibehålls och stärks över tid”. Metoden vi utvecklar för lokal samverkan mellan olika aktörer hoppas vi ska bli ett verktyg för mångfunktionell och hållbar användning av tätortsnära natur.
Idrotten kan bli mer hållbar
Min erfarenhet av att delta i Lärandegruppen är att idrotten i stort kan bli mer hållbar och framgångsrik genom att ingå i ett kontinuerligt samarbete med forskning, organisationer, myndigheter och företag. Vi kan tillsammans:
• Skapa förutsättningar för lokal samverkan och mångfunktionell användning av tätortsnära natur. Ett exempel är vårt studieområde Görväln norr om Stockholm, med ett stort antal aktörer, inte minst idrotts- och friluftsorganisationer.
• Bidra till ökad samverkan i fysisk planering och politiska beslut.
• Utveckla lösningar för hållbara transporter i anslutning till idrott och friluftsliv, såsom RF-Sisus och Vinnovas pilotprojekt med Svenska Handbollförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Ridsportförbundet.
• Utveckla och implementera koncept såsom ”Golfbanan som utomhusklassrum” – där vi bidrar till ökad inlärningen och bättre skolresultat, och samtidigt ökad rörelse under hela skoldagen, dvs inte bara på tränings- och tävlingsarenan.
• Ta ansvar för att människor lär sig värdesätta naturen både i vardagen samt i ekonomiska och politiska beslut.
Greppa klimatkompassen!
Ett nytt år innebär att vi kan blicka framåt. Jag hoppas att idrotten under 2023:
• Samarbetar mer och bättre med forskarvärlden.
• Ökar samarbetat mellan olika idrotter och med olika aktörer i samhället – att vi lär av varandras erfarenheter och goda exempel – och berättar om det.
• Utvecklar nationella och internationella mästerskap till hållbara evenemang.
• Inser att idrottsrörelsen och föreningslivet kan vara en stark resurs i hållbarhetsarbetet.
• Påverkar våra beslutsfattare att greppa klimatkompassen. Klockan tickar.
Mest lästa just nu
Enkel majoritet, det vill säga 38 av 75 röster är vad som krävs för att Svenska Golfförbundet ska gå segrande ur den infekterade striden om att begränsa antalet golf-ID, ett ”tak”, ute i golf-Sverige.
Landets 21 distrikt, av vilka Skåne och Stockholm är de röststarkaste med 8 respektive 7 röster har att avge sina röster vid SGF:s årsmöte 5-6 april.
Aldrig tidigare har ett svenskt landslag värderats så högt som det Tre Kronor som natten till torsdagen, 02 00, inleder Four Nations Cup mot Kanada i Bell Centre i Montreal.
De 23 spelarnas värde uppgår till 162 710 000 dollar eller motsvarandesvenska kronor 1,8 miljarder svenska kronor.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar