Forskningen berikar idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ska idrotten i allmänhet och golfen i synnerhet utvecklas hållbart så är det nödvändigt att vi samarbetade med forskarvärlden, bland annat när det gäller hur vi använder mark och vatten för idrott och friluftsliv. Vi måste alla och envar greppa klimatkompassen

Forskning är intenenbart lab-relaterat utan kan också förmedla kunskap i mängd - som idrotten behöver och skulle ha nytta utav

Idrotten och forskarvärlden har haft en tendens att vara två parallella världar. Som medlem i en av Mistra Sport and Outdoors så kallade Lärandegrupper, där vi fokuserar på hållbar användning av mark och vatten i det tätortsnära landskapet, ser jag stora möjligheter med att koppla samman de båda världarna. 

Ny kunskap och nya lösningar

När vi alla visar respekt för varandras kunskap och erfarenheter kan vi skapa ny lärdomoch lösningar som är praktiskt användbara för idrotten och samhället i stort. Forsknings-och samverkansprogrammet Mistra Sport and Outdoors är nu inne på det tredje året i den första fasen. Inom programmet poängteras att samverkan mellan forskning, organisationer, myndigheter och företag är vägen framåt. Förutom RF-Sisu medverkar närmare tio specialidrottsförbund i programmet tillsammans med drygt 50 andra aktörer och ett stort antal forskare vi flera universitet och högskolor.

I vår lärandegrupp, som består av forskare och representanter för bland annat myndigheter, kommuner, markägare, friluftsliv och idrott är målet med vårt arbete ”Att utveckla en gemensam, begriplig metod för hur flera olika intressen, med olika behov, kan samexistera på en plats/i ett område, samtidigt som ekologiska processer och funktioner bibehålls och stärks över tid”. Metoden vi utvecklar för lokal samverkan mellan olika aktörer hoppas vi ska bli ett verktyg för mångfunktionell och hållbar användning av tätortsnära natur. 

Idrotten kan bli mer hållbar

Min erfarenhet av att delta i Lärandegruppen är att idrotten i stort kan bli mer hållbar och framgångsrik genom att ingå i ett kontinuerligt samarbete med forskning, organisationer, myndigheter och företag. Vi kan tillsammans: 

Skapa förutsättningar för lokal samverkan och mångfunktionell användning av tätortsnära natur. Ett exempel är vårt studieområde Görväln norr om Stockholm, med ett stort antal aktörer, inte minst idrotts- och friluftsorganisationer.

Bidra till ökad samverkan i fysisk planering och politiska beslut.

Utveckla lösningar för hållbara transporter i anslutning till idrott och friluftsliv, såsom RF-Sisus och Vinnovas pilotprojekt med Svenska Handbollförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Ridsportförbundet.

Utveckla och implementera koncept såsom ”Golfbanan som utomhusklassrum” – där vi bidrar till ökad inlärningen och bättre skolresultat, och samtidigt ökad rörelse under hela skoldagen, dvs inte bara på tränings- och tävlingsarenan.

Ta ansvar för att människor lär sig värdesätta naturen både i vardagen samt i ekonomiska och politiska beslut.

Greppa klimatkompassen!

Ett nytt år innebär att vi kan blicka framåt. Jag hoppas att idrotten under 2023:

Samarbetar mer och bättre med forskarvärlden.

Ökar samarbetat mellan olika idrotter och med olika aktörer i samhället – att vi lär av varandras erfarenheter och goda exempel – och berättar om det.

Utvecklar nationella och internationella mästerskap till hållbara evenemang. 

Inser att idrottsrörelsen och föreningslivet kan vara en stark resurs i hållbarhetsarbetet.

Påverkar våra beslutsfattare att greppa klimatkompassen. Klockan tickar.

Maria Strandberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.