Forskningen berikar idrotten
Ska idrotten i allmänhet och golfen i synnerhet utvecklas hållbart så är det nödvändigt att vi samarbetade med forskarvärlden, bland annat när det gäller hur vi använder mark och vatten för idrott och friluftsliv. Vi måste alla och envar greppa klimatkompassen

Idrotten och forskarvärlden har haft en tendens att vara två parallella världar. Som medlem i en av Mistra Sport and Outdoors så kallade Lärandegrupper, där vi fokuserar på hållbar användning av mark och vatten i det tätortsnära landskapet, ser jag stora möjligheter med att koppla samman de båda världarna.
Ny kunskap och nya lösningar
När vi alla visar respekt för varandras kunskap och erfarenheter kan vi skapa ny lärdomoch lösningar som är praktiskt användbara för idrotten och samhället i stort. Forsknings-och samverkansprogrammet Mistra Sport and Outdoors är nu inne på det tredje året i den första fasen. Inom programmet poängteras att samverkan mellan forskning, organisationer, myndigheter och företag är vägen framåt. Förutom RF-Sisu medverkar närmare tio specialidrottsförbund i programmet tillsammans med drygt 50 andra aktörer och ett stort antal forskare vi flera universitet och högskolor.
I vår lärandegrupp, som består av forskare och representanter för bland annat myndigheter, kommuner, markägare, friluftsliv och idrott är målet med vårt arbete ”Att utveckla en gemensam, begriplig metod för hur flera olika intressen, med olika behov, kan samexistera på en plats/i ett område, samtidigt som ekologiska processer och funktioner bibehålls och stärks över tid”. Metoden vi utvecklar för lokal samverkan mellan olika aktörer hoppas vi ska bli ett verktyg för mångfunktionell och hållbar användning av tätortsnära natur.
Idrotten kan bli mer hållbar
Min erfarenhet av att delta i Lärandegruppen är att idrotten i stort kan bli mer hållbar och framgångsrik genom att ingå i ett kontinuerligt samarbete med forskning, organisationer, myndigheter och företag. Vi kan tillsammans:
• Skapa förutsättningar för lokal samverkan och mångfunktionell användning av tätortsnära natur. Ett exempel är vårt studieområde Görväln norr om Stockholm, med ett stort antal aktörer, inte minst idrotts- och friluftsorganisationer.
• Bidra till ökad samverkan i fysisk planering och politiska beslut.
• Utveckla lösningar för hållbara transporter i anslutning till idrott och friluftsliv, såsom RF-Sisus och Vinnovas pilotprojekt med Svenska Handbollförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Ridsportförbundet.
• Utveckla och implementera koncept såsom ”Golfbanan som utomhusklassrum” – där vi bidrar till ökad inlärningen och bättre skolresultat, och samtidigt ökad rörelse under hela skoldagen, dvs inte bara på tränings- och tävlingsarenan.
• Ta ansvar för att människor lär sig värdesätta naturen både i vardagen samt i ekonomiska och politiska beslut.
Greppa klimatkompassen!
Ett nytt år innebär att vi kan blicka framåt. Jag hoppas att idrotten under 2023:
• Samarbetar mer och bättre med forskarvärlden.
• Ökar samarbetat mellan olika idrotter och med olika aktörer i samhället – att vi lär av varandras erfarenheter och goda exempel – och berättar om det.
• Utvecklar nationella och internationella mästerskap till hållbara evenemang.
• Inser att idrottsrörelsen och föreningslivet kan vara en stark resurs i hållbarhetsarbetet.
• Påverkar våra beslutsfattare att greppa klimatkompassen. Klockan tickar.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.
Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar