Gör tvärtom i stadsplaneringen!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När städer och miljonprogram förtätas försvinner naturliga grönytor. Alternativa grönområden och gräsmattor, bland annat golfanläggningar, blir allt viktigare.

Det var nog inte så Per Albin Hansson tänkte och planerade för med den ”svenska modellen” som implementerades av socialdemokratiska partiet mellan 1930- och 1970-talet för att skapa bostadsområden med bland annat sunda utomhusmiljöer för den arbetande befolkningen

I Folkhemsbebyggelsen och i miljonprogrammen är stora områden med grönytor och gräsmattor ett dominerande inslag i utomhusmiljöerna. I resultatet av dagens bebyggelse och förtätning av våra städer ser vi inga spår av den här ideologin. Grönytorna är tänkta att kompensera för att man bor i lägenheter. I stället för att ha privata trädgårdar har man gemensamma grönytor. När vi bygger bort dem riskerar vi att bygga bort det som fått platsen att fungera skriver Johan Pries, lektor i samhällsplanering vid Lunds universitet. 

Förtätningen pågår på många ställen i Sverige. De första ställena stadsplanerarna tittar på i många kommuner är miljonprogramsområdena, där det finns kommunal mark som är gratis. Johan Pries menar att det skett ett paradigmskifte i svensk samhällsplanering – utan någon egentlig debatt om konsekvenserna. Detta sker just nu i Malmös miljonprogramsområden.  Kan det vara så att nuvarande byggplaner i många av våra städer bidrar till frustrerade barn, arga ungdomar och ensamma vuxna?

Hållbar skötsel av grönområden

Det blir i stället alternativa grönområden och gräsmattor som får fylla funktionen som sunda utomhusmiljöer, till exempel våra mångfunktionella golfanläggningar, det vill säga att det pågår annan aktivitet än golf såsom hundpromenader, joggingturer och skidåkning. Det blir viktigt att utveckla och sköta dessa alternativa grönområden och gräsmattor på ett hållbart och miljövänligt sätt, så att de kan leverera viktiga ekosystemtjänster.

I min egen stad Uppsala, pågår förtätningen för fullt. För sju år sedan var det stadsnära och mångfunktionella Kåbo Golfbana som fick lägga ned och ge plats åt i och för sig välbehövliga bostäder. Det innebar att massor av unga och vuxna förlorade möjligheten till välbehövlig fysisk aktivitet utomhus, som bidrar till hälsa och livskvalitet. Banan låg på bekvämt cykelavstånd från citykärnan och med täta busskommunikationer. Många fler tätortsnära golfanläggningar med stora natur- och rekreationsvärden är hotade.

En, en gång i tiden, genomtänkt ideologi om sunda utomhusmiljöer får alltså ge vika för förtätning – och det är många och stora värden som står på spel.

Gör tvärtom i stadsplaneringen!

Den mångfunktionella golfanläggningen gagnar lokalsamhället och erbjuder tätortsnära natur med många av dessa värden som är nödvändiga i den moderna staden. Egentligen borde det nya paradigmskiftet i samhällsplaneringen vara tvärtom: Behåll grönytor, såsom golfanläggningar, stadsskogar samt gröna gårdar och planera stadsbilden och bebyggelsen utifrån dessa. 

Golfbanan som en plats för utomhusundervisning har jag redan nämnt i tidigare krönikor. För en tid sedan var jag med i ett möte där en förskolelärare uttryckte sin frustration över att det snart inte finns några grönytor kvar i närheten av förskolan att räkna kottar, sortera stenar och upptäcka viktiga saker i naturen för barnen. 

Min uppmaning till landets stadsplanerare är därför: Bygg förskolor, skolor, äldreboenden och gärna några hyreslägenheter i närheten av den mångfunktionella, stadsnära golfbanan. Då får vi ökad fysisk aktivitet samt människor som umgås och därmed förebygger vi ensamhet och psykisk ohälsa. Vi får barn och unga att umgås och utvecklas på ett naturligt sätt där det är grönt, gott om träd och biologisk mångfald!

 

Maria Strandberg

Fakta

Per Albin Hansson (1885-1946) var en svensk politiker och nykterhetsivrare. Han var riksdagsledamot 1918-1946, varav statsråd 1920-1926, partiledare för Socialdemokraterna 1925-1946 och statsminister 1932-1946. Han är bland annat känd för att vara ”arkitekten” bakom det svenska Folkhemsbygget. (Källa: Wikipedia). 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.