Gör tvärtom i stadsplaneringen!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När städer och miljonprogram förtätas försvinner naturliga grönytor. Alternativa grönområden och gräsmattor, bland annat golfanläggningar, blir allt viktigare.

Det var nog inte så Per Albin Hansson tänkte och planerade för med den ”svenska modellen” som implementerades av socialdemokratiska partiet mellan 1930- och 1970-talet för att skapa bostadsområden med bland annat sunda utomhusmiljöer för den arbetande befolkningen

I Folkhemsbebyggelsen och i miljonprogrammen är stora områden med grönytor och gräsmattor ett dominerande inslag i utomhusmiljöerna. I resultatet av dagens bebyggelse och förtätning av våra städer ser vi inga spår av den här ideologin. Grönytorna är tänkta att kompensera för att man bor i lägenheter. I stället för att ha privata trädgårdar har man gemensamma grönytor. När vi bygger bort dem riskerar vi att bygga bort det som fått platsen att fungera skriver Johan Pries, lektor i samhällsplanering vid Lunds universitet. 

Förtätningen pågår på många ställen i Sverige. De första ställena stadsplanerarna tittar på i många kommuner är miljonprogramsområdena, där det finns kommunal mark som är gratis. Johan Pries menar att det skett ett paradigmskifte i svensk samhällsplanering – utan någon egentlig debatt om konsekvenserna. Detta sker just nu i Malmös miljonprogramsområden.  Kan det vara så att nuvarande byggplaner i många av våra städer bidrar till frustrerade barn, arga ungdomar och ensamma vuxna?

Hållbar skötsel av grönområden

Det blir i stället alternativa grönområden och gräsmattor som får fylla funktionen som sunda utomhusmiljöer, till exempel våra mångfunktionella golfanläggningar, det vill säga att det pågår annan aktivitet än golf såsom hundpromenader, joggingturer och skidåkning. Det blir viktigt att utveckla och sköta dessa alternativa grönområden och gräsmattor på ett hållbart och miljövänligt sätt, så att de kan leverera viktiga ekosystemtjänster.

I min egen stad Uppsala, pågår förtätningen för fullt. För sju år sedan var det stadsnära och mångfunktionella Kåbo Golfbana som fick lägga ned och ge plats åt i och för sig välbehövliga bostäder. Det innebar att massor av unga och vuxna förlorade möjligheten till välbehövlig fysisk aktivitet utomhus, som bidrar till hälsa och livskvalitet. Banan låg på bekvämt cykelavstånd från citykärnan och med täta busskommunikationer. Många fler tätortsnära golfanläggningar med stora natur- och rekreationsvärden är hotade.

En, en gång i tiden, genomtänkt ideologi om sunda utomhusmiljöer får alltså ge vika för förtätning – och det är många och stora värden som står på spel.

Gör tvärtom i stadsplaneringen!

Den mångfunktionella golfanläggningen gagnar lokalsamhället och erbjuder tätortsnära natur med många av dessa värden som är nödvändiga i den moderna staden. Egentligen borde det nya paradigmskiftet i samhällsplaneringen vara tvärtom: Behåll grönytor, såsom golfanläggningar, stadsskogar samt gröna gårdar och planera stadsbilden och bebyggelsen utifrån dessa. 

Golfbanan som en plats för utomhusundervisning har jag redan nämnt i tidigare krönikor. För en tid sedan var jag med i ett möte där en förskolelärare uttryckte sin frustration över att det snart inte finns några grönytor kvar i närheten av förskolan att räkna kottar, sortera stenar och upptäcka viktiga saker i naturen för barnen. 

Min uppmaning till landets stadsplanerare är därför: Bygg förskolor, skolor, äldreboenden och gärna några hyreslägenheter i närheten av den mångfunktionella, stadsnära golfbanan. Då får vi ökad fysisk aktivitet samt människor som umgås och därmed förebygger vi ensamhet och psykisk ohälsa. Vi får barn och unga att umgås och utvecklas på ett naturligt sätt där det är grönt, gott om träd och biologisk mångfald!

 

Maria Strandberg

Fakta

Per Albin Hansson (1885-1946) var en svensk politiker och nykterhetsivrare. Han var riksdagsledamot 1918-1946, varav statsråd 1920-1926, partiledare för Socialdemokraterna 1925-1946 och statsminister 1932-1946. Han är bland annat känd för att vara ”arkitekten” bakom det svenska Folkhemsbygget. (Källa: Wikipedia). 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för  elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten, 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.