Gör tvärtom i stadsplaneringen!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När städer och miljonprogram förtätas försvinner naturliga grönytor. Alternativa grönområden och gräsmattor, bland annat golfanläggningar, blir allt viktigare.

Det var nog inte så Per Albin Hansson tänkte och planerade för med den ”svenska modellen” som implementerades av socialdemokratiska partiet mellan 1930- och 1970-talet för att skapa bostadsområden med bland annat sunda utomhusmiljöer för den arbetande befolkningen

I Folkhemsbebyggelsen och i miljonprogrammen är stora områden med grönytor och gräsmattor ett dominerande inslag i utomhusmiljöerna. I resultatet av dagens bebyggelse och förtätning av våra städer ser vi inga spår av den här ideologin. Grönytorna är tänkta att kompensera för att man bor i lägenheter. I stället för att ha privata trädgårdar har man gemensamma grönytor. När vi bygger bort dem riskerar vi att bygga bort det som fått platsen att fungera skriver Johan Pries, lektor i samhällsplanering vid Lunds universitet. 

Förtätningen pågår på många ställen i Sverige. De första ställena stadsplanerarna tittar på i många kommuner är miljonprogramsområdena, där det finns kommunal mark som är gratis. Johan Pries menar att det skett ett paradigmskifte i svensk samhällsplanering – utan någon egentlig debatt om konsekvenserna. Detta sker just nu i Malmös miljonprogramsområden.  Kan det vara så att nuvarande byggplaner i många av våra städer bidrar till frustrerade barn, arga ungdomar och ensamma vuxna?

Hållbar skötsel av grönområden

Det blir i stället alternativa grönområden och gräsmattor som får fylla funktionen som sunda utomhusmiljöer, till exempel våra mångfunktionella golfanläggningar, det vill säga att det pågår annan aktivitet än golf såsom hundpromenader, joggingturer och skidåkning. Det blir viktigt att utveckla och sköta dessa alternativa grönområden och gräsmattor på ett hållbart och miljövänligt sätt, så att de kan leverera viktiga ekosystemtjänster.

I min egen stad Uppsala, pågår förtätningen för fullt. För sju år sedan var det stadsnära och mångfunktionella Kåbo Golfbana som fick lägga ned och ge plats åt i och för sig välbehövliga bostäder. Det innebar att massor av unga och vuxna förlorade möjligheten till välbehövlig fysisk aktivitet utomhus, som bidrar till hälsa och livskvalitet. Banan låg på bekvämt cykelavstånd från citykärnan och med täta busskommunikationer. Många fler tätortsnära golfanläggningar med stora natur- och rekreationsvärden är hotade.

En, en gång i tiden, genomtänkt ideologi om sunda utomhusmiljöer får alltså ge vika för förtätning – och det är många och stora värden som står på spel.

Gör tvärtom i stadsplaneringen!

Den mångfunktionella golfanläggningen gagnar lokalsamhället och erbjuder tätortsnära natur med många av dessa värden som är nödvändiga i den moderna staden. Egentligen borde det nya paradigmskiftet i samhällsplaneringen vara tvärtom: Behåll grönytor, såsom golfanläggningar, stadsskogar samt gröna gårdar och planera stadsbilden och bebyggelsen utifrån dessa. 

Golfbanan som en plats för utomhusundervisning har jag redan nämnt i tidigare krönikor. För en tid sedan var jag med i ett möte där en förskolelärare uttryckte sin frustration över att det snart inte finns några grönytor kvar i närheten av förskolan att räkna kottar, sortera stenar och upptäcka viktiga saker i naturen för barnen. 

Min uppmaning till landets stadsplanerare är därför: Bygg förskolor, skolor, äldreboenden och gärna några hyreslägenheter i närheten av den mångfunktionella, stadsnära golfbanan. Då får vi ökad fysisk aktivitet samt människor som umgås och därmed förebygger vi ensamhet och psykisk ohälsa. Vi får barn och unga att umgås och utvecklas på ett naturligt sätt där det är grönt, gott om träd och biologisk mångfald!

 

Maria Strandberg

Fakta

Per Albin Hansson (1885-1946) var en svensk politiker och nykterhetsivrare. Han var riksdagsledamot 1918-1946, varav statsråd 1920-1926, partiledare för Socialdemokraterna 1925-1946 och statsminister 1932-1946. Han är bland annat känd för att vara ”arkitekten” bakom det svenska Folkhemsbygget. (Källa: Wikipedia). 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.