Golfbanan kan ersätta skolgården

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den blomstertid nu kommer…” och ”Den ljusnande framtid är vår…” ekar över landets skolgårdar. Men ”Where Have All the Flowers Gone” och varför surrar det inte i luften? Unga människor fyllda av hopp och glädje kastar sig ut i livet. Ingen kan tänka sig en värld utan blommande växter, utan kaffe och choklad eller en sommar utan jordgubbar. Men just detta är på väg att hända.

Ytan för rörelse på landets skolgårdar krymper enligt en larmrapport från SCB, Statiska Centralbyrån – liksom tillgången till grönytor. Utomhusundervisning på golfbanan kan vara en lösning, samarbete med Naturskyddsföreningen på idrotternas olika sommarläger kan vara en annan. Foto: Thomas Björn

Vi måste ge barn och unga förutsättningar att förstå att utan bin, humlor och andra insekter blir det ingen mat och inget liv på planeten. Här är grönskande skolgårdar och tätortsnära grönområden, kanske med insektshotel, odlingar av bär och grönsaker, viktiga resurser. 

Minst yta per skolgård i Stockholm

SVT nyheter rapporterade i maj om SCB:s, Statistiska Centralbyrån, 

larmrapport att landets skolgårdar krymper. Barn får allt minder plats att röra sig på och kontakt med natur och grönska minimeras. Allra minst yta per skolgård per elev hittade vi inte helt oväntat i Stockholm.

Jag har haft många samtal med pedagoger för främst låg- och mellanstadieklasser. Alla uttrycker stor oro över att barnen inte har en naturlig och stimulerande plats för rörelse och att kontakten med naturen blir alltmer sporadisk. 

Var ska de yngre barnen lära sig att var tredje tugga vi äter är helt beroende av våra bin, om de aldrig får se var bin och humlor bor och var de hittar sin mat eller följa hur en jordgubbe blir till? 

Blommor och bin i Sigtuna

När skolgårdar och staden grönområden krymper måste vi inom alla idrotter träda fram och bidrar till alternativ rörelse och med kunskap om naturens betydelse för livet och maten. Detta är naturligt för många utomhusidrotter till exempel golf, orientering, segling, och ridsport.

På Sigtuna Golfklubb arbetar man sedan flera år tillbaka med biologisk mångfald, bland annat genom att förvandla högruffens dominerade marker till blommande ängar och öppna sandbäddar, bygga bihotell samt anlägga en bivänlig perennrabatt alldeles framför golfrestaurangen.

Här ska också bli en två hektar stor naturbetesmark, som ska betas av både nötkreatur och får. En fantastisk plats för barn och unga att uppleva naturen och lära sig om biologisk mångfald!

Använd sommarläger!

Alla idrotter kan göra detta. Varför inte använda sommarlägren till mer än idrott?

Ta en del av tiden till att uppleva naturens mysterium bland annat hur blommor, bin och andra insekter skapar vår mat. Varför inte göra Naturskyddsföreningens operation ”Rädda Bina” till en del av sommarlägret!

Ps. Arbetet på Sigtuna golfklubb finansieras av WWF och Sigtuna golfklubb, frivilliga från både golfklubben, Sigtunabygdens naturskyddsförening och Sigtuna naturvänner bidrar med arbetskraft. Regeringens LONA-anslag för pollination, bidrag till lokal naturvårdssatsning, har säkrat insatser fram till 2023.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Nu avslöjas att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.