Golfbanan kan ersätta skolgården

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den blomstertid nu kommer…” och ”Den ljusnande framtid är vår…” ekar över landets skolgårdar. Men ”Where Have All the Flowers Gone” och varför surrar det inte i luften? Unga människor fyllda av hopp och glädje kastar sig ut i livet. Ingen kan tänka sig en värld utan blommande växter, utan kaffe och choklad eller en sommar utan jordgubbar. Men just detta är på väg att hända.

Ytan för rörelse på landets skolgårdar krymper enligt en larmrapport från SCB, Statiska Centralbyrån – liksom tillgången till grönytor. Utomhusundervisning på golfbanan kan vara en lösning, samarbete med Naturskyddsföreningen på idrotternas olika sommarläger kan vara en annan. Foto: Thomas Björn

Vi måste ge barn och unga förutsättningar att förstå att utan bin, humlor och andra insekter blir det ingen mat och inget liv på planeten. Här är grönskande skolgårdar och tätortsnära grönområden, kanske med insektshotel, odlingar av bär och grönsaker, viktiga resurser. 

Minst yta per skolgård i Stockholm

SVT nyheter rapporterade i maj om SCB:s, Statistiska Centralbyrån, 

larmrapport att landets skolgårdar krymper. Barn får allt minder plats att röra sig på och kontakt med natur och grönska minimeras. Allra minst yta per skolgård per elev hittade vi inte helt oväntat i Stockholm.

Jag har haft många samtal med pedagoger för främst låg- och mellanstadieklasser. Alla uttrycker stor oro över att barnen inte har en naturlig och stimulerande plats för rörelse och att kontakten med naturen blir alltmer sporadisk. 

Var ska de yngre barnen lära sig att var tredje tugga vi äter är helt beroende av våra bin, om de aldrig får se var bin och humlor bor och var de hittar sin mat eller följa hur en jordgubbe blir till? 

Blommor och bin i Sigtuna

När skolgårdar och staden grönområden krymper måste vi inom alla idrotter träda fram och bidrar till alternativ rörelse och med kunskap om naturens betydelse för livet och maten. Detta är naturligt för många utomhusidrotter till exempel golf, orientering, segling, och ridsport.

På Sigtuna Golfklubb arbetar man sedan flera år tillbaka med biologisk mångfald, bland annat genom att förvandla högruffens dominerade marker till blommande ängar och öppna sandbäddar, bygga bihotell samt anlägga en bivänlig perennrabatt alldeles framför golfrestaurangen.

Här ska också bli en två hektar stor naturbetesmark, som ska betas av både nötkreatur och får. En fantastisk plats för barn och unga att uppleva naturen och lära sig om biologisk mångfald!

Använd sommarläger!

Alla idrotter kan göra detta. Varför inte använda sommarlägren till mer än idrott?

Ta en del av tiden till att uppleva naturens mysterium bland annat hur blommor, bin och andra insekter skapar vår mat. Varför inte göra Naturskyddsföreningens operation ”Rädda Bina” till en del av sommarlägret!

Ps. Arbetet på Sigtuna golfklubb finansieras av WWF och Sigtuna golfklubb, frivilliga från både golfklubben, Sigtunabygdens naturskyddsförening och Sigtuna naturvänner bidrar med arbetskraft. Regeringens LONA-anslag för pollination, bidrag till lokal naturvårdssatsning, har säkrat insatser fram till 2023.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.