Golfbanan kan ersätta skolgården

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den blomstertid nu kommer…” och ”Den ljusnande framtid är vår…” ekar över landets skolgårdar. Men ”Where Have All the Flowers Gone” och varför surrar det inte i luften? Unga människor fyllda av hopp och glädje kastar sig ut i livet. Ingen kan tänka sig en värld utan blommande växter, utan kaffe och choklad eller en sommar utan jordgubbar. Men just detta är på väg att hända.

Ytan för rörelse på landets skolgårdar krymper enligt en larmrapport från SCB, Statiska Centralbyrån – liksom tillgången till grönytor. Utomhusundervisning på golfbanan kan vara en lösning, samarbete med Naturskyddsföreningen på idrotternas olika sommarläger kan vara en annan. Foto: Thomas Björn

Vi måste ge barn och unga förutsättningar att förstå att utan bin, humlor och andra insekter blir det ingen mat och inget liv på planeten. Här är grönskande skolgårdar och tätortsnära grönområden, kanske med insektshotel, odlingar av bär och grönsaker, viktiga resurser. 

Minst yta per skolgård i Stockholm

SVT nyheter rapporterade i maj om SCB:s, Statistiska Centralbyrån, 

larmrapport att landets skolgårdar krymper. Barn får allt minder plats att röra sig på och kontakt med natur och grönska minimeras. Allra minst yta per skolgård per elev hittade vi inte helt oväntat i Stockholm.

Jag har haft många samtal med pedagoger för främst låg- och mellanstadieklasser. Alla uttrycker stor oro över att barnen inte har en naturlig och stimulerande plats för rörelse och att kontakten med naturen blir alltmer sporadisk. 

Var ska de yngre barnen lära sig att var tredje tugga vi äter är helt beroende av våra bin, om de aldrig får se var bin och humlor bor och var de hittar sin mat eller följa hur en jordgubbe blir till? 

Blommor och bin i Sigtuna

När skolgårdar och staden grönområden krymper måste vi inom alla idrotter träda fram och bidrar till alternativ rörelse och med kunskap om naturens betydelse för livet och maten. Detta är naturligt för många utomhusidrotter till exempel golf, orientering, segling, och ridsport.

På Sigtuna Golfklubb arbetar man sedan flera år tillbaka med biologisk mångfald, bland annat genom att förvandla högruffens dominerade marker till blommande ängar och öppna sandbäddar, bygga bihotell samt anlägga en bivänlig perennrabatt alldeles framför golfrestaurangen.

Här ska också bli en två hektar stor naturbetesmark, som ska betas av både nötkreatur och får. En fantastisk plats för barn och unga att uppleva naturen och lära sig om biologisk mångfald!

Använd sommarläger!

Alla idrotter kan göra detta. Varför inte använda sommarlägren till mer än idrott?

Ta en del av tiden till att uppleva naturens mysterium bland annat hur blommor, bin och andra insekter skapar vår mat. Varför inte göra Naturskyddsföreningens operation ”Rädda Bina” till en del av sommarlägret!

Ps. Arbetet på Sigtuna golfklubb finansieras av WWF och Sigtuna golfklubb, frivilliga från både golfklubben, Sigtunabygdens naturskyddsförening och Sigtuna naturvänner bidrar med arbetskraft. Regeringens LONA-anslag för pollination, bidrag till lokal naturvårdssatsning, har säkrat insatser fram till 2023.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.