Golfbanan kan ersätta skolgården

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den blomstertid nu kommer…” och ”Den ljusnande framtid är vår…” ekar över landets skolgårdar. Men ”Where Have All the Flowers Gone” och varför surrar det inte i luften? Unga människor fyllda av hopp och glädje kastar sig ut i livet. Ingen kan tänka sig en värld utan blommande växter, utan kaffe och choklad eller en sommar utan jordgubbar. Men just detta är på väg att hända.

Ytan för rörelse på landets skolgårdar krymper enligt en larmrapport från SCB, Statiska Centralbyrån – liksom tillgången till grönytor. Utomhusundervisning på golfbanan kan vara en lösning, samarbete med Naturskyddsföreningen på idrotternas olika sommarläger kan vara en annan. Foto: Thomas Björn

Vi måste ge barn och unga förutsättningar att förstå att utan bin, humlor och andra insekter blir det ingen mat och inget liv på planeten. Här är grönskande skolgårdar och tätortsnära grönområden, kanske med insektshotel, odlingar av bär och grönsaker, viktiga resurser. 

Minst yta per skolgård i Stockholm

SVT nyheter rapporterade i maj om SCB:s, Statistiska Centralbyrån, 

larmrapport att landets skolgårdar krymper. Barn får allt minder plats att röra sig på och kontakt med natur och grönska minimeras. Allra minst yta per skolgård per elev hittade vi inte helt oväntat i Stockholm.

Jag har haft många samtal med pedagoger för främst låg- och mellanstadieklasser. Alla uttrycker stor oro över att barnen inte har en naturlig och stimulerande plats för rörelse och att kontakten med naturen blir alltmer sporadisk. 

Var ska de yngre barnen lära sig att var tredje tugga vi äter är helt beroende av våra bin, om de aldrig får se var bin och humlor bor och var de hittar sin mat eller följa hur en jordgubbe blir till? 

Blommor och bin i Sigtuna

När skolgårdar och staden grönområden krymper måste vi inom alla idrotter träda fram och bidrar till alternativ rörelse och med kunskap om naturens betydelse för livet och maten. Detta är naturligt för många utomhusidrotter till exempel golf, orientering, segling, och ridsport.

På Sigtuna Golfklubb arbetar man sedan flera år tillbaka med biologisk mångfald, bland annat genom att förvandla högruffens dominerade marker till blommande ängar och öppna sandbäddar, bygga bihotell samt anlägga en bivänlig perennrabatt alldeles framför golfrestaurangen.

Här ska också bli en två hektar stor naturbetesmark, som ska betas av både nötkreatur och får. En fantastisk plats för barn och unga att uppleva naturen och lära sig om biologisk mångfald!

Använd sommarläger!

Alla idrotter kan göra detta. Varför inte använda sommarlägren till mer än idrott?

Ta en del av tiden till att uppleva naturens mysterium bland annat hur blommor, bin och andra insekter skapar vår mat. Varför inte göra Naturskyddsföreningens operation ”Rädda Bina” till en del av sommarlägret!

Ps. Arbetet på Sigtuna golfklubb finansieras av WWF och Sigtuna golfklubb, frivilliga från både golfklubben, Sigtunabygdens naturskyddsförening och Sigtuna naturvänner bidrar med arbetskraft. Regeringens LONA-anslag för pollination, bidrag till lokal naturvårdssatsning, har säkrat insatser fram till 2023.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.