Klimatmål kräver allas ansvar
Efter en sommar med bränder och översvämningar inser vi att klimatkrisen inte är en händelse, det är en ny tidsålder. FN:s klimatpanel IPCC lade nyligen fram sin senaste rapport. Det är dyster läsning som visar att klimatkrisen inte kommer att försvinna. Den kommer att genomsyra varje aspekt av livet i framtiden och kräva förståelse och anpassning.
För många idrotter påverkas också villkoren. Två av de största golf och fotboll, krävs stora investeringar i forskning och innovation för att anpassa arenor.
I IPCC-rapporten konstateras att vi inom 20 år kommer att ha nått eller passerat 1,5-gradersmålet, vilket bland annat innebär att glaciärer och isar fortsätter smälta i snabb takt, havsvattennivåerna stiger och extremväder blir allt vanligare. Vill vi begränsa klimateffekterna behövs mycket ambitiösa utsläppsminskningar.
Anpassning av arenor
4,6 miljoner människor är med i en idrotts- eller friluftsorganisation och många fler idrottar, är ute i naturen, tittar på idrott eller skjutsar till aktiviteter. Ska detta kunna fortsätta krävs bland annat att våra idrottsarenor anpassas till de klimatförändringar som redan är oundvikliga och att en stor del av våra transporter effektiviseras och blir fossilfria. Vattennivåhöjningar och extremväder, såsom i Gästrikland med lika mycket regn på ett dygn som normalt kommer på en månad och med översvämning i bland annat SHL-laget Brynäs ishockeyarena i Gävle som följd, är något vi får vänja oss vid.
För två av de största idrotterna i Sverige, golf och fotboll, krävs stora investeringar i forskning och innovation för att anpassa arenor och golfbanor till nya klimatförhållanden och minimera negativ klimatpåverkan.
Vi ser många effekter av ett förändrat klimat på våra golfbanor, till exempel långa torrperioder med brist på vatten och bevattningsförbud, översvämningar orsakade av häftiga regna, nya grässjukdomar och skadeinsekter som trivs i ett varmare klimat, ökad konkurrens om lämpliga markområden.
Genom STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse investerar golfen i forskning och utveckling för att möta oundvikliga klimatutmaningar. Vår forskning handlar till exempel om att minska användning av vatten, minimera gödsling och användning av växtskyddsmedel för att motverka grässjukdomar, skapa teknik och rutiner för fossilfri skötsel av golfbanor där en intressant pilot med laddbara robotgräsklippare pågår. För att kunna konkurrera om tätortsnära mark utvecklar vi metoder för att på golfbanan bidra till ökad biologisk mångfald och rekreationsytor för fler än golfare.
Kork i konstgräs
I dag finns det drygt 1 300 fotbollsplaner av konstgräs i Sverige och generellt ökar ytorna starkt – med ungefär sex procent/år. Detta innebär stora utmaningar. Konstgräs har flera fördelar jämfört med naturgräs, men har också stor miljöpåverkan, till exempel lagras stora materialvolymer med bland annat fossilt ursprung i konstgräsplanen. En annan negativ påverkan är utsläpp av mikroplaster i form av granulat från bil-och maskindäck (näst störst utsläpp efter väg- och däckslitage).
Användning av organiskt fyllnadsmaterial (kork, bark, och kokos) är begränsad i Sverige och bör kunna öka vad gäller konstgräsplaner – och pilotprojekt pågår. Nyckeln till att minska miljöpåverkan av konstgräs är enligt Dr. Judith Waller på Mittuniversitetet att öka användningsfasens längd och maximera återanvändning och återvinning.
Transporter en nyckelfråga
Möjligheterna att röra sig i vardagen och ha närhet till rekreation, avkoppling och motion blir allt viktigare för välmående och för folkhälsan. Men många är, eller känner sig, beroende av privatbil eller flyg för att utöva idrott och friluftsliv. Transporter utgör ungefär en tredjedel av samtliga koldioxidutsläpp.
Den stora frågan är hur vi ska kunna fortsätta vara aktiva, samtidigt som transporterna ska kunna minska och vara mer hållbara. I hur många kommuner kan man till exempel på ett praktiskt genomförbart sätt kombinera golfspel med kollektivtrafik? Eller ta med cykeln på pendeltåget?
Ett konkret exempel på hur idrotten kan jobbar med transportfrågan är Svenska Skidförbundet, som skapat ett koncept tillsammans med sin partner inom transportbranschen (biluthyrning) för att öka samåkningen i landets skidföreningar, längd och alpint.
Redan 2017 uppskattade en statlig utredning att kostnaden för klimatanpassningsåtgärder kan uppgå till i genomsnitt över 2 miljarder kronor per år fram till 2100. För att klara detta krävs ett gemensamt ansvar av samhällets aktörer - även idrotten.
Vi behöver bidra med gemensamma investeringar och kollektiva lösningar för att anpassa våra anläggningar till ett varmare och mer dramatiskt klimat - och öka andelen fossilfria transporter.
Mest lästa just nu
Klubben var ju räddad. Nytt kapital skulle säkra en framtid. Det beskedet fick stjärnorna i den norsk norska storklubben Vipers Kristiansand bara för några veckor sedan. Nuräddades från konkurs i höstas. Nu kommer beskedet att klubben lägger ner verksamheten.
Svenskorna Jamina Roberts,Nina Koppang och carina Strömberg hör till klubben och vet nu inte vad de ska tro och hoppas.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv. Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.
– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar