Golfen söker svar på många utmaningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att satsa på forskning och utveckling är en lönsam investering som gett mångdubbelt tillbaka. I 15 år har golfklubbarna i Norden lagt fem kronor per golfspelare och år, grunden för den gemensamma nordiska forskningsstiftelsen STERF. 

Totalt har golfen tillsammans med partners satsat cirka 75 miljoner kronor i ny kunskap och praktiska verktyg för en hållbar verksamhet med fokus på kvalitet, ekonomi och miljö. Här finns lärdomar att dra för övriga idrottsrörelsen.

Det nordiska samarbetet ger oss mer forskning för varje investerad krona, tillgång till den bästa kompetensen i alla nordiska länder och volym på verksamheten. Detta gör att STERF, Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation, betraktas som internationellt ledande för forskning rörande anläggning samt skötsel av grönytor och golfanläggningar.

Många avgörande utmaningar

Golfen står liksom många andra idrotter inför många avgörande utmaningar, bland annat:

Klimatförändringar.

Nya lagar och restriktioner.

Begränsad tillgång på allt dyrare naturresurser.

Ökad konkurrens om mark, natur- och kulturvärden.

Begränsad ekonomi. 

Ny kunskap från STERF hjälper golfanläggningar att ta initiativ, arbeta proaktivt och skapa förändringar för att möta våra utmaningar samt bidra till en hållbar utveckling, bland annat:

Praktiska åtgärder för att öka biologisk mångfald: I kommunerna Falkenberg och Varberg sker ett lönsamt forskningssamarbete mellan kommunerna och fem golfanläggningar. Förlusten av biologisk mångfald och kollaps av viktiga ekosystem är ett av de största globala hoten. Det är viktigt att alla aktörer i landskapet samverkar och bidrar till ett rikt växt- och djurliv. ”Jag vill hitta bollen även om jag slagit ut i ruffen”, säger spelarna. Att skapa glesa, magra och blomrika ruffar överensstämmer väl med både spelarens önskan och gynnsamma förhållanden för biologisk mångfald. Totalt omsätter projektet 1,5 miljon kronor. Hälften finansieras genom LONA (Lokala naturvårdssatsningen), Länsstyrelsen i Halland.

Minskar miljöpåverkan

Optimal gödsling sparar pengar och minskar miljöpåverkan: Fosfor är ett näringsämne som alla levade varelser behöver. Jordens förråd av fosfor, som vi bryter i gruvor och använder för att göra gödselmedel av, är slut om 50-100 år. Då kommer priset på fosfor att öka kraftigt och vi får strikta restriktioner för användning. Att optimera gödsling och skapa kretslopp, så att fosfor kommer tillbaka till marken istället för att rinna ut och orsaka övergödning i sjöar och hav, är ett måste och en högt prioriterad fråga hos departement och myndigheter. STERF leder ett internationellt projekt om hållbar användning av fosforgödsel. Försök pågår på golfanläggningar i Norden, Tyskland, Holland och Kina, och STERF är med och finansierar. Ett bra exempel är Emmaboda Golfklubb som får vatten från ett reningsverk för att vattna banan. Vattnet renas från fosfor och kväve innan det rinner ut i Lyckebyån, och vidare ut i Östersjön. 

Längre golfsäsong, nöjdare medlemmar och bättre ekonomi:  Ett mildare och mer varierande vinterklimat gör att skador på gräset orsakat av is- och smältvatten på golfbanan blir allt vanligare. Det kan försena öppningen 3-4 veckor, vilket motsvarar en förlust på cirka en halv miljon. STERF driver tillsammans med Norges Forskningsråd projektet ”Ice-Breaker”, som ska ge klubbarna råd och rekommendationer för att minska isskadorna, och därmed öppna tidigare.

Vad kan övriga idrottsrörelsen lära av golfens sätt att arbeta med gemensam forskning? 

Forskning och utveckling är en framtidsfråga som berör oss alla. Ny kunskap är nödvändig i idrottens hållbarhetsarbete för att ta oss an gemensamma utmaningar.

Den ger ett försprång som skapar frihet i framtiden – och vi kan vi på ett trovärdigt sätt föra dialog och samarbeta med kommuner, myndigheter och andra aktörer i samhället. 

Den hjälper oss att ligga steget före och agera istället för att reagera. Det internationella arbetet med minskad användning av fosfor är ett exempel. STERFs påverkan på EUs direktiv om hållbar användning av bekämpningsmedel är ett annat som varit avgörande för skötsel av nordiska golfanläggningar.

Vill du veta mer hur din idrott kan samverka med nordiska kollegor i forskning, hör av dig!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.