Efter återvinning serveras en golfbana

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I en värld där vi blir alltmer beroende av varandra är det skönt att konstatera att golfen har goda internationella relationer, inte minst inom hållbarhetsarbetet. Som ett resultat av detta arrangerar vi på STERF tillsammans med våra internationella partners världens mest omfattande konferens inom grönyteskötsel den 10 -15 juli i Köpenhamn. Vi samlar internationell kompetens vad gäller hållbarhet inom grönytor – och äter upp en golfbana: Eat Your Golf Course.

Närodlat och ökad grad av självförsörjning har stått högt på agendan den senaste tiden som en del av vår ökade krismedvetenhet. Vi uppmuntras att i allt högre grad odla våra egna grönsaker, frukter och bär. Golfanläggningen kan vara ett viktigt kunskapscenter för egenodling och matlagning. 

Lamm, svamp, honung, rödbeta…

Detta ska vi visa genom att servera en middag bestående av maträtter som har sitt ursprung på några golfbanor i Köpenhamnsområdet. Middagen serveras på Furesøe golfklubb som en del av konferensen ITRC 2022 (14th International Trufgrass Research Conference www.itrc2022.org). 

Grönsaker, förstås, men även kött från frigående nötboskap och lamm samt vilda bär och svamp, honung, frukt och rotfrukter såsom potatis, morot och rödbeta. Allt finns att tillgå på golfanläggningarna. 

Med denna middag som en höjdpunkt i konferensen vill vi visa våra internationella gäster den multifunktionella golfbanas unika möjligheter att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Det handlar inte bara om ansvariga för golfanläggningar, utan hela grönytesektorn såsom parker och fotboll.

Tviktiga partners

Nordisk golf ligger långt fram i hållbarhetsarbetet och en rad viktiga internationella organisationer söker vårt samarbete och stöd. Våra främsta samarbetspartners inom hållbar utveckling är golfens två internationellt styrande organisationerna The R&A (The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews) och USGA, Amerikanska Golfförbundet. Vi på STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse, driver flera internationellt viktiga hållbarhetsprojekt gemensamt med The R&A, och USGA - bland annat för att kontrollera grässjukdomar utan användning av kemiska växtskyddsmedel samt minimera vinterskador på gräset orsakade av ett förändrat vinterklimat. 

Ett väl etablerat internationellt samarbete är nödvändigt för att genomföra internationella konferenser och evenemang såsom ITRC2022. The R&A och USGA bidrar, tillsammans med viktiga internationella företag i branschen, med både nödvändig kompetens och ekonomiskt stöd.

GEO, Golf Environment Organisation, är exempel på samarbetspartner på gräsrotsnivå. Genom GEO kan golfklubbarna få en internationell certifiering av sitt hållbarhetsarbete. Ett 20-tal svenska golfbanor har GEO-certifierat sig. Den senaste är Timrå Golfklubb som bland annat har en gäddfabrik i samarbete med Storöringens fiskeklubb för att minska övergödningen Östersjön. 

Hållbarhet gränsöverskridande

Min uppmaning till andra idrottsförbund är: Stärk era internationella samarbeten även utanför den idrottsliga verksamheten. Alla hållbarhetsutmaningar är gränsöverskridande och kräver samverkan. Idrotten har möjlighet till, och ansvar för, att skapa dessa gränsöverskridande samarbeten. Internationella samarbeten stärker dessutom den egna verksamheten och ökar trovärdigheten samhället, i kontakter med politiker, myndigheter och allmänhet. Det är viktigt för att idrotten ska växa. 

Vare sig den bedrivs utomhus eller inomhus.

Maria Strandberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.