Efter återvinning serveras en golfbana

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I en värld där vi blir alltmer beroende av varandra är det skönt att konstatera att golfen har goda internationella relationer, inte minst inom hållbarhetsarbetet. Som ett resultat av detta arrangerar vi på STERF tillsammans med våra internationella partners världens mest omfattande konferens inom grönyteskötsel den 10 -15 juli i Köpenhamn. Vi samlar internationell kompetens vad gäller hållbarhet inom grönytor – och äter upp en golfbana: Eat Your Golf Course.

Närodlat och ökad grad av självförsörjning har stått högt på agendan den senaste tiden som en del av vår ökade krismedvetenhet. Vi uppmuntras att i allt högre grad odla våra egna grönsaker, frukter och bär. Golfanläggningen kan vara ett viktigt kunskapscenter för egenodling och matlagning. 

Lamm, svamp, honung, rödbeta…

Detta ska vi visa genom att servera en middag bestående av maträtter som har sitt ursprung på några golfbanor i Köpenhamnsområdet. Middagen serveras på Furesøe golfklubb som en del av konferensen ITRC 2022 (14th International Trufgrass Research Conference www.itrc2022.org). 

Grönsaker, förstås, men även kött från frigående nötboskap och lamm samt vilda bär och svamp, honung, frukt och rotfrukter såsom potatis, morot och rödbeta. Allt finns att tillgå på golfanläggningarna. 

Med denna middag som en höjdpunkt i konferensen vill vi visa våra internationella gäster den multifunktionella golfbanas unika möjligheter att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Det handlar inte bara om ansvariga för golfanläggningar, utan hela grönytesektorn såsom parker och fotboll.

Tviktiga partners

Nordisk golf ligger långt fram i hållbarhetsarbetet och en rad viktiga internationella organisationer söker vårt samarbete och stöd. Våra främsta samarbetspartners inom hållbar utveckling är golfens två internationellt styrande organisationerna The R&A (The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews) och USGA, Amerikanska Golfförbundet. Vi på STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse, driver flera internationellt viktiga hållbarhetsprojekt gemensamt med The R&A, och USGA - bland annat för att kontrollera grässjukdomar utan användning av kemiska växtskyddsmedel samt minimera vinterskador på gräset orsakade av ett förändrat vinterklimat. 

Ett väl etablerat internationellt samarbete är nödvändigt för att genomföra internationella konferenser och evenemang såsom ITRC2022. The R&A och USGA bidrar, tillsammans med viktiga internationella företag i branschen, med både nödvändig kompetens och ekonomiskt stöd.

GEO, Golf Environment Organisation, är exempel på samarbetspartner på gräsrotsnivå. Genom GEO kan golfklubbarna få en internationell certifiering av sitt hållbarhetsarbete. Ett 20-tal svenska golfbanor har GEO-certifierat sig. Den senaste är Timrå Golfklubb som bland annat har en gäddfabrik i samarbete med Storöringens fiskeklubb för att minska övergödningen Östersjön. 

Hållbarhet gränsöverskridande

Min uppmaning till andra idrottsförbund är: Stärk era internationella samarbeten även utanför den idrottsliga verksamheten. Alla hållbarhetsutmaningar är gränsöverskridande och kräver samverkan. Idrotten har möjlighet till, och ansvar för, att skapa dessa gränsöverskridande samarbeten. Internationella samarbeten stärker dessutom den egna verksamheten och ökar trovärdigheten samhället, i kontakter med politiker, myndigheter och allmänhet. Det är viktigt för att idrotten ska växa. 

Vare sig den bedrivs utomhus eller inomhus.

Maria Strandberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.