Efter återvinning serveras en golfbana

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I en värld där vi blir alltmer beroende av varandra är det skönt att konstatera att golfen har goda internationella relationer, inte minst inom hållbarhetsarbetet. Som ett resultat av detta arrangerar vi på STERF tillsammans med våra internationella partners världens mest omfattande konferens inom grönyteskötsel den 10 -15 juli i Köpenhamn. Vi samlar internationell kompetens vad gäller hållbarhet inom grönytor – och äter upp en golfbana: Eat Your Golf Course.

Närodlat och ökad grad av självförsörjning har stått högt på agendan den senaste tiden som en del av vår ökade krismedvetenhet. Vi uppmuntras att i allt högre grad odla våra egna grönsaker, frukter och bär. Golfanläggningen kan vara ett viktigt kunskapscenter för egenodling och matlagning. 

Lamm, svamp, honung, rödbeta…

Detta ska vi visa genom att servera en middag bestående av maträtter som har sitt ursprung på några golfbanor i Köpenhamnsområdet. Middagen serveras på Furesøe golfklubb som en del av konferensen ITRC 2022 (14th International Trufgrass Research Conference www.itrc2022.org). 

Grönsaker, förstås, men även kött från frigående nötboskap och lamm samt vilda bär och svamp, honung, frukt och rotfrukter såsom potatis, morot och rödbeta. Allt finns att tillgå på golfanläggningarna. 

Med denna middag som en höjdpunkt i konferensen vill vi visa våra internationella gäster den multifunktionella golfbanas unika möjligheter att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Det handlar inte bara om ansvariga för golfanläggningar, utan hela grönytesektorn såsom parker och fotboll.

Tviktiga partners

Nordisk golf ligger långt fram i hållbarhetsarbetet och en rad viktiga internationella organisationer söker vårt samarbete och stöd. Våra främsta samarbetspartners inom hållbar utveckling är golfens två internationellt styrande organisationerna The R&A (The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews) och USGA, Amerikanska Golfförbundet. Vi på STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse, driver flera internationellt viktiga hållbarhetsprojekt gemensamt med The R&A, och USGA - bland annat för att kontrollera grässjukdomar utan användning av kemiska växtskyddsmedel samt minimera vinterskador på gräset orsakade av ett förändrat vinterklimat. 

Ett väl etablerat internationellt samarbete är nödvändigt för att genomföra internationella konferenser och evenemang såsom ITRC2022. The R&A och USGA bidrar, tillsammans med viktiga internationella företag i branschen, med både nödvändig kompetens och ekonomiskt stöd.

GEO, Golf Environment Organisation, är exempel på samarbetspartner på gräsrotsnivå. Genom GEO kan golfklubbarna få en internationell certifiering av sitt hållbarhetsarbete. Ett 20-tal svenska golfbanor har GEO-certifierat sig. Den senaste är Timrå Golfklubb som bland annat har en gäddfabrik i samarbete med Storöringens fiskeklubb för att minska övergödningen Östersjön. 

Hållbarhet gränsöverskridande

Min uppmaning till andra idrottsförbund är: Stärk era internationella samarbeten även utanför den idrottsliga verksamheten. Alla hållbarhetsutmaningar är gränsöverskridande och kräver samverkan. Idrotten har möjlighet till, och ansvar för, att skapa dessa gränsöverskridande samarbeten. Internationella samarbeten stärker dessutom den egna verksamheten och ökar trovärdigheten samhället, i kontakter med politiker, myndigheter och allmänhet. Det är viktigt för att idrotten ska växa. 

Vare sig den bedrivs utomhus eller inomhus.

Maria Strandberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Vasaloppet 100 år, då springer folk benen av sig för att få åka skidor i mars 2024. Det 100:e loppet blev på onsdagen fulltecknat med 15 800 deltagare. Och totalt har närmare 30 000 anmält sig till något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2024.

Inte nog med det, nu har 1 796 målgångar registrerats totalt i något lopp!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.