Efter återvinning serveras en golfbana

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I en värld där vi blir alltmer beroende av varandra är det skönt att konstatera att golfen har goda internationella relationer, inte minst inom hållbarhetsarbetet. Som ett resultat av detta arrangerar vi på STERF tillsammans med våra internationella partners världens mest omfattande konferens inom grönyteskötsel den 10 -15 juli i Köpenhamn. Vi samlar internationell kompetens vad gäller hållbarhet inom grönytor – och äter upp en golfbana: Eat Your Golf Course.

Närodlat och ökad grad av självförsörjning har stått högt på agendan den senaste tiden som en del av vår ökade krismedvetenhet. Vi uppmuntras att i allt högre grad odla våra egna grönsaker, frukter och bär. Golfanläggningen kan vara ett viktigt kunskapscenter för egenodling och matlagning. 

Lamm, svamp, honung, rödbeta…

Detta ska vi visa genom att servera en middag bestående av maträtter som har sitt ursprung på några golfbanor i Köpenhamnsområdet. Middagen serveras på Furesøe golfklubb som en del av konferensen ITRC 2022 (14th International Trufgrass Research Conference www.itrc2022.org). 

Grönsaker, förstås, men även kött från frigående nötboskap och lamm samt vilda bär och svamp, honung, frukt och rotfrukter såsom potatis, morot och rödbeta. Allt finns att tillgå på golfanläggningarna. 

Med denna middag som en höjdpunkt i konferensen vill vi visa våra internationella gäster den multifunktionella golfbanas unika möjligheter att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Det handlar inte bara om ansvariga för golfanläggningar, utan hela grönytesektorn såsom parker och fotboll.

Tviktiga partners

Nordisk golf ligger långt fram i hållbarhetsarbetet och en rad viktiga internationella organisationer söker vårt samarbete och stöd. Våra främsta samarbetspartners inom hållbar utveckling är golfens två internationellt styrande organisationerna The R&A (The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews) och USGA, Amerikanska Golfförbundet. Vi på STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse, driver flera internationellt viktiga hållbarhetsprojekt gemensamt med The R&A, och USGA - bland annat för att kontrollera grässjukdomar utan användning av kemiska växtskyddsmedel samt minimera vinterskador på gräset orsakade av ett förändrat vinterklimat. 

Ett väl etablerat internationellt samarbete är nödvändigt för att genomföra internationella konferenser och evenemang såsom ITRC2022. The R&A och USGA bidrar, tillsammans med viktiga internationella företag i branschen, med både nödvändig kompetens och ekonomiskt stöd.

GEO, Golf Environment Organisation, är exempel på samarbetspartner på gräsrotsnivå. Genom GEO kan golfklubbarna få en internationell certifiering av sitt hållbarhetsarbete. Ett 20-tal svenska golfbanor har GEO-certifierat sig. Den senaste är Timrå Golfklubb som bland annat har en gäddfabrik i samarbete med Storöringens fiskeklubb för att minska övergödningen Östersjön. 

Hållbarhet gränsöverskridande

Min uppmaning till andra idrottsförbund är: Stärk era internationella samarbeten även utanför den idrottsliga verksamheten. Alla hållbarhetsutmaningar är gränsöverskridande och kräver samverkan. Idrotten har möjlighet till, och ansvar för, att skapa dessa gränsöverskridande samarbeten. Internationella samarbeten stärker dessutom den egna verksamheten och ökar trovärdigheten samhället, i kontakter med politiker, myndigheter och allmänhet. Det är viktigt för att idrotten ska växa. 

Vare sig den bedrivs utomhus eller inomhus.

Maria Strandberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.