Diskuterade hållbara idrottsanläggningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nordisk golf har länge varit ledande när det gäller forskning och utveckling. Jag är stolt över att de nordiska golfförbunden genom STERF var värd för den enda internationella världskonferensen för grönytor: ITRC2022. Forskare från 28 länder, grönyteansvariga och idrottsmänniskor deltog i konferensen. Detta visar på ett stort ansvar för hållbara idrottsanläggningar.

Golfen vill försöka lära av Premier League-klubben Leicester FC:s King Power Stadium och träningsanläggning.

Intresset visar på ett stort ansvar för hållbara idrottsanläggningar.

 Jag hoppades på en vecka (10-15 juli) i Köpenhamn som skulle inspirera till nya perspektiv, ökat samarbete och ny kunskap – något som är ytterst viktig för att golf- och grönytesektorn ska bli ännu mer hållbar. Och så blev det! ITRC står för International Turfgrass Research Conference och är den enda världskonferensen för grönytor. Den hålls likt olympiska spelen vart fjärde år. I år var temat Utveckling & Hållbarhet med fokus på flera av målen i Agenda 2030 - och det fick vi många exempel på. 

Sex miljoner i robotgräsklippare

Ett exempel är nya grässjukdomar orsakade av ett varmare klimat. Skadorna går att minska om golfklubben arbetar proaktivt, och använder ny kunskap och den senaste tekniken såsom drönare för att upptäcka angrepp i god tid. 

Koldioxidneutrala golfanläggningar är en viktig målsättning som kräver minskning av fossila drivmedel. En lösning är robotgräsklippare som drivs av solceller eller annan fossilfri el. Baerum Golfklubb utanför Stavanger i Norge har anammat detta och satsat drygt sex miljoner kronor!

Ett tredje exempel är hållbar användning av vatten. Leicester Football Club i England, sensationella vinnare av Premier League säsongen 2015-2016 storsatsar på forskning och utveckling. Leicester investerade 2,6 miljoner pund i arenan med en ny gräsyta och en tank under som samlar upp vattnet – som i sin tur återanvänds i ett slutet system för att minska vattenanvändningen. 

Akademi för grönytearbetare

Unikt är att Leicester FC också investerat i STA: Sports Turf Academy. Likväl som att klubben har en akademi för fotbollsutbildning har den nu en akademi för forskning, utveckling och utbildning när det gäller spelytor – dels för att locka de främsta ”gröna” talangerna, dels för att skötsel ska baseras på vetenskapliga data, kunskap och forskning.

Jag tycker att vi ska lära oss av denna unika satsning och förvänta oss ett liknande ansvar från svensk fotboll när det gäller investering i forskning, utveckling och skötsel av fotbollsplaner. Det pågår försök i Stockholms fotbollförbund där granulat av återvinningsbart material ersätter det miljöovänliga gummit. Ska bli spännande att följa.

 Idrotten behöver ta större ansvar

ITRC 2022 i Köpenhamn blev precis så spännande och givande som vi i arrangörsstaben STERF hade hoppats med nya kunskaper, insikter och samarbeten inom grönyteområdet. Och det bästa av allt: Det finns plats för fler förbättringar! 

Menar idrotten allvar med hållbar utveckling bör alla idrotter investera i forskning och utveckling samt ta ett större ansvar för de anläggningar man nyttjar, oavsett om det är golfbanor, fotbollsplaner, inomhushallar eller naturen som arena.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.