Diskuterade hållbara idrottsanläggningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nordisk golf har länge varit ledande när det gäller forskning och utveckling. Jag är stolt över att de nordiska golfförbunden genom STERF var värd för den enda internationella världskonferensen för grönytor: ITRC2022. Forskare från 28 länder, grönyteansvariga och idrottsmänniskor deltog i konferensen. Detta visar på ett stort ansvar för hållbara idrottsanläggningar.

Golfen vill försöka lära av Premier League-klubben Leicester FC:s King Power Stadium och träningsanläggning.

Intresset visar på ett stort ansvar för hållbara idrottsanläggningar.

 Jag hoppades på en vecka (10-15 juli) i Köpenhamn som skulle inspirera till nya perspektiv, ökat samarbete och ny kunskap – något som är ytterst viktig för att golf- och grönytesektorn ska bli ännu mer hållbar. Och så blev det! ITRC står för International Turfgrass Research Conference och är den enda världskonferensen för grönytor. Den hålls likt olympiska spelen vart fjärde år. I år var temat Utveckling & Hållbarhet med fokus på flera av målen i Agenda 2030 - och det fick vi många exempel på. 

Sex miljoner i robotgräsklippare

Ett exempel är nya grässjukdomar orsakade av ett varmare klimat. Skadorna går att minska om golfklubben arbetar proaktivt, och använder ny kunskap och den senaste tekniken såsom drönare för att upptäcka angrepp i god tid. 

Koldioxidneutrala golfanläggningar är en viktig målsättning som kräver minskning av fossila drivmedel. En lösning är robotgräsklippare som drivs av solceller eller annan fossilfri el. Baerum Golfklubb utanför Stavanger i Norge har anammat detta och satsat drygt sex miljoner kronor!

Ett tredje exempel är hållbar användning av vatten. Leicester Football Club i England, sensationella vinnare av Premier League säsongen 2015-2016 storsatsar på forskning och utveckling. Leicester investerade 2,6 miljoner pund i arenan med en ny gräsyta och en tank under som samlar upp vattnet – som i sin tur återanvänds i ett slutet system för att minska vattenanvändningen. 

Akademi för grönytearbetare

Unikt är att Leicester FC också investerat i STA: Sports Turf Academy. Likväl som att klubben har en akademi för fotbollsutbildning har den nu en akademi för forskning, utveckling och utbildning när det gäller spelytor – dels för att locka de främsta ”gröna” talangerna, dels för att skötsel ska baseras på vetenskapliga data, kunskap och forskning.

Jag tycker att vi ska lära oss av denna unika satsning och förvänta oss ett liknande ansvar från svensk fotboll när det gäller investering i forskning, utveckling och skötsel av fotbollsplaner. Det pågår försök i Stockholms fotbollförbund där granulat av återvinningsbart material ersätter det miljöovänliga gummit. Ska bli spännande att följa.

 Idrotten behöver ta större ansvar

ITRC 2022 i Köpenhamn blev precis så spännande och givande som vi i arrangörsstaben STERF hade hoppats med nya kunskaper, insikter och samarbeten inom grönyteområdet. Och det bästa av allt: Det finns plats för fler förbättringar! 

Menar idrotten allvar med hållbar utveckling bör alla idrotter investera i forskning och utveckling samt ta ett större ansvar för de anläggningar man nyttjar, oavsett om det är golfbanor, fotbollsplaner, inomhushallar eller naturen som arena.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.