Diskuterade hållbara idrottsanläggningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nordisk golf har länge varit ledande när det gäller forskning och utveckling. Jag är stolt över att de nordiska golfförbunden genom STERF var värd för den enda internationella världskonferensen för grönytor: ITRC2022. Forskare från 28 länder, grönyteansvariga och idrottsmänniskor deltog i konferensen. Detta visar på ett stort ansvar för hållbara idrottsanläggningar.

Golfen vill försöka lära av Premier League-klubben Leicester FC:s King Power Stadium och träningsanläggning.

Intresset visar på ett stort ansvar för hållbara idrottsanläggningar.

 Jag hoppades på en vecka (10-15 juli) i Köpenhamn som skulle inspirera till nya perspektiv, ökat samarbete och ny kunskap – något som är ytterst viktig för att golf- och grönytesektorn ska bli ännu mer hållbar. Och så blev det! ITRC står för International Turfgrass Research Conference och är den enda världskonferensen för grönytor. Den hålls likt olympiska spelen vart fjärde år. I år var temat Utveckling & Hållbarhet med fokus på flera av målen i Agenda 2030 - och det fick vi många exempel på. 

Sex miljoner i robotgräsklippare

Ett exempel är nya grässjukdomar orsakade av ett varmare klimat. Skadorna går att minska om golfklubben arbetar proaktivt, och använder ny kunskap och den senaste tekniken såsom drönare för att upptäcka angrepp i god tid. 

Koldioxidneutrala golfanläggningar är en viktig målsättning som kräver minskning av fossila drivmedel. En lösning är robotgräsklippare som drivs av solceller eller annan fossilfri el. Baerum Golfklubb utanför Stavanger i Norge har anammat detta och satsat drygt sex miljoner kronor!

Ett tredje exempel är hållbar användning av vatten. Leicester Football Club i England, sensationella vinnare av Premier League säsongen 2015-2016 storsatsar på forskning och utveckling. Leicester investerade 2,6 miljoner pund i arenan med en ny gräsyta och en tank under som samlar upp vattnet – som i sin tur återanvänds i ett slutet system för att minska vattenanvändningen. 

Akademi för grönytearbetare

Unikt är att Leicester FC också investerat i STA: Sports Turf Academy. Likväl som att klubben har en akademi för fotbollsutbildning har den nu en akademi för forskning, utveckling och utbildning när det gäller spelytor – dels för att locka de främsta ”gröna” talangerna, dels för att skötsel ska baseras på vetenskapliga data, kunskap och forskning.

Jag tycker att vi ska lära oss av denna unika satsning och förvänta oss ett liknande ansvar från svensk fotboll när det gäller investering i forskning, utveckling och skötsel av fotbollsplaner. Det pågår försök i Stockholms fotbollförbund där granulat av återvinningsbart material ersätter det miljöovänliga gummit. Ska bli spännande att följa.

 Idrotten behöver ta större ansvar

ITRC 2022 i Köpenhamn blev precis så spännande och givande som vi i arrangörsstaben STERF hade hoppats med nya kunskaper, insikter och samarbeten inom grönyteområdet. Och det bästa av allt: Det finns plats för fler förbättringar! 

Menar idrotten allvar med hållbar utveckling bör alla idrotter investera i forskning och utveckling samt ta ett större ansvar för de anläggningar man nyttjar, oavsett om det är golfbanor, fotbollsplaner, inomhushallar eller naturen som arena.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.