Diskuterade hållbara idrottsanläggningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nordisk golf har länge varit ledande när det gäller forskning och utveckling. Jag är stolt över att de nordiska golfförbunden genom STERF var värd för den enda internationella världskonferensen för grönytor: ITRC2022. Forskare från 28 länder, grönyteansvariga och idrottsmänniskor deltog i konferensen. Detta visar på ett stort ansvar för hållbara idrottsanläggningar.

Golfen vill försöka lära av Premier League-klubben Leicester FC:s King Power Stadium och träningsanläggning.

Intresset visar på ett stort ansvar för hållbara idrottsanläggningar.

 Jag hoppades på en vecka (10-15 juli) i Köpenhamn som skulle inspirera till nya perspektiv, ökat samarbete och ny kunskap – något som är ytterst viktig för att golf- och grönytesektorn ska bli ännu mer hållbar. Och så blev det! ITRC står för International Turfgrass Research Conference och är den enda världskonferensen för grönytor. Den hålls likt olympiska spelen vart fjärde år. I år var temat Utveckling & Hållbarhet med fokus på flera av målen i Agenda 2030 - och det fick vi många exempel på. 

Sex miljoner i robotgräsklippare

Ett exempel är nya grässjukdomar orsakade av ett varmare klimat. Skadorna går att minska om golfklubben arbetar proaktivt, och använder ny kunskap och den senaste tekniken såsom drönare för att upptäcka angrepp i god tid. 

Koldioxidneutrala golfanläggningar är en viktig målsättning som kräver minskning av fossila drivmedel. En lösning är robotgräsklippare som drivs av solceller eller annan fossilfri el. Baerum Golfklubb utanför Stavanger i Norge har anammat detta och satsat drygt sex miljoner kronor!

Ett tredje exempel är hållbar användning av vatten. Leicester Football Club i England, sensationella vinnare av Premier League säsongen 2015-2016 storsatsar på forskning och utveckling. Leicester investerade 2,6 miljoner pund i arenan med en ny gräsyta och en tank under som samlar upp vattnet – som i sin tur återanvänds i ett slutet system för att minska vattenanvändningen. 

Akademi för grönytearbetare

Unikt är att Leicester FC också investerat i STA: Sports Turf Academy. Likväl som att klubben har en akademi för fotbollsutbildning har den nu en akademi för forskning, utveckling och utbildning när det gäller spelytor – dels för att locka de främsta ”gröna” talangerna, dels för att skötsel ska baseras på vetenskapliga data, kunskap och forskning.

Jag tycker att vi ska lära oss av denna unika satsning och förvänta oss ett liknande ansvar från svensk fotboll när det gäller investering i forskning, utveckling och skötsel av fotbollsplaner. Det pågår försök i Stockholms fotbollförbund där granulat av återvinningsbart material ersätter det miljöovänliga gummit. Ska bli spännande att följa.

 Idrotten behöver ta större ansvar

ITRC 2022 i Köpenhamn blev precis så spännande och givande som vi i arrangörsstaben STERF hade hoppats med nya kunskaper, insikter och samarbeten inom grönyteområdet. Och det bästa av allt: Det finns plats för fler förbättringar! 

Menar idrotten allvar med hållbar utveckling bör alla idrotter investera i forskning och utveckling samt ta ett större ansvar för de anläggningar man nyttjar, oavsett om det är golfbanor, fotbollsplaner, inomhushallar eller naturen som arena.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.